Hallituksen uusi jäsen haluaa yhdistää pk-yritykset ja tutkijat

Pirkko Suhonen valittiin tänä keväänä uutena jäsenenä mukaan Elintarviketieteiden Seuran hallitukseen. Hän toivoo, että pk-yritykset oppisivat ETS:n myötävaikutuksella hyödyntämään elintarvikealan tutkimustietoa toimintansa kehittämisessä.

Nuorena tulevaisuuden ammattiaan valitessa Pirkko Suhosella oli kolme vaihtoehtoa: juristi, lääkäri tai elintarviketieteilijä, koska aina riidellään, sairastetaan ja syödään. Hänestä tuli maa- ja metsätieteiden maisteri elintarvikealalta. Uransa aikana hän on työskennellyt elintarviketeollisuudessa ja sitä sivuavilla aloilla, kuten pakkausteollisuudessa ja biotekniikan alalla, sekä toiminut useamman pk-yrityksen toimitusjohtajana.

Tähän päivään mennessä työkokemusta on kertynyt Suomesta ja ulkomailta niin paljon, että virallinen eläkeikä on jo saavutettu. Silti Suhonen tekee edelleen konsultointityötä ja toimii kummina kehitystyöhankkeissa.

Toimiminen ETS:n hallituksessa on tuntunut hyvin mielenkiintoiselta.

– En ole itse tutkija taustaltani, mutta minua kiinnostaa se, millä tavalla tutkimusta hyödynnetään teollisuudessa ja ennen kaikkea pk-yrityksissä. Suurissa yrityksissä on erittäin hyvät tutkimusresurssit ja tarve tutkimukselle ymmärretään, mutta pk-yrityksissä puuttuu ehkä kontakteja ja tietoa. Lisäksi niissä voidaan ajatella, ettei tutkimukseen ole varaa.

Suhonen haluaakin vaikuttaa hallituskaudellaan siihen, että tutkijat ja pk-yritykset tuodaan yhteen ja mietitään rahoitusmahdollisuuksia.

– Mielenkiintoisen elintarvikealasta tekee se, millä tavalla ala ja millä tavalla kuluttajat muuttuvat, hän sanoo.

Työ saa sekoittua vapaa-aikaan

Elintarviketieteiden Seuran Suhonen löysi monen muun tavoin Kehittyvä Elintarvike -lehden kautta kymmenisen vuotta sitten. Yksi seuran aiemmista puheenjohtajista oli opiskeluajoilta tuttu henkilö, jonka kanssa hän oli tehnyt yhteistyötä aiemminkin. Hallituksessa hän on mukana nyt ensimmäistä kautta.

Kun varsinaista päivätyötä ei enää ole, työ ja vapaa-aika saavat mennä hieman sekaisin.

– Koen, että voin monella tavalla hyödyntää ETS:n osaamista, kontakteja ja tietoja myös kehitysyhteistyöhankkeissa, Suhonen sanoo.

Harrastuksenaan hän nauttii liikunnasta. Suunnistus on tullut kuvioihin aviomiehen myötä. Lisäksi hän pitää matkustelusta, musiikista, teatterista ja muusta kulttuurista. Ruoka ei silti koskaan unohdu.

– Matkustaminen ja ruoka on aika hyvä yhdistelmä. Aina kun matkustaa, sitä voi katsoa ruuan näkökulmasta, hän sanoo hymyillen.