Know-status neljällä tutkimuskeskuksella Puolassa

Puolan tutkimuksen ja korkeakoulutuksen ministeriö myöntää neljäksi vuodeksi kerrallaan tutkimuskonsortioille Know -statuksen. Statukset ovat olleet toisen kerran jakovuorossa vuosille 2014−2018, ja ne myönnettiin neljälle kansallisesti johtavalle tutkimuskeskukselle. Valinnan teki ulkomainen tutkijaryhmä. Kaksi statusta myönnettiin biologisille tieteille, yksi maaperätieteelle ja yksi maataloustieteille.

Maataloustieteiden statuksen sai Wrocławin Bioteknologian keskus (Wrocław Center for Biotechnology). Se käsittää bioteknologian tiedekunnan kemian osaston Wrocławin yliopistosta, kemian osaston Wrocławin teknillisestä yliopistosta, immunologian ja kokeellisen terapian instituutin Puolan tiedeakatemiasta Wrocławista sekä biologian ja eläintieteellisen tiedekunnan, eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja elintarviketieteiden tiedekunnan Wrocławin ympäristö- ja biotieteellisestä yliopistosta (Wrocław University of Environmental and Life Sciences) sekä Wrocławin maakunnallisen erikoissairaalan (Provincial Specialist Hospital in Wrocław) tutkimus- ja kehittämiskeskuksen.

Wrocławin Bioteknologian keskus on erikoistunut bioteknologiaan, terveysvaikutteiseen ruokaan, innovaatioteknologioihin sekä kansansairauksien ehkäisyyn ja hoitoon käytettävien luonnon bioaineiden − punaisen bioteknologian (lääkkeet) ja keltaisen bioteknologian (ravitsemus ja ruokinta) − tutkimukseen.

Esimerkkinä menestyksellisestä tutkimuksesta on uusi teknologia, jolla voidaan eristää uusia bioaineita kananmunasta. Näitä bioaineita voidaan käyttää muun muassa syövän hoidossa, neurodegeneratiivisissa sairauksissa sekä kohonneen verenpaineen hoidossa. Tutkimus on laajentanut yhteistyötä kansainvälisten yliopistojen kanssa muun muassa Tel Avivissa, Edmontonissa, Hannoverissa, Leipzigissa, Prahassa, Bolognassa sekä tutkimuslaitosten kuten Ranskassa INRAn (Institut national de la recherche agronomique) kanssa.

Bioteknologian seminaari kiinnosti

Wrocławin Bioteknologian keskus järjesti ensimmäisen kansainvälisen seminaarin BRIA Conference – Biotechnology – Research and Industrial Applications 17.−18.9.2015 paikkana Wrocław University of Environmental and Life Sciences.

Osallistujia oli yli kaksisataa. Pääteemoina olivat mikro-organismit, entsyymit ja peptidit, biosynteesit, biohajoavuus sekä biotransformaatiot. Lipidien tuottomekanismit eri mikrobeilla oli aiheena useammassakin esityksessä, muun muassa professori George Aggelis Patraksen yliopistosta Kreikasta puhui aiheesta.

Tutkimusyksikön vetäjä, tohtori Jean-Marc Nicaud INRAn tutkimuskeskuksesta Ranskasta selvitti Yarrowia lipolytican lipidien tuottomekanismia ja tuotantoa. Yhteistyö INRAn tutkimuslaitoksen kanssa on tuonut laajan tutkimusyhteisön Yarrowia lipolytica -mikro-organismin tutkimukseen, mikä näkyi myös aiheeseen liittyvien esitysten määrässä.

Makeuttajana käytettävän erytritolin tuotto melassi- ja glyseroli-sivuvirroista Yarrowian avulla on professori Waldemar Rymowiczin viimeisimpiä tutkimuksia. Antioksidantin kuten tyrosolin tuotto Rhizopus oryzae -homeella on huomattavasti halvempi menetelmä kuin uuttaminen oliiveista. Tästä aiheesta puhui tohtori Beata Szmigiel (Wrocław University of Technology). Tohtori Paulina Walczak on tuottanut mikrobeilla bisyklisiä laktaameja, joita saadaan yleensä sarjakukkaiskasveista (Apiaceae). Näitä käytetään esimerkiksi homesienten kasvun estoon. Tohtori Marcin Dragin tutkimuksessa selvitettiin substraattispesifisyyttä entsyymeillä tehtyjen kirjastotietojen avulla.

Elintarvikeproteiineista eristetyt bioaktiiviset peptidit sekä data-pohjaiset ohjelmat ja niiden hyödyntäminen ruuansulatustutkimuksissa nousivat vahvasti esille esitelmissä. Niistä puhui muun muassa professori Malgorzata Darewicz (Warmian ja Mazuryn yliopisto).

Konferenssin kahvitauolla keskusteltiin vilkkaasti. Kuva: Waldemar Rymowicz