Kumppanisisältö: Robia Oy

Robotiikka elintarviketeollisuudessa

Robottien käyttö Suomessa lisääntyy, mutta olemme robottien hyödyntämisessä edelleen reilusti jäljessä verrokkimaita. Robia Oy tarjoaa palvelujaan robottiautomaation hyödyntämiseen.

Robottien määrä 10 000 työntekijää kohti on Saksassa 346 ja Ruotsissa 277. Suomessa vastaava luku on 149. Kokonaan eri tasolla ovat Singapore (918) ja Etelä-Korea (855). (Lähde: Suomen Robotiikkayhdistys)

Robotteja käytetään elintarviketeollisuudessa yhä enenevässä määrin. Roboteilla voidaan hoitaa työtehtäviä, jotka olisivat työntekijälle kuluttavia, yksitoikkoisia, liian raskaita tai yksinkertaisesti mahdottomia. Yhteistyörobotit voivat toimia myös yhdessä ihmisen kanssa ilman erillisiä turvalaitteita niin, että kumpikin hoitaa oman työvaiheensa.

Teollisuusrobotit

Teollisuusrobottien yleisimpiä käyttökohteita ovat erilaiset kappaleenkäsittelyyn liittyvät tehtävät, kuten kappaleen siirto työvaiheesta toiseen, pakkaus ja lavaus.

Hyundai -robotit ovat edullisia ja ne ovat osoittautuneet luotettaviksi työjuhdiksi. Robia on toimittanut Hyundai -robotteja Suomeen yli 40 kappaletta. Hyundain valikoimasta löytyy robotteja nostokyvyltään 4 kilosta aina 600 kiloon saakka. Ulottuvuudeltaan pisimmät robotit ovat yli 3,2 metriä.

Yhteistyörobotit

Kassow -yhteistyörobottien erikoisuutena on 7 akselia, tämän ansiosta robotin käsivarsi taipuu hankaliinkin paikkoihin. Kassow – yhteistyörobotteja on saavilla 5 eri kokoa, joiden nostokyky/ulottuvuus on: 10kg/850mm, 10kg/1400mm, 5kg/1200mm, 5kg/1800mm ja 18kg/1000mm.

Skara- ja deltarobotit

Omron on tunnettu japanilainen yritys, joka valmistaa delta- ja skararobotteja nopeutta vaativiin sovelluksiin. Konenäön avulla nämä robotit pystyvät poimimaan kappaleita liikkuvalta hihnalta ja laadunvalvonta onnistuu samalla.

Omron deltarobotti:

Mobiilirobotit

Sisälogistiikan hallintaan nykyaikainen mobiilirobotti tuo uusia mahdollisuuksia. Omron -mobiilirobotti ei vaadi reittien ohjelmointiin erillisiä fyysisiä reittimerkkejä, vaan robotti kartoittaa tilan muistiinsa laserskannereilla. Tämän jälkeen reittipisteet ja työtehtävät ovat helposti ohjelmoitavissa. Useamman robotin järjestelmässä erillinen Fleet Manager jakaa tehtävät eri roboteille. Mobiilirobotit voidaan tarpeen mukaan varustaa erilaisilla kiinnikkeillä, hyllyillä tai kuljettimilla. Kuorma voidaan siirtää mobiilirobotin kyytiin ihmisen tai robotin toimesta tai muulla automaatiolaitteella, kuten kuljettimella. Omron valmistaa mobiilirobotteja kantavuudeltaan 60, 90, 250 ja 1500kg.

Robia Oy

Robia Oy on robotisoitujen automaatiojärjestelmien toimittaja, joka tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista palvelua robotisoitujen automaatiojärjestelmien suunnittelusta aina niiden toteutukseen ja ylläpitoon.

Aloitamme projektit tarvekartoituksella, jonka perusteella suunnittelemme ja toteutamme robottijärjestelmän, joka tyypillisesti sisältää yhden tai useamman robotin, tarttujat, muun automaation ja turvalaitteet. Palvelumme jatkuu käyttöönoton jälkeen huolto- ja varaosapalveluilla. 

Tuomme maahan Hyundai -teollisuusrobotteja ja Kassow -yhteistyörobotteja. Projekteissa käytämme näiden valmistajien tuotteita, ja Omron delta-, skara- ja mobiilirobotteja sekä myös Universal -yhteistyörobotteja. Näiden valmistajien valikoimista löytyy sopiva robotti mitä moninaisimpiin tehtäviin. Huoltopalvelumme kattavat myös Motoman ja ABB -robotit.

Tavoitteenamme on automaation avulla parantaa asiakasyrityksen toiminnan tehokkuutta ja tuotannon laatua, sekä siirtää ihmiselle yksitoikkoisia tai kuluttavia työtehtäviä robotin tehtäväksi. Lyhyesti sanottuna: parannamme asiakasyrityksen kilpailukykyä.

Lisätietoja:

Robia Oy

Tuottajantie 48 A 6

60100 Seinäjoki

jari.holma@robia.fi

p. 050 – 525 3505

www.robia.fi