
Patenttiratkaisu kiireeseen ja hävikkiin
Feelian kahdessa tehtaassa valmistuu valmisruokia päiväkotilaisille, koululaisille, hoivakotien asukkaille sekä lounasasiakkaille. Suurin osa valmisruuista valmistuu yrityksen patentoimassa autoklaavissa.
Feelia Oy:n tarina alkoi autoklaaviosaamisen yhdistämisestä valmisruokatuotantoon vuonna 2007. Autoklaavissa kuuma vesi kypsentää ruuan, kylmävesi ja tuulitunneli jäähdyttää sen. Ruuasta saadaan menetelmällä hyvin säilyvää.
Tällä hetkellä lähes kaikki Feelian tuotteet valmistuvat autoklaavissa, jonka teknologialle yritys sai patentin perustamisvuonnaan 2007.
Valmisruuat valmistuvat Pyhännässä
Feelian tuoteportfoliosta löytyy jo yli 300 tuotenimikettä, jotka on tehty lähinnä kotimaisista raaka-aineista. Valmisruoka kuten kiusaukset, laatikot, keitot ja kastikkeet valmistuvat Pyhännän tehtaassa. Pakastetehtaassa Kokkolassa valmistuu puolestaan kalatuotteita, pyöryköitä, nugetteja sekä kasvis- ja broilerituotteita.
– Kalaa kysytään tällä hetkellä paljon. Tuotteita tehdään paljon särjestä, siiasta ja lohesta. Myös kasvistuotteiden kysyntä kasvanut, valottaa Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojala.
Pyhännän tehtaalla aloitettiin tänä vuonna myös mehujen, kiisselien ja hedelmä- ja marjasoseiden valmistus Marjavasun fuusioiduttua osaksi Feeliaa.
Suurin osa asiakkaista on varhaiskasvatuspaikkoja, ala- ja yläkouluja, lukioita ja hoivakoteja sekä muita asumispalvelupaikkoja. Asumispalvelupaikoissa Feelian tuotteita saattaa olla mukana jopa viidellä loppukäyttäjän aterialla päivässä.
Lisäksi Feelia toimii aktiivisesti eri lounasasiakkaiden kanssa ja tuotteita löytyy myös kaikista tukuista.
Valmisruuilla ratkotaan haasteita
Feelian tuotteet ja palvelut vastaavat keittiöiden jatkuvasti kasvavaan kiireeseen ja tarpeeseen tehdä ruokaa mahdollisimman helposti ja nopeasti pienellä hävikillä. Nopeutta ja helppoutta keittiöön tuovat esimerkiksi konsentraattikeitot, joihin tarvitsee valmistuskeittiössä lisätä vain neste.
Hävikin hallintaa helpottaa esimerkiksi se, että päivän ruokaa on nopea valmistaa, jolloin kaikkea ruokaa ei tarvitse tehdä kerralla vaan sitä voi valmistaa kulutuksen mukaan. Autoklaavissa valmistetut tuotteet myös säilyvät yli ruokalistakierron.
Erikoisruokavalioita huomioidaan allergeenittomilla pohjilla, joihin voidaan valmistuskeittiössä tehdä tarpeiden mukaisesti omat lisäykset. Tuotekehitystä on tehty sekä nielemisvaikeuksista kärsivien ruokailun helpottamiseksi että varautumisruuissa.
Yritys on myös rakentanut oman Ferpiksi nimetyn toiminnanohjausjärjestelmän ilmaiseen käyttöön asiakkailleen.
– Tuotteiden tilaamisesta on tehty asiakkaille todella helppoa. Järjestelmä on meille todella merkityksellinen ja sillä on pitovoimaa, kehuu Ojala.

Feelia Oy on perustettu vuonna 2007, jolloin kolmen hengen yritys valmisti puuroja, keittoja ja konsentraattikeittoja ateriapalveluille ja kypsennettyjä jyviä leipomoteollisuudelle.
Yritys sai patentin vuonna 2007 autoklaaviteknologialleen.
Vuonna 2014 Feelian liiketoiminta lähti tiikerin loikin kasvuun, kun yritys löysi isoja ostajia valmistamalleen hernekeitolle ja muille tuotteille.
Vuonna 2019 Feeliasta tuli osa pörssiyritys Fodelia Oyj:tä.
Työntekijöiden määrä on noin 100 ja liikevaihto 35 miljoonaan euroa.
Yrityksen valmisruokatehdas sijaitsee Pyhännällä ja pakastetehdas Kokkolassa.
Feelia Oy on uusimpia Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseniä.

Suosittelemme artikkelia
Kumppanisisältö: DNV Business Assurance Finland Oy Ab

Elintarviketurvallisuusstandardi auttaa vastuullisuuden rakentamisessa

Hävikkiruisleivästä syntyi yhteistyöllä oluen ainesosa

Kriisi vauhditti leipomoalan energiasiirtymää

Vaasan vähensi hävikkiään tuntuvasti

Vaasan mullisti tuoreleivän toimituksen ja leikkaa leipähävikkiään kolmanneksella
