Kumppanisisältö: Jospak Oy

JOSPAK LAAJENTAA TOIMINTAA JA VASTAA ELINTARVIKEPAKKAAMISEN HAASTEISIIN

Elintarvikepakkaaminen on valtavan haasteen edessä – miten vastata EU:n jätedirektiivissä asetettuihin pakkausjätteen kierrätystavoitteisiin vuoteen 2025 ja 2030 mennessä. Kotimainen pakkausvalmistaja Jospak tarjoaa tähän vaihtoehdon ja auttaa elintarvikevalmistajia ketterästi korvaamaan muovipakkauksia kartonkisella ratkaisulla. Jospak on siirtänyt tuotannon uusiin tiloihin Forssassa ja valmistautuu kasvavaan kysyntään tuotantoa skaalaamalla ja organisaatiota vahvistamalla.

JOSPAK-VUOKAPAKKAUS MINIMOI RASIAPAKKAAMISEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Jospak®-vuokapakkausratkaisu yhdistää kartongin ja muovin parhaat ominaisuudet. Pääasiallinen materiaali on neitseellinen, FSC-sertifioitu kartonki ja sen avulla voidaan vähentää käytettävän muovin määrää jopa 85%. Kartonkiin yhdistettävä muovikalvo antaa erinomaiset neste- ja kaasutiiviysominaisuudet ja on yhteensopiva PE-saumattaviin kansikalvoihin. Jospak®-vuoka on materiaalitehokas ja erottuva – brändi- ja tuoteinformaatio voidaan painaa suoraan vuokaan ja vähentää siten ylipakkaamista. Vuoan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin vastaavilla muovirasioilla, Jospak-vuoan kasvihuonekaasupäästöt ovat koosta riippuen vain 57,3-74,0 g CO2e/kpl. Tulevaisuudessa tätä pyritään edelleen pienentämään materiaalivalinnoilla sekä toimitusketjua ja tuotantoprosessia optimoimalla. Käytön jälkeen kuluttaja voi kierrättää pakkauksen kartonginkeräyksessä tai erottaa materiaalit helposti toisistaan ja kierrättää ne omina jakeinaan.

RATKAISU SUOJAKAASUPAKKAAMISEEN ELINTARVIKEOLLISUUDELLE JA ATERIAPALVELULLE

Jospakin tavoitteena on auttaa vähentämään sekä pakkausjätettä että ruokahävikkiä. Jospak®-vuoka on yhteensopiva elintarviketeollisuuden olemassa oleviin automaattisiin pakkausprosesseihin.

Video: Jospak-vuoat automaattisessa pinonpurkajassa

Pakkaus soveltuu erilaisille elintarvikkeille, myös suojakaasupakkaamiseen. Asiakkaat ovat ottaneet vuoan käyttöön esim. erilaisille lihatuotteille ja valmisruoille. Kiinnostusta on laajasti myös Food service ja HoReCa sektoreilla, joissa koronapandemian myötä on syntynyt uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tarvetta pakata ateria-annoksia isommassa mittakaavassa ja saada tuotteille säilyvyysaikaa. Annokset voidaan lämmittää mikroaaltouunissa ja nauttia suoraan Jospakin pakkauksesta.

TEKNOLOGIAKEHITYKSEN AVULLA KANSAINVÄLISILLE MARKKINOILLE

Jospak on alusta alkaen kehittänyt vuokapakkausten valmistukseen tarvittavan teknologian itse. Tämä on vaatinut useita kehitysversioita pakkauksesta ja valmistusmenetelmästä pilotointivaiheessa. Nyt yritys tuo markkinoille uuden liimattoman kartonkisen vuokaversion, jonka rakenne ja valmistusprosessi on kehitetty optimaaliseksi. Uuteen teknologiaan perustuva teollisen mittakaavan valmistuslinja otetaan käyttöön kuluvan kesän aikana ja seuraavan linjan on määrä valmistua vuoden vaihteeseen mennessä. Investointisuunnitelma kattaa yhteensä 6 linjaa vuosille 2021-2023. Jospak on vastikään muuttanut Forssassa uusiin, isompiin tiloihin, jotka mahdollistavat tuotantokapasiteetin kasvattamisen. Uusien linjojen myötä kokovalikoimaa voidaan laajentaa ja tarjota ympäristöystävällinen pakkausratkaisu entistä laajemmalle asiakaskunnalle elintarviketeollisuudessa ja ateriapalveluyrityksille. Oman valmistuksen rinnalle rakennetaan myös teknologiamyyntiin perustuva liiketoimintamalli, jolla edetään kansainvälisille markkinoille ja voidaan vastata globaaliin, kasvavaan kysyntään.

MONIOSAAVA JA KASVAVA TIIMI TAKAA MENESTYKSEKKÄÄN YHTEISTYÖN

Jospak on kasvanut muutamassa vuodessa yli 20 henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Tiimissä on laaja-alaista osaamista ja kokemusta mm. pakkaus-, elintarvike- ja konepajateollisuudesta. Vuoden alussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Janne Sokajärvi tuo oman, monipuolisen osaamisen kasvun johtamiseen. Johtoryhmän muodostavat Teknologiapäällikkö Jari Vuorinen, Kehitys- ja laatupäällikkö Katja Viitala, Myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Heikkilä sekä elokuussa aloittava Talouspäällikkö Elina Hakala. Kasvu tarvitsee kuitenkin lisää huipputekijöitä eri aloilta ja tälläkin hetkellä on avoimia paikkoja haussa. Keväällä toteutetun 3,5 milj. euron lisärahoituskierroksen myötä myös hallituksen kokoonpano on uudistunut, uudet jäsenet Juha Hellgren ja Casimir von Frenckell tuovat vahvan lisäpanoksen yrityksen strategiseen kehittämiseen hallituksen puheenjohtaja Jari Stenbergin johdolla.

JOSPAK PÄHKINÄNKUORESSA

Jospak Oy on vuonna 2014 perustettu kasvuyritys, joka valmistaa ja kehittää patentoituja, kuitupohjaisia vuokapakkauksia sekä niiden valmistukseen tarvittavaa teknologiaa. Jospak®-vuoka yhdistää kartongin ja muovin parhaat ominaisuudet ja tarjoaa materiaalitehokkaan sekä ympäristöystävällisen ratkaisun elintarviketeollisuudelle.  Jospak®-vuoka vähentää muovin tarvetta 85 % sekä hiilidioksidipäästöjä vastaaviin kovamuovisiin pakkauksiin verrattuna. Jospak®-vuoka soveltuu suoraan elintarviketeollisuuden nykyisille rasiapakkauslinjoille erilaisten elintarvikkeiden pakkaamiseen. Pakkausratkaisu on voittanut arvostetut ScanStar 2018 ja WorldStar 2019 -palkinnot. Jospak Oy:lle on myönnetty kansainväliset BRC- ja FSC CoC-sertifikaatit.

Lisätietoja jospak.com/

Jospak Oy