Pohjoismaiden parhaat pakkaukset valittiin: Kahdeksan ScanStar-pakkauspalkintoa Suomeen

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille on myönnetty yhteensä 17 palkintoa tämänvuotisessa ScanStar-pakkauskilpailussa. Suomalaiset pakkausratkaisut saivat kahdeksan palkintoa.

Kilpailun 29 osallistujaratkaisua edustivat laajasti pakkausalaa: mukana oli logistiikkaratkaisuja, elintarvikepakkauksia, lahjapakkauksia ja myymäläpakkauksia niin isoilta kuin pieniltäkin alan yrityksiltä. Koska kilpailu on skandinaavinen, valtaosa kilpailuun osallistuneiden pakkausten materiaaleista oli luonnollisesti kuitupohjaisia, ja vain muutama pakkausinnovaatio edusti muoviratkaisuja. Kilpailu kuitenkin osoitti, että palkintosijoilla on tilaa myös muovisille ratkaisuille, kunhan muovia käytetään oikealla tavalla.

Kilpailun tuomaristo antoi ”Most sustainable packaging” -erikoismaininnan DS Smithin Arla Unikalle aaltopahvista toteuttamalle verkkokauppapakkaukselle, joka säilyttää tuotteet viileässä kuljetuksen ajan ja korvaa ennen käytössä olleen EPS-pakkauksen.

Suomalaisista yrityksistä palkittiin Atria, DS Smith, Metsä Board, Paptic ja Pyroll. Stora Enso palkittiin peräti kolmella ScanStarlla.

ScanStar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille, valmistetuille tai käytettäville pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Suomen Pakkausyhdistys ry.

Suomea tuomaristossa edustivat lehtori Hanna Koivula Helsingin yliopistosta ja tuomariston puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Antro Säilä Suomen Pakkausyhdistyksestä. Johanna Nikunen, Pakkaus-lehti, toimi lehdistön edustajana tuomaristossa. Muut tuomariston jäsenet olivat Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Tanska), Lars Windeman, Volvo Cars (Ruotsi) ja Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norja). Lisäksi Mikael Gallstedt, Stora Enso (Ruotsi) toimi kilpailun tarkkailijana.

– Kaikki kilpailuun osallistuneet yritykset osoittavat, että kyseisessä yrityksessä suhtaudutaan tuotekehitykseen vakavasti. Toimin itse ostajana ja pidämme ostotilanteessa tapana kysyä pakkausten tuottajilta, ovatko he menestyneet alan kilpailuissa. Jos menestystä on tullut, on se merkki halusta kehittää entistä parempia ratkaisuja, sanoo tuomariston jäsen Lars Windeman.

ScanStarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut saavat oikeuden osallistua pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn WorldStar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

Katso palkitut pakkaukset ja tuomariston perustelut täältä

Lisätietoja kilpailusta: Antro Säilä, toimitusjohtaja, Suomen Pakkausyhdistys ry, antro.saila@pakkaus.com