Kumppanisisältö: Alsiano A/S

Tee gluteenittomasta leivästä ravinteikkaampaa

Gluteenittoman ei tarvitse tarkoittaa ravinteetonta. Palkokasvijauho ja paahdetut, murskatut palkokasvit ovat kiehtovia ainesosia, jotka mahdollistavat proteiinipitoisuuden lisäämisen gluteenittomassa leivonnassa.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa edelleen. Gluteeniton ruokavalio ei ole vain keliaakikoille, vaan siitä on tullut yhä enemmän elämäntapa, joka liittyy ”ei sisällä” -trendiin ja kuluttajien lisääntyneeseen tietoisuuteen puhtaista elintarvikkeista ja terveydestä. Kuluttajat kysyvät yhä enemmän tuotteita, joita he pitävät terveellisempinä vaihtoehtoina perinteisille tuotteille, sekä luonnollisista ainesosista valmistettuja tuotteita.

Markkina-analyysiyhtiö Mordor Intelligence arvioi, että eurooppalaiset gluteenittomien elintarvikkeiden ja juomien markkinat kasvavat noin 11 % vuodessa vuoteen 2025 asti. He ovat myös havainneet, että kuluttajat eivät etsi vain tuotteita, jotka eivät sisällä tiettyjä ainesosia, kun he ostavat leipätuotteita, vaan he etsivät yhä enemmän myös tuotteita, jotka sisältävät terveellisiä ainesosia.

Gluteenittoman ei tarvitse merkitä ravinteetonta

Gluteeniton leipä sisältää yleensä vähemmän proteiinia kuin perinteinen leipä, ja se valmistetaan usein pitkälle jalostetuista jauhoista ja tärkkelyspohjaisista ainesosista, joilla on alhainen ravintoarvo.

Gluteenittoman leivän ravintoarvoa on kuitenkin mahdollista parantaa lisäämällä palkokasveja, kuten härkäpapuja, linssejä ja kikherneitä, jolloin leivän ravintoarvoa voidaan parantaa merkittävästi. Palkokasvit sisältävät luonnostaan paljon kuituja ja proteiinia, ja niillä on lisäksi hyvä vihreä profiili.

Yhdessä Limagrain Ingredientsin kanssa Alsiano tarjoaa esikypsytettyjä palkokasvijauhoja tavanomaisessa ja luomulaadussa sekä paahdettuja, murskattuja palkokasveja. Palkokasvijauho on esikypsennetty palkokasveissa usein esiintyvän karvauden vähentämiseksi. Paahdetuilla murskatuilla palkokasveilla voidaan ravinteiden lisäksi lisätä rapeutta ja rakennetta leivonnaisiin. Ne sopivat erityisen hyvin leivän päälle tai leipään antamaan sille rakennetta.

Esikypsennetyt palkokasvijauhot

Palkokasvien lisääminen gluteenittomiin leivonnaisiin tarjoaa useita etuja:

  • Ravitsemusprofiilin parantaminen
  • Korkea proteiinipitoisuus
  • Ravintokuitujen lisääminen
  • Hyvä kivennäisaineiden lähde (rauta, sinkki, magnesium jne.)
  • Enemmän rapeutta

Ravitsemuksellisten etujen lisäksi palkokasvien lisäämisellä gluteenittomiin leivonnaisiin on myös monia muita etuja, kuten vähemmän tahmea taikina, jota on siten helpompi työstää ja näin ollen parempi lopputuote, jolla on kuohkeampi rakenne.

TuoteProteiinia
per 100 g
Ravintokuitua
per 100 g
Energiaa kcal
per 100 g
westhove faba bean flour29,07,0334,5
westhove red bean flour23,019,0308,3
westhove chickpea flour23,011,5356,0
westhove yellow lentil flour26,95,4348,0
westhove red lentil flour29,06,8347,0
westhove green pea flour21,210,7340,0
westhove chickpea flour ORG23,011,5356,0
westhove red lentil flour ORG29,06,8347,0
westhove green pea flour ORG21,210,7340,0

Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä asiantuntijaamme, jos haluat lisätietoja Limagrain-palkokasvien ainesosista ja muista ratkaisuistamme ravintoarvojen optimoimiseksi gluteenittomassa leivässä.

Monika Kindberg
Tel. +45 20 46 41 21
mk@alsiano.com


Alsiano A/S

Alsiano toimittaa innovatiivisia ainesosaratkaisuja, jotka perustuvat yli 60 vuoden kokemukseen ainesosista ja raaka-aineista kaikilla elintarviketeollisuuden aloilla – meijereistä, leipomoista ja makeisista lihaan, eineksiin ja välipaloihin.

Takanamme on joitakin maailman johtavista innovatiivisten ainesosien tuottajista, ja tarjoamme muun muassa laajan valikoiman ratkaisuja sokerin ja rasvan vähentämiseen/korvaamiseen sekä clean label- ja allergeenittomia elintarvikkeita.

Elintarviketeollisuuden lisäksi Alsiano tarjoaa ainesosia ja raaka-aineita monille muille teollisuudenaloille, kuten lääketeollisuudelle, terveysravinnolle, urheiluravinnolle, maatalous- /lemmikkieläinten ruoalle ja muoville.

www.alsiano.com