Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.

Ruokatieto Yhdistys jakaa Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen nyt kuudetta kertaa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja, ja tänä vuonna ehdotuksia toivottiin erityisesti toimijasta, joka on edistänyt lasten ja nuorten tietoisuutta ruoan tuotannosta ja alkuperästä.

Vierailu tilalle on elämys

Lasten ja nuorten mahdollisuudet päästä tutustumaan maatiloihin ja ruoan tuotantoon ovat nykyään rajalliset. Ruoan arvostuksen ja omien ruokavalintojen näkökulmasta on kuitenkin tärkeätä tietää, millaista työtä ruokaketjussa tehdään. Tilavierailu etäyhteyksillä tai paikan päällä on lapsille ja nuorille elämys. Usein perusasiatkin, kuten esimerkiksi lehmän ja ihmisen tai hevosen ja kanin väliset kokoerot tulevat yllätyksenä.

– Monelle lapselle ruoan reitti alkaa kaupasta. Suurella osalla ihmisistä ei ole enää kosketuspintaa ruoan tuotantoon tai maatiloille, eikä ymmärrystä siitä, kuinka ruoka on kauppaan tai lautaselle päätynyt. Siksi on arvokasta, että tuottajat jakavat arkeaan ja kertovat työstään eri tavoin, tuomaristo toteaa.

Palkitut ruoantuottajat Aino LehvästöMaria Pirttimaa ja Anna Länsisalmi-Keisala kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä niin ruoan tuottajina kuin ruokakasvattajina.

– Teemme tätä työtä koko sydämellä, ja meille on kunnia asia voida tuottaa ruokaa suomalaisille. Meistä on tärkeätä, että lapset ja nuoret näkevät mistä ja miten ruoka sinne kauppaan ja lautasille tulee, toteavat Vuoden ruokakasvattajat. 

Paikallisuutta ja yhteistyötä koulujen kanssa

Palkitut tilat sijaitsevat eri puolilla Suomea, ja tuomariston mielestä onkin tärkeätä ymmärtää paikallisuuden merkitys kestävässä ruokajärjestelmässä. Koulun tai päiväkodin ja tuottajien yhteistyöllä voidaan keksiä erilaisia tapoja tutustua paikalliseen ruoantuotantoon.

– Oman alueen ruoantuotannon tuntemus ja sen merkityksen ymmärtäminen laaja-alaisesti rakentuu näissä kohtaamisissa. Ruokajärjestelmä on laaja ja moninainen kokonaisuus, ja me kaikki olemme osa sitä. Lasten ja nuorten ymmärrys omasta roolista ruokajärjestelmässä on ruokakasvatuksessa keskeistä.

Tuomaristo haluaa palkinnolla huomioida myös tuottajien roolia ja ääntä ruokakeskustelussa ja -kasvatuksessa.

– On tärkeätä, että erilaiset näkökulmat pääsevät esille ja ruoantuotannosta voidaan keskustella rakentavasti ja erilaiset näkökannat huomioon ottaen. Ruokakeskustelu on kovin polarisoitunutta, ja vastakkainasettelua voidaan lieventää kuulemalla erilaisia toimijoita ja tutustumalla asioihin ja ilmiöihin omakohtaisesti. Aidoilla kohtaamisilla ja keskusteluilla voidaan lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan, toteaa tuomaristo.

Tuomaristoon kuului tänä vuonna yliopistonlehtori Sanna Talvia Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta, kasvatus- ja koulutusvastaava Bettina Lindfors Finland svenska 4H:sta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.

Voittajat kertovat lisää työstään ja ajatuksistaan Ruokatiedon sivuilla julkaistussa artikkelissa ”Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille”. Se on vapaasti hyödynnettävissä, ja löytyy täältä: https://ruokatieto.fi/artikkelit/maatilavierailuja-virtuaalisesti-ja-livena-vuoden-ruokakasvattajat-avaavat-tilojensa-ovet-lapsille-ja-nuorille/