
Laadukkaat merkintälaitteet elintarviketeollisuuteen
Merkinnät ovat olennainen osa elintarvikkeita. DPI Coding auttaa laadukkaiden ja ympäristöystävällisten merkintöjen tekemisessä.
DPI Codingin perustajat havaitsivat markkinaraon laadukkaille merkintälaitteille ja perustivat vuonna 2008 maahantuonti- ja huolto-organisaation merkintälaitteille. Kahden hengen yrityksestä on kasvanut seitsemän hengen voimin joustavasti ympäri Suomea toimiva yritys.
Liikevaihto on alkuvuosien muutamasta sadasta tuhannesta eurosta kasvanut lähes pariin miljoonaan euroon. Yritys maahantuo ja huoltaa japanilaisia Hitachi-merkintälaitteita yksinoikeudella Suomessa. Kuluvasta keväästä alkaen toiminta laajentuu myös Viroon.
Elintarvikkeissa korkeat vaatimukset merkinnöille
Elintarviketeollisuudessa päiväysmerkinnöiltä ja eränumeroilta vaaditaan tarkkuutta, pysyvyyttä ja toisinaan lämmön ja kosteuden kestoa. 1D-viivakoodit, esimerkiksi EAN-13-viivakoodit, ovat edelleen käytetyimpiä merkintätapoja, mutta 2D-koodien käyttö kasvaa vauhdilla. 2D-koodiin saadaan sisällytettyä enemmän tietoa, esimerkiksi yrityksen posti- ja verkko-osoitteet. Koodissa on myös virheenkorjauskykyä, joka mahdollistaa koodin toimimisen pienen vaurion sattuessa.
– Merkinnöissä käytettävät musteet kehittyvät vähemmän haitalliseen suuntaan koko ajan, iloitsee DPI Codingin myyntijohtaja Esa Ek. Nykyiset metyylietyyliketoni-vapaat (MEK-vapaat) värit eli metyyli-isopropyyliketoni-värit (MIPK-värit) tuottavat 50 prosenttia vähemmän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOC-kaasuja ja ovat siksi käyttäjäystävällisempiä. Ek lisää, että uudet värit tarttuvat tulostuspintaan jopa paremmin kuin tavanomaiset musteet.

Värien kehittyessä vähemmän haitallisiksi ympäristönäkökulmat korostuvat myös merkintälaitteissa. Ek on erityisen ylpeä uusimmassa Hitachin UX2-merkintälaitemallissa tapahtuneesta kehityksestä. Merkintälaitteita tarvitsee pestä aiempaa vähemmän, mikä vähentää liuotinten käyttöä. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrät ovat laskeneet käytön aikana aiempaa tehokkaamman musteenkierrätysjärjestelmän ansiosta. Liuotinten kulutuksen pieneminen näkyy pakkausjätteen vähenemisenä. Kun muste kuluu kasetista loppuun tyhjentyneen kasetin voi laittaa muovijätteeseen vaarallisen jätteen sijaan.
Mustesuihkuteknologian lisäksi elintarvikkeissa käytetään jonkin verran lasermerkintöjä. Teknologialla on omat hyvät ja haastavat puolensa. Laseria käytettäessä ei esimerkiksi tarvita musteita ja liuottimia. Laserlaitteen hankintakustannus on kalliimpi kuin mustesuihkun ja käyttö vaatii hyvää ilmanvaihtoa. Ek lisää, että lasermerkinnät ovat materiaaliriippuvaisia ja niitä on testattava ennen hankintapäätöstä.
Vähäinen huoltojen tarve
DPI Coding tarjoaa laitteiden myynnin ja vuokrauksen lisäksi eri tasoisia huoltopalveluita maahantuomilleen laitteille. Yrityksen huoltopisteet sijaitsevat Espoossa, Keravalla, Vaasassa ja Jyväskylässä ja huollot pystytään tekemään nopeasti ympäri Suomea. Laitteet ja varaosat löytyvät suoraan omasta Jyväskylän varastosta. Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä yrityksen nopeaan ja kustannustehokkaaseen huoltopalveluun sekä nopeaan tilaus- ja toimitusrytmiin.
– Meillä on paljon annettavaa elintarviketuotteiden merkintöjen laadun parantamisessa ja käyttökustannusten alentamisessa, kehuu Ek.
Mustesuihku- ja lasermerkintälaitteiden lisäksi DPI Coding tarjoaa ruotsalaisen Evolabel-merkin automaattisia tarroituslaitteita, joita muun muassa Fazer käyttää tuotteiden merkitsemisessä. DPI Coding tekee yhteistyötä Aksulit Oy:n kanssa ja tarjoaa RFID-ratkaisuja helpottamaan esimerkiksi kuormalavojen, laatikoiden ja muiden varastoitavien tuotteiden seurantaa tehdasympäristössä.
LISÄTIETOJA: dpicoding.fi
DPI Coding on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.
Suosittelemme artikkelia

Tutkimus: Laadukkaan lihan ostaminen ei juuri vähennä lihankulutusta

HKFoods investoi kasvavaan ateriakategoriaan Vantaan yksikössään

Private label -toiminta voi auttaa kansainvälistymään

Esimerkillä johtaminen kantaa kauas

AFRY auttaa elintarviketeollisuutta muutoksissa
