Joka kolmas syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa

Katkaravut rantautuivat suomalaisten lautasille 1970-luvulla. Aluksi tämä eksoottinen merenherkku yhdistettiin erityisesti pizzoihin, juhliin ja ruotsinristeilyihin. Tällä hetkellä maukkaista ja terveellisistä katkaravuista nautitaan monipuolisesti arjessa ja juhlassa.

Suomalaiset syövät katkarapua vuosittain 1,6 kiloa henkeä kohden. Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta, ja markkinaosuuden arvioidaan olevan kylmän veden katkarapujen kategoriassa noin 47 prosenttia.

Norjalaisen Norwegian Seafood Councilin teettämän tuoreen kyselyn* mukaan joka kolmas suomalaisista syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa. Miesvastaajista 10 prosenttia kertoo nauttivansa katkarapuja viikoittain. Naisista viikoittain katkarapuja sanoo syövänsä neljä prosenttia.

Katkaravut ovat terveellinen proteiinilähde

”Teettämässämme kyselyssä ilmeni hieman yllättäen, että vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista yhdisti katkarapuihin terveellisyyden. Tätä prosenttiosuutta haluaisimme mielellämme nostaa, koska katkaravut ovat terveellinen proteiinilähde, toteaa Trym Eidem Gundersen, Pohjoismaista vastaava johtaja Norwegian Seafood Councilista.

Katkaravuissa on vähän rasvaa ja paljon erilaisia ravintoaineita. Sadassa grammassa katkarapuja (pandalus) on esimerkiksi vain noin 70 kilokaloria**, joten ne sopivat myös keventäjän ruokavalioon. Vaikka katkarapujen kolesterolipitoisuus on korkea, ne eivät nosta kolesterolitasoa. Nykysuositusten mukaan niitä voi huoletta nauttia kohtuullisia määriä, vaikka kolesteroli vaivaisikin.

Kiinnostava lisähavainto Norwegian Seafood Councilin kyselyssä oli se, että suomalaisnaiset (4 %) tiedostavat katkarapujen terveellisyyden paremmin kuin miehet (1 %).

Suomalaisten ostoskoreissa useimmiten pakastettuja kuorittuja katkarapuja

Kyselyn mukaan suomalaiset valitsevat katkarapuja ostaessaan koreihinsa useimmiten kuorittuja pakastekatkarapuja (69 % vastanneista). Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, -salaatteja ja -voileipiä (49 %).

”Olisi hienoa, jos suomalaiset innostuisivat kokeilemaan myös muita katkaraputuotteita. Tuoreet kuorittavat katkaravut sopivat esimerkiksi loistavasti kesän grillikauteen ja Suomen elokuisiin rapujuhliin”, pohtii Gundersen.

Suomalaiset suosivat ylivoimaisesti norjalaista katkarapua. Lähes joka neljäs (23 %) pitää Norjaa ensisijaisena alkuperämaana katkarapuja ostaessaan. Seuraavaksi suosituimmaksi alkuperämaaksi mainitaan, jopa hieman yllättäen, Suomi, jota suosii kolme prosenttia suomalaisista. Yhdysvaltoja ja Islantia valitsisi kumpaakin mieluiten noin kaksi prosenttia.

Katkarapu pitää pintansa pizzan päällä

Katkarapujen sanotaan saapuneen Suomen ruokapöytiin 1970-luvulla, kun niitä toivottiin pizzojen päälle. Pizzabuumin innoittamana suomalainen Arvo Kokkonen alkoi tuoda katkarapuja Suomeen. Merenherkkuja nautittiin aluksi pizzoissa ja muun muassa avokadon kanssa juhlatilanteissa. Moni suomalainen sai ensikosketuksensa katkarapuihin ruotsinlaivoilla.

Nykyään katkarapujen käyttö on monipuolistunut monenlaisiin ruokahetkiin, mutta kyselyn mukaan pizza on tänä päivänäkin kuorettomien pakastekatkarapujen yleisin käyttötapa. Näin toteaa reilu puolet (53 %) kyselyyn vastanneista. Tuoreiden katkarapujen osalta tavallisimmat käyttökohteet ovat kyselyn mukaan katkarapucocktail (32 %) ja katkarapusalaatti (30 %).