Siivotako mopilla, yhdistelmäkoneella vai robotilla?

Siivousrobotti on laadun parantaja, mutta vain silloin, kun sillä on osaava ammattilainen työparina.

Siivousroboteilla ei haeta pelkkää työn tehostamista ja kustannussäästöjä, vaan myös selkeää laadun parantamista. Siivouskertoja on voitu lisätä ja raportointi on viety uudelle tasolle.

Robottien määrä lisääntyy erityisesti kohteissa, joissa likaa kulkeutuu rakennuksen eri osien välillä. Yksi uuden tekniikan hyödyntäjistä on elintarviketeollisuus.

Yksi tällainen kohde on logistiikkatila. Lavoista irtoava puuaines jauhaantuu trukkien pyörien alla pieniksi tikuiksi. Jos seinän takana valmistetaan tai pakataan elintarvikkeita, pölyn ja puutikkujen torjunta on yhteinen tahtotila.

Robotiikan hyödyntäminen on kehittynyt viime vuosina. Samaan aikaan kun ergonomian ja työn tuottavuuden vaatimukset ovat kasvaneet, tekniikka on mahdollistanut yhä useampien toimintojen ohjaamisen mikroprosessorin avulla.

Kovat lattiapinnat pestään yhdistelmäkoneella, jossa yhdistyvät harjan tai laikan avulla tapahtuva märkäpuhdistus ja imumoottorin avulla tapahtuva kuivaus. Koneellisen pesun etu on ergonomian ja nopeuden lisäksi tasainen työnjälki. Kone tekee tasaista laatua, kunhan käyttäjä ajaa joka neliön eikä hurjastele ylinopeutta.

Kun markkinoille tuli uutta automatiikkaa ja komponenttien hinnat putosivat, alkoivat yhä useammat siivouskoneet toimia itsenäisesti. Yhdistelmäkoneen kohdalla tämä tarkoittaa robottia, joka kykenee pesemään ja kuivaamaan lattian ilman ihmisen välitöntä ohjausta.


Ihminen on ykkönen siivousreittien suunnittelussa.

Tunnistus- ja navigointitekniikan ansiosta autonomiset yhdistelmäkoneet kykenevät liikkumaan tehokkaasti yhä monimutkaisimmissa ympäristöissä. Monet automaattiohjatut yhdistelmäkoneet pääsivät ensimmäisenä käyttöön sairaaloissa ja korkeaa hygieniaa vaativissa teollisuuskohteissa. 

Tekniikka ei syrjäytä siivoustyön ammattilaisia. Ihminen on ykkönen esimerkiksi siivousreittien suunnittelussa ja alueiden määrittelyssä. Ihminen osaa hetkessä päätellä, mitkä kohdat kannattaa ajaa koneella ja mitkä nurkat, portaat ja seinänvierustat vaativat pienempää konetta tai manuaalista siivoamista.
Ihminen kouluttaa koneen, opettaa sille siivousreitit ja valvoo tekemistä. Kun yösiivooja vietti ennen työajastaan kaksi tuntia koneen päällä, voi hän nyt käyttää vapautuneen ajan luovaan ongelmanratkaisuun ja nopeaa päättelyä vaativiin tehtäviin.

Entä missä se siivousrobotti sitten on paras? Kuormittavissa tehtävissä, joissa vaaditaan rutiinityötä. Se tekee työnsä tinkimättä ja raportoi tekemisistään aina yhtä luotettavasti.