
Kestävän kehityksen mukaisia ainesosia levästä
Startup Origin by Ocean Oy uuttaa eri ruskolevälajeista polysakkarideista muodostuvia ainesosia, joiden pääasiakasryhmät tulevat olemaan kosmetiikka-, tekstiili- ja elintarviketeollisuus.
Määrällisesti eniten syntyy natriumalginaattia. Alginaattia käytetään laajasti erilaisissa elintarvikkeissa esimerkiksi tuotteen viskositeetin kasvattamiseen, reologisten ominaisuuksien muokkaamiseen, stabiloimaan erilaisia faaseja tai hidastamaan jäätelön sulamista. Natriumalginaatilla voidaan myös parantaa lihaa jäljittelevien tuotteiden suutuntumaa ja rakennetta.
Origin by Oceanin toinen päätuote on kosmetiikassa tällä hetkellä käytetty pigmenttiyhdiste fucoxanthin. Fucoxanthinia ei ole toistaiseksi hyväksytty EU:ssa elintarvikekäyttöön, mutta yritys näkee sen soveltuvan vahvojen antioksidatiivisten ominaisuuksiensa takia esimerkiksi painonhallintatuotteisiin, elintarvikkeiden värjäämiseen tai pidentämään säilyvyyttä. Lisäksi tuotekategoriaan kuuluu voimakkaasti bioaktiivinen fucoidan, jota voidaan jo käyttää lisäravinteissa.
– Tällä hetkellä keskitymme neljään päätuotteeseen. Tulevaisuudessa tarjoamme leväpohjaisia tuotteita esimerkiksi maatalouteen biopohjaisiksi torjunta-aineiksi, soijaa korvaavaksi rehuksi ja turpeen korvikkeeksi kasvualustoissa, suunnittelee aplikaatiokehityskemistinä työskentelevä Mamata Bhattarain.
Vuonna 2019 perustettu yritys on panostanut tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Kuluvan vuoden alusta yritys on siirtynyt pilottimittakaavan tuotantoon kumppaninsa Chempolis Oy:n tiloihin Ouluun. Yritys sai keväällä varmistettua 7,5 miljoonan kokonaisrahoituksen tukemaan pilotointitoimintaa. Pilotointivaiheessa kerätään tietoa prosessista vuonna 2026 alkavan teollisen mittakaavan tuotannon tueksi.
Yritys työskentelee tiiviisti elintarvikeyritysten kanssa, kuten MeEat Food Tech Oy:n kanssa kasvipohjaisten liha-analogien tuotekehityksessä.
Yrityksen ensimmäiset kaupalliset tuotteet lanseerataan tänä keväänä ja ne ovat hygieniatuotteita.
– Olemme olemassa pelastaaksemme valtameret poistamalla niistä ravinteita keräämällä levää. Samalla tuotamme biopohjaisia, pienen hiilijalanjäljen tuotteita, joilla voimme muun muassa edistää vegaanisten tuotteiden ominaisuuksia. Vaikutuksemme on nettopositiivinen, iloitsee aktivistiksikin itseään kutsuva liiketoimintajohtaja Heikki Heiskanen.
Suosittelemme artikkelia

Uusista raaka-aineista uuselintarvikkeita
Kumppanisisältö: Fennopromo / KIKE

Millä suomalainen elintarviketeollisuus kilpailee maailmalla vuonna 2030?

Origin by Ocean ja AFRY ovat aloittaneet yhteistyön biojalostamohankkeessa

Pohjoismainen kaura valloittaa maailman kosmetiikkamarkkinoilla

Origin by Ocean keräsi 7,5 miljoonan euron rahoituksen leväpohjaisiin ratkaisuihin
