Robotiikka rantautuu ruokakauppaan

Lähikaupassa vieraillessa ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen, että autonominen palvelurobotiikka on todellisuutta jo muutaman vuoden päästä. Ison Omenan Prismassa vastikään toteutettu robotiikan pilottihanke herätti keskustelua ja kohotti kulmakarvoja, kun Apple-tyylisesti muotoiltu robotti liikkui sulavan itsenäisesti hyllyväleissä skannaamassa tuotetietoja.

Kevään koronapandemia herätti epäilijätkin kysymään, missä robotit ovat silloin, kun niitä tarvittaisiin. Kriisi toi rajulla tavalla esiin puutteet vähittäiskaupan digitaalisissa prosesseissa sekä automaatiossa. Olisiko katastrofi logistiikassa ollut vältettävissä, jos tuotteiden saatavuudesta ja sijainneista olisi ollut reaaliaikainen tieto helpottamassa verkkokauppatilauksia keräilevien työtä? Todennäköisesti.

Vähittäiskauppa on ensimmäisiä robotiikkaloikan ottavia toimialoja. Tutkimus- ja konsulttiyhtiö Gartner¹ ennustaa autonomisen robotiikan yleistyvän lähivuosina vähittäiskauppa-alalla, vaikka autonomisen palvelurobotiikan hyödyntäminen ottaa vasta ensiaskeleitaan. Gartner arvioi, että autonomisen robotiikan hyödyntäminen on Yhdysvalloissa vähittäiskaupassa vielä yhden prosentin tasoa, mutta kasvaa 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Suomalainen robotiikka kiinnostaa ympäri maailmaa.

Amerikkalainen Walmart-ketju onkin ottanut jo etumatkaa kilpailijoihinsa ja ilmoittanut, että se tuo tuhanteen myymäläänsä reaaliaikaiseen inventaarioon suunnitellun robotiikan ratkaisun jo vuoden 2020 aikana. Verkkokauppajätti Amazonin varastoissa puolestaan työskentelee yli 200 000 robottia varmistamassa, että asiakkaille luvatut nopeat toimitusajat toteutuvat. Ison Omenan Prismasta tuttu robotti on Solteqin käsialaa.

Autonomisesta palvelurobotiikasta on tulossa merkittävä suomalainen menestystekijä kansainvälisillä markkinoilla. Suomalainen robotiikka kiinnostaa ympäri maailmaa, ja panostuksemme alan tuotekehitykseen ovat olleet merkittäviä.

Robotiikan hyödyt kiinnostavat laajalti eri toimialoja. Maailmalla robotiikkaa on hyödynnetty yksinkertaisten ja toistuvien sekä raskaiden ja jopa vaarallisten työtehtävien suorittamiseen. Vähittäiskaupalle robotiikka tarjoaa reaaliaikaista dataa muun muassa tuotteiden saatavuudesta, sijainnista ja hinnoista sekä merkittäviä kustannussäästöjä.

Esimerkiksi hyvin varustellun ruokakaupan tuotevalikoiman päivittäiseen inventointiin kuluu vuositasolla kymmeniä tuhansia työtunteja. Tuotevalikoiman optimoinnin sekä saatavuuden parantamisen rinnalla merkittävät kustannussäästöt resursseissa tuovat huomattavan lisän viivan alle. Isommissa marketeissa puhutaan jopa kymmenistä miljoonista euroista.

Julkista keskustelua robotiikasta varjostaa usein huoli tulevaisuudesta, vaikka robotiikan hyötynäkökulmat ovatkin vakuuttaneet päivittäistavarakaupan liikkeenjohdon. Robotiikan todelliset uhkakuvat liittyvät momentumista myöhästymiseen ja kilpailukyvyn menettämiseen. Miltä tulevaisuus näyttää, jos kansainväliset verkkokaupat pystyvät automaation ansiosta tarjoamaan suomalaisille kilpailukykyisempiä hintoja ja nopeampia toimitusaikoja?

Miten robotiikka istuisi työyhteisöön? Kansainvälisessä tutkimuksessa² robotin huomattiin herättävän ihmiskollegoissaan positiivisia, jopa kiintymyksen tunteita. Ehkä jopa hieman yllättävästi, robotit näyttäisivät tuovan tiimin parhaat puolet esiin parantuneen kokonaissuorituksen ansiosta.

On selvää, että robotit tulevat ottamaan haltuun merkittävän osan manuaalisista, aikaa vievistä ja raskaista töistä vähittäiskaupassa. Tämä vapauttaa resursseja vaativampiin töihin, kuten asiakaspalveluun. Lisäksi robotiikan arvioidaan luovan tulevaisuudessa enemmän uusia työpaikkoja kuin vievän.

¹ Gartner. Autonomous Things Ecosystems Open Opportunities for IT Services Providers in Retail. 2020.

² weforum.org/agenda/2019/07/why-having-emotional-attachments-to-robots-at-work-can-boost-team-performance/

Kirjoittaja työskentelee Robotics-yksikön liiketoimintajohtajana Solteqilla ja johtaa tulevaisuuden teknologioihin keskittyvää osaamisaluetta. Solteq Oyj:n robotiikkayksiköissä Vantaalla ja Jyväskylässä suunnitellaan ja tuotetaan ratkaisuja vähittäiskaupan, logistiikan ja terveydenhuollon tarpeisiin robotiikkaa, konenäköä ja tekoälyä hyödyntäen.