Kansainvälistyvä salaattibaarikonsepti kasvaa vauhdilla

Ruotsissa 12 vuotta sitten perustettu salaattibaareihin erikoistunut Picadeli Ab hakee tehokkuutta liiketoimintaansa tarjoamalla asiakkailleen tekoälyä ja pilvipalvelua hyödyntävää teknologiaratkaisua. Yrityksen älykäs sovellus vähentää merkittävästi ruokahävikkiä ja takaa tuotteiden tuoreuden, kun monia datapisteitä hyödyntävä tekoäly ohjaa sekä sisäänostoja ja esillepanoa.

Yritys on digitalisoinut palveluitaan toimintansa alusta saakka.

– Picadeli rantautui Suomeen yhdeksän vuotta sitten. Uskomme, että pikaruoka on roskaruuan vastakohta, sanoo myyntipäällikkö Ari Särkkä.

Panostus teknologiaan näkyy esimerkiksi siten, että yrityksessä työskentelee kymmenen henkilön sovelluskehittäjätiimi sekä samankokoinen IoT-laitteiston (Internet of Things) suunnittelusta vastaava tiimi.

He ovat kehittäneet liiketoiminnan ytimeen internetiin kytkeytyvän Arctic-itsepalvelusalaattibaarin sekä tekoälyä hyödyntävän Arcorder-sovelluksen. Kokonaisuus hyödyntää Amazon Web Servicesin (AWS) pilvipalveluita. Pilvipalvelut auttavat nopeasti kansainvälistyvää Picadelia laajentamaan toimintaansa uusille markkinoille, sillä tallennuskapasiteetin kustannukset määräytyvät vain käytettävien resurssien perusteella. Picadeli voi keskittyä ydinbisneksensä pyörittämiseen ilman, että sen täytyy huolehtia esimerkiksi uusien serverien asentamisesta tai hankkimisesta, vaikka tallennetun datan määrä kasvaakin.

– Picadelin digitalisoitu salaattibaari tuottaa jatkuvasti sensoreihin perustavaa tietoa. Sovelluksemme taas on tekoälyalusta, joka laskee tilaussuositukset muun muassa senhetkisten varastotasojen ja myyntihistorian sekä ulkoisten tekijöiden kuten sääennusteiden, viikonpäivien ja lomien perusteella. Jokainen salaattibaarin tuote skannataan käsiyksiköllä sillä hetkellä, kun tuote laitetaan salaattibaariin esille, mikä mahdollistaa muun muassa parasta ennen -päivän tarkan seuraamisen yksinkertaisesti, Ari Särkkä esittelee.

Täyttöasteen ja sisäänostojen optimointi

Sovelluksen tarkoitus on vähentää hävikkiä. Sen määrä laskee lähelle nollaa, koska tilausten koko voidaan kasvavan data-aineiston pohjalta määritellä tekoälyn avustamana erittäin tarkasti. Tämä pienentää kustannuksia salaattiannosten jälleenmyyjille ja tukee ekologista ja kestävää kehitystä. Lisäksi palvelu helpottaa henkilöstön työtä ja takaa, että salaattibaarin tarjonta on aina tuoretta.

Sovelluksesta on haluttu tehdä niin yksinkertainen, että kaupan henkilökunta oppii sen käytön muutamissa minuuteissa.

– Salaattibaarin keräämä tieto yhdistyy automaattiseen tilausjärjestelmään, mikä seuraa tekoälyä hyödyntäen esimerkiksi salaattibaarin täyttöastetta ja sisäänostojen tarvetta, tarkentaa Särkkä.

Sovelluksesta on haluttu tehdä niin yksinkertainen, että kaupan henkilökunta oppii sen käytön muutamissa minuuteissa.

– Palaute on ollut hyvin myönteistä. Ratkaisua on kiitelty muun muassa siitä, että se nopeuttaa tilausten tekemistä. Nyt tilauksen voi hoitaa yhtä nappia painamalla.

Älysovellus on käytössä useissa kymmenissä salaattibaarissa ympäri Eurooppaa ja Suomessakin kuudessa pilottikohteessa.

Picadelin investointi pilvi-, AI- ja IoT-teknologiaan on kannattanut, ja kasvu on ollut näiden valintojen tukemana vahvaa.

– Teknologian hyödyntäminen palvelun ja laadun parantamiseksi on Picadelin DNA:ssa, Särkkä kuittaa.