Hailian teknologia voittoon kansainvälisessä ruokainnovaatiokilpailussa – mahdollistaa resurssiviisasta kalataloutta

Ruokateknologiayhtiö Hailia Nordic oy on voittanut World Food Innovation Awards -innovaatiokilpailussa parhaan teknologian sarjan. Hailian kehittämä ruoantuotantomenetelmä tuo resurssitehokkuutta kalatalouteen.

Hailia onnistuu teknologiallaan valmistamaan aiemmin toisarvoiseen käyttöön päätyneistä kalatalouden sivutuotteista ruoanvalmistuksen raaka-aineita, jotka sopivat kotikeittiöihin ja suurkeittiöihin sekä jatkojalostukseen elintarviketeollisuuteen.

Tuotteissamme erityistä on niiden rakenne. Teknologiamme saa aikaan niihin napakan suutuntuman, jollainen on kypsässä kalafileessä.” teknologiajohtaja Otto Kaukonen kertoo ja jatkaa: ”Kehittämämme tuotantomenetelmä ja sillä aikaansaadut tuoteominaisuudet ovat maailmassa ainutlaatuisia, mikä näkyy ilahduttavana kansainvälisenä huomiona.

Kansainvälisen kilpailun voitto on yritykselle merkittävä sen kiihdyttäessä sanan kiirimistä maailmalla. Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström kertoo, että yrityksen tavoite on olla entistä resurssiviisaamman kansainvälisen kalatalouden mahdollistaja. Teknologia on herättänyt kiinnostusta lisätessään resurssitehokkuudellaan toimijoiden kannattavuutta ja vastuullisuutta.

On ristiriitaista, että kalastus- ja kalankasvatusteollisuus ovat maailmalla viritetty tehokkuudessaan äärimmilleen, mutta käsiin saatu kalaraaka-aine jää monin paikoin alihyödynnetyksi. Meidän teknologiallamme on merkittävä potentiaali olla tähän ratkaisu. Globaalin ruoantarpeen kasvaessa ei kaloja tarvitsisi kalastaa tai kasvattaa enempää”, Lindström kertoo.

Hailian markkinoilla olevia tuotteita ovat Pikkukalasuikale ja Pikkukalanyhtö. Tavoitteena Itämeren pikkukaloista valmistetuilla tuotteilla on lisätä kotimaisen kalan määrää ruokapalveluiden ja ravintoloiden ruokalistoilla. Hailian teknologialla nykyisistä villikalasaaliista aiempaa suurempi osa saadaan hyödynnettyä elintarvikkeiden valmistukseen. Filekokoa pienemmät villikalat ovat tavallisesti jääneet alihyödynnetyiksi päädyttyään sivusaaliina toisarvoiseen käyttöön.

World Food Innovation Awards -kilpailussa Hailia nappasi voiton lisäksi finaalipaikan parhaan startup-yrityksen kategoriassa kolmen muun yrityksen joukossa. Kilpailun järjestää maailmanlaajuisesti toimiva elintarvikealan keskeinen mediatalo FoodBev Media. Aiemmin Hailia on voittanut Pikkukalanyhdöllä kotimaassa järjestetyn Seafood Innovations -kilpailun vuonna 2023.