Uudenlaista liiketoimintaa ilmastotyön tueksi

Kansainvälinen elintarvikeyritys Paulig julkisti ainutlaatuisen ilmastorahaston ja Fazer perusti Foodtech-liiketoimintayksikön.

Suurin osa Pauligin huhtikuussa 2023 julkistetun ilmastorahaston varoista ohjataan vehnän ja kahvin arvoketjuihin sekä logistiikkaan liittyviin projekteihin. Valintaperiaatteissa korostuvat projektien päästövähennyspotentiaali, innovatiivisuus, kustannustehokkuus ja skaalattavuus. Vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen kertoo, että tortilloilla ja kahvilla on yrityksen arvoketjussa suurimmat ilmastovaikutukset. 

Ilmastorahaston avulla halutaan auttaa vähentämään viljelyssä syntyviä päästöjä sekä edistää uudistavia viljelymenetelmiä. Suurin osa ilmastorahaston projekteista suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä toimittajien ja yhteistyökumppanien kanssa.  

Projektien ilmastovaikutuksia mitataan päästövähennysten keskeisillä laskentamenetelmillä. Edistymistä seurataan säännöllisesti.  

Rankinen kertoo, että Paulig aikoo laajentaa projektissa kehitettyjen uusien innovaatioiden, menetelmien ja teknologian käyttöä skaalaamalla niitä arvoketjussa. Parhaat käytännöt halutaan muuttaa rutiineiksi ja osaksi yrityksen toimintaa. 

Rahaston arvo tänä vuonna 2,7 miljoonaa euroa 

Pauligin ilmastorahaston arvo vuonna 2023 on 2,7 miljoonaa euroa. Paulig jatkaa myös muita vastuullisuustoimiaan pyrkiessään tavoitteeseensa vähentää toimintojensa kasvihuonepäästöjä 80 prosentilla ja puolittaa arvoketjun kasvihuonepäästöt vuoteen 2030 mennessä.  

Pauligilla on kaikkiaan 11 tehdasta Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Belgiassa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Yritys tavoittelee tehtaissaan hiilineutraaliutta vuoden 2023 loppuun mennessä. 

Paulig on laskenut vuotuisen CO2-päästövähennyksiin tarvittavan budjetin päästötonnille asetetun sisäisen hiilen hinnan avulla. Arvioitu budjetti muodostaa rahaston vuotuisen perustan.  

Talousjohtaja Juha Väre sanoo, että yritys arvioi päästötavoitteisiinsa tarvittavaa budjettia käyttämällä sisäistä 50 euron hintaa CO2-päästötonnia kohti. Tämä kulu sisällytetään yrityksen vuosibudjettiin.  

Projektien ilmastovaikutuksia mitataan päästövähennysten keskeisillä laskentamenetelmillä ja edistymistä seurataan säännöllisesti.   

Paulig julkaisi huhtikuussa 2023 ilmastorahaston, joka on jälleen yksi iso askel kohti päästöjen vähennystä. Brasiliassa kasvatetaan kahvia palmun alla.Kuva: Paulig

Pinc sijoittaa tekoälyn kehittäjään 

Pauligin pääomasijoitushautomo PINC on sijoittanut tekoälyä hyödyntävään Improvin’-kasvuyritykseen. Ruotsalainen Improvin’ on kehittänyt tekoälyä hyödyntävän päästövähennystyökalun. Sen avulla elintarvikeyritykset voivat yhdessä toimittajiensa kanssa mitata ja vähentää alkutuotannon päästöjä ja parantaa luonnon monimuotoisuutta.  

Improvin’in päästövähennystyökalu yksinkertaistaa merkittävästi monimutkaista tehtävää automaattisten satelliittitietojen ja käyttäjäystävällisten käyttöliittymien avulla. Sen avulla on helppo aloittaa työ ympäristövaikutusten vähentämiseksi.  

Päästövähennystyökalu yhdistää elintarvikeyritykset, jalostajat ja maanviljelijät. Se mahdollistaa arvoketjujen kasvihuonekaasupäästöjen tehokkaan ja skaalautuvan mittaamisen, raportoinnin ja vähentämisen. Yrityksen tähän mennessä tekemät yhteistyösopimukset asiakkaiden kanssa kattavat yli 500 000 hehtaaria ja 10 000 maanviljelijää Ruotsissa ja muualla Euroopassa.  

Vehnäntoimittajien testaama työkalu 

PINCin johtaja Marika King sanoo, että yritys on testannut työkalua muutamien vehnäntoimittajien kanssa. Palaute on ollut erittäin positiivista, ja siksi PINC päätti sijoittaa yritykseen.  

Sijoitus tukee Pauligin tavoitetta kehittää ruokakulttuuria, joka edistää ihmisten ja maapallon hyvinvointia. PINC sijoittaa varhaisessa vaiheessa oleviin, tavalla tai toisella ruoan tulevaisuuden parissa toimiviin startup-yrityksiin. 

Tammikuussa 2023 astui voimaan EU:n kestävyysraportointidirektiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), joka asettaa standardit yritysten kestävyysraportoinnille. Standardien mukaisesti yritysten tulee raportoida arvoketjujensa päästöt (Scope 3).   

Improvin’in teknologia yhdistää kaukokartoituksen skaalautuvuuden ja viljelijöiden syöttämien tietojen tarkkuuden. Asiakkaat saavat varmennettuja Scope 3 -päästölaskelmia maankäyttöalueiden tarkkuudella keräämättä tietoja manuaalisesti. Varmennus tehdään hyödyntämällä korkean kuvaustiheyden ja -resoluution satelliittikuvia yhdessä koneoppimisalgoritmien kanssa.    

Fazer Foodtech vastaa ilmastohaasteisiin 

Fazer Foodtech -liiketoimintayksikkö perustettiin keväällä 2023 vastaamaan hyvinvointi- ja ilmastohaasteisiin. Uudessa liiketoimintayksikössä luodaan kasvipohjaisista raaka-aineista vastuullisia ainesosia innovaatioiden ja huipputeknologian avulla. Fazer hyödyntää osittain omia sivuvirtojaan ja luo uusia tuotteita ja ratkaisuja niitä jalostamalla.  

Yritys kehittää uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat paremman materiaalitehokkuuden ja lisäävät alihyödynnettyjen tuotanto- ja sivuvirtojen arvoa. Fazer Xylitol on esimerkki kiertotaloudesta ja sivuvirtojen hyödyntämisestä. Sitä tuotetaan kauran kuorista ksylitolitehtaassa Lahdessa. 

Ksylitoli on luonnollinen makeutusaine ja sokerin korvaaja, mutta se tarjoaa myös muita mahdollisuuksia tuotekehitykseen muun muassa kosmetiikka- ja lääketeollisuuden alalla.  

Fazer Foodtech on myös käynnistänyt kolmivuotisen Upcycled-tutkimusohjelman Business Finlandin rahoituksella. Ohjelmassa kehitetään uusia kasvipohjaisia ainesosia, joita voidaan hyödyntää niin ruuassa ja ravitsemuksessa kuin kosmetiikkatuotteissakin sekä muissa käyttötarkoituksissa.