Kumppanisisältö: Pro Kala ry

Oletko sinä kala-alan kumouksellisimman innovaation tai innovatiivisimman kalatuoteuutuuden takana?

Seafood Innovations 2023 – kilpailussa etsitään aallon harjalla olevaa innovaatiota tai tuoteuutuutta kalan maailmasta. Kilpailusarjoja on kaksi ja voittajalle luvassa 10 000 euroa kummassakin kilpailusarjassa.

Seafood Innovations 2023 on kaikille avoin kilpailu, jossa etsitään kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä uusia ratkaisuja ja innovatiivisia tuoteuutuuksia. Kilpailusarjoja on kaksi: Innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit sekä teknologiset innovaatiot. Kilpailun toteuttaa Pro Kala ry. 

Kilpailussa etsitään vuosien 2022-2023 aikana edistettyä tai käyttöön otettua innovaatiota tai lanseerattua kalatuotetta. Innovaatio kirittää esimerkiksi kalan tuotantoa, logistiikkaa, käyttöä tai vaikkapa pakkausta. Tuoteuutuus voi olla esimerkiksi tutun raaka-aineen uudenlaiseksi jalostettu tai uudelle kohderyhmälle lanseerattu tuoteuutuus. Hyvän innovaation ei tarvitse olla suuri – kunhan se toimii ja ratkaisee ongelman, jota ei ole aiemmin ratkaistu. Innovaation omistaja voi olla yksityishenkilö, yritys tai muu organisaatio. 

– Toivomme, että kalan koko ketju alkutuotannosta valmiisiin tuotteisiin saakka näkyy vahvasti kilpailuun ilmoitetuissa innovaatioissa. Kala-ala kehittyy huimaa vauhtia ja on täynnä uutta teknologiaa sekä huikeita mahdollisuuksia, joita haluamme nostaa kilpailun avulla esille, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen. 

Kuva: Pro Kala

Innovaatioita ja tuoteuutuuksia arvioivat asiantuntija- ja arviointiraadit, joiden puheenjohtaja on Nordic Food Tech Venture Capital -ruokateknologiarahaston perustajiin kuuluva Lauri Reuter. Kala-alan asiantuntijoista koostuva raati arvioi kaikki kilpailuun ilmoitetut innovaatiot ja tuoteuutuudet, ja valitsee näistä short listalle kolme parasta kummassakin sarjassa. Arviointiraati, johon kuuluvat kala-alan asiantuntijoiden lisäksi Kalakumousverkoston jäsenet, tekee lopullisen päätöksen ja nimeää voittajat short listalle valitusta innovaatioista. 

Kilpailuun ilmoitettuja innovaatioita arvioidaan seuraavien kriteerien pohjalta: 

  1. Kalankäytön edistäminen. Missä määrin innovaatio edistää kalan käyttöä? 
  1. Kumouksellisuus. Kuinka uutta ajattelutapaa innovaatio edustaa? 
  1. Taloudellisuus. Onko innovaatio taloudellisesti kannattava? 
  1. Vastuullisuus. Miten innovaatio rakentaa vastuullisempaa tulevaisuutta? 
  1. Monistettavuus. Miten hyvin innovaatio on hyödynnettävissä laajemmin kalaketjussa? 

Ykköspaikalle kivunnut voittaa kummassakin sarjassa 10 000 euroa. Voittajat julkistetaan torstaina 2.11.2023 Kalatalouden Innovaatiopäivillä Helsingissä. 

Kuva: Pro Kala

Kilpailun osallistumisaika päättyy 15.10.2023 klo 16.00. Tämän jälkeen kilpailun asiantuntijaraati arvioi kilpailutyöt ja valitsee shortlistat, jotka julkaistaan 19.10. https://www.seafoodinnovations.fi/  

Lisätietoja kilpailusta ja ilmoittautumiset https://www.seafoodinnovations.fi/