HuoltovarmuusElina TeerijokiTilaajille

Omavarainen Suomi? 

Omavaraisuuden vahvistaminen on osa huoltovarmuustyötä, mutta täyteen omavaraisuuteen ei olisi edes järkevää pyrkiä.

Elintarviketeollisuusliiton kevättalvella teettämän tutkimuksen mukaan jopa 85 prosenttia suomalaisista toivoisi lisää elintarvikehuollon omavaraisuutta. Ajatus on hyvin ymmärrettävä: erilaiset kriisit ovat tehneet maailman keskinäisriippuvuuksien verkoston selvästi näkyväksi. 

Suomella on paljon omaa alkutuotantoa ja erilaisia raaka-aineita, ja kaupassa myytävien elintarvikkeiden kotimaisuusaste on laskutavasta riippuen 72 tai 80 prosenttia. Jo nyt Suomi on selvästi omavaraisempi kuin Ruotsi tai Tanska. 

Voisiko jokin iso geopoliittinen kriisi kuitenkin vaikkapa katkaista yhteytemme maailmalle, ja mikä asia ensimmäiseksi muodostuisi ruokahuollon suureksi ongelmaksi? 

Elintarviketeollisuusliitossa valmiuspäällikkönä huhtikuun alkuun työskennellyt Jyri Valmukertoo, että logistiikkaketjujen epävarmuudet ovat yksi tärkeä tekijä, joka huoltovarmuustyössä tunnistetaan ja huomioidaan. Suomen ilmasto ja sijainti käytännössä merikuljetusten...

Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!

Liity jäseneksi