Paulig sijoittaa maailman ensimmäiseen suklaan kaakaottoman vaihtoehdon valmistajaan WNWN Food Labsiin

Pauligin pääomasijoitushautomo PINC on sijoittanut brittiläiseen WNWN-startupiin, joka tuo ensimmäisenä maailmassa markkinoille kaakaottoman vaihtoehdon suklaalle. Sijoitus tukee Pauligin tavoitetta rakentaa ihmisten ja maapallon hyvinvointia edistävää ruokakulttuuria. WNWN:n teknologiaa voidaan skaalata helposti laajempaan käyttöön, ja nyt toteutettu sijoituskierros vauhdittaa yrityksen kasvua.

Suklaa on yksi maailman rakastetuimmista elintarviketuotteista. Sen kokonaismarkkinat ovat valtavat, ja kasvavat jatkuvasti. Vuonna 2022 suklaan maailmanlaajuisten kuluttajamarkkinoiden arvo oli 180 miljardia euroa ja vuoteen 2030 mennessä markkinoiden odotetaan kasvavan 290 miljardiin euroon (1).

Kaakao on kuitenkin kasvi, joka kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja sen hinta tulee nousemaan tarjonnan supistuessa ja kysynnän jatkaessa kasvuaan. Kaakaontuotannolla on myös merkittävät ilmastovaikutukset, joten suklaan korvikkeiden markkinoista on tullut yksi elintarviketeknologian kiinnostavimmista aloista.

WNWN on kehittänyt erinomaisesti skaalautuvan valmistusmenetelmän, jonka avulla voidaan valmistaa maultaan täysin suklaata vastaavaa tuotetta, joka ei kuitenkaan sisällä lainkaan kaakaota ja on edullisempaa. Menetelmä hyödyntää perinteisestä fermentointia ja edistynyttä elintarvikkeiden jalostusteknologiaa. Startupin kehittämä kaakaoton vaihtoehto näyttää, tuoksuu, maistuu, sulaa ja napsahtaa aivan kuin aito suklaa, ja sitä voi myös hyödyntää leivonnassa samalla tavalla. Elintarvikealan kiinnostus korviketta kohtaan on ollut suurta, sillä se toimii hyvin vaihtoehtona perinteiselle suklaalle varsinkin kuorrutteiden ja jäätelöiden kaltaisissa tuotteissa, joissa suklaa yhdistyy muihin ainesosiin.

Olemme erittäin innoissamme sijoituksesta ja pääsystä mukaan WNWN:n kasvumatkalle”, toteaa PINCin sijoituspäällikkö Elisabet Ålander. ”Heidän osaava tiiminsä on kehittänyt herkullisen ja kaakaottoman vaihtoehdon suklaalle, jolla on selkeä arvolupaus B2B-markkinoille, sillä sitä pystytään tuottamaan tehokkaasti ilman sääntelyn aiheuttamia esteitä. Samalla me vastuullisuuden edelläkävijänä tuemme ruokajärjestelmän muutosta”.

Suklaan korvikkeessa käytettyjen ainesosien, kuten brittiläisen ohran ja johanneksenleipäpuujauheen, saatavuus on hyvä ja tuotantomenetelmä selkeä. Näin syntyy hinnaltaan edullisempi, vastuullinen kaakaoton tuote.

WNWN tarjoaa elintarviketuottajille, kuluttajille ja ympäristölle vaihtoehdon, jossa kaikki voittavat. Kaakaoton vaihtoehtomme suklaalle edistää elintarvikealan vastuullisuutta, ja PINCin sijoitus auttaa meitä kasvattamaan tuotantoamme, laajentamaan toimintaamme sekä yritysten välisillä että kuluttajamarkkinoilla ja lisäämään tutkimus- ja kehitystyötämme”, sanoo WNWN:n toimitusjohtaja Ahrum Pak

Emme ole suklaata vastaan, päinvastoin. Vastustamme kuitenkin perinteisen kaakaonviljelyn toimitusketjun maapallolle aiheuttamaa kuormitusta, ja haluamme lievittää vaikutuksia tarjoamalla herkullisen, kestävämmän vaihtoehdon”, kertoo WNWN:n teknologiajohtaja Johnny Drain.

WNWN:n laskelmien mukaan suklaan korvikkeen tuotantoprosessissa syntyy noin 80 % vähemmän hiilidioksidia ja kuluu 86 % vähemmän vettä perinteiseen suklaaseen verrattuna (2, 3).

Viiden miljoonan euron sijoituskierrosta veti pääomasijoitusyhtiö PeakBridge, ja mukana olivat PINCin lisäksi myös Mustard Seed Maze, ​Investbridge AgriTechGeschwister Oetker ja HackCapital sekä yritykseen jo aiemmin sijoittanut FoodLabs.