Huoltovarmuus

Nordic Soyan uusi rypsin ja rapsin esipuristuslinja avattiin

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vieraili perjantaina 15.8.2025 Uudessakaupungissa Nordic Soya Oy:n tehtaalla ja leikkasi nauhan yhtiön uuden rypsin ja rapsin esipuristuslinjan avajaisissa. Yhtiön yli 8 miljoonan euron arvoinen investointi valmistui aikataulussa, ja sen myötä yritys laajentaa toimintaansa vahvasti rypsin ja rapsin jalostukseen kotimaassa FF-Agri-aputoiminimen alla.

Ruuan omavaraisuudessa on suuria eroja maakunnittain

Miten hyvin oma maakuntasi pärjäisi, jos ruokaa ei tuotaisi muualta Suomesta? Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tarkastelu paljastaa yllättäviä eroja maakuntien ruuantuotannon omavaraisuudessa. Vuoden 2024 maataloustilastojen perusteella laskettiin, kuinka hyvin eri alueet tuottavat keskeisiä elintarvikkeita suhteessa omaan väestöönsä.

Elintarvikkeet ja vesiniukkuuden arviointi 

Suurin osa maailman kulutetusta makeasta vedestä käytetään ruokaketjussa. Elintarvikkeiden vaikutusta veden niukkuuteen on mahdollista arvioida elinkaariarvioinnin menetelmin. Elintarvikkeiden vesiniukkuusjalanjäljissä merkittävimmät tekijät ovat kasteluveden käyttö ja tuotantoalueet.

Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on päivittänyt ohjelmakokonaisuuttaan vastaamaan paremmin HVK:n strategian 2024–2027 painopisteisiin. HVK:n hallitus on päättänyt uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman käynnistämisestä. Samalla Alue 2030 -ohjelma päättyy. Energiaan, logistiikkaan ja digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvät ohjelmat jatkuvat HVK:n strategian mukaisiksi päivitettyinä.