VTT on kehittänyt valikoiman uraauurtavia tuotantomenetelmiä, joita yhdistämällä voidaan tuottaa lihatuotteita jäljitteleviä innovaatioita ruokapöytään. Menetelmien ansiosta on mahdollista kehittää valmistusprosesseja tuotteille, jotka tarjoavat samanlaisen makuelämyksen kuin vastaavat eläinperäiset tuotteet.
Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu uhkaavat ravitsevan, turvallisen ja edullisen ruoan saantia. Yksi ratkaisu ongelmaan on siirtyminen entistä kasvipohjaisempaan elintarvikejärjestelmään. VTT, DSM, saksalainen DIL German Institute of Food Technologies, Helsingin yliopisto ja ABP Beef ovat käynnistäneet tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on hyödyntää auringonkukkaöljyn tuotannossa syntyvää puristekakkua raaka-aineena kestävien ja maukkaiden lihaa korvaavien vaihtoehtojen kehittämisessä.
Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa. Uusien menetelmien käyttöönotto edellyttää kuitenkin tekoja monella rintamalla, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä. Avainasemassa ovat rahoitus, lainsäädäntö ja osaamisen kehittäminen.
Mikrolevät ovat lupaava raaka-aine monille tuotteille, kuten polttoaineille, elintarvikkeille ja materiaaleille. Kasvaessaan levät pystyvät sitomaan suuria määriä hiilidioksidia. Noin 50 % levien biomassasta on hiiltä, joten niillä on mahdollista tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa. Laajamittaisessa leväviljelyssä on kuitenkin teknisiä haasteita, jotka rajoittavat taloudellisesti kannattavan käytön yleistymistä. VTT koordinoi kaksivuotista tutkimushanketta, jossa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, Neste sekä seitsemän suomalaista pk-yritystä. Hankkeessa haetaan yhdessä ratkaisuja laajamittaisen leväviljelyn pullonkauloihin.
Tutkimuksen ja yritysten paremmalla yhteistyöllä voidaan luoda kestävää kasvua. VTT julkaisi vision aidosti vaikuttavasta TKI-rahoituksesta ja lupaavimmista teknologioista Suomelle.
Onego Bio kaupallistaa VTT:n kehittämää menetelmää munanvalkuaisen tärkeimmän proteiinin, ovalbumiinin, tuottamiseksi ilman tuotantoeläimiä. Uusi kansainvälisille markkinoille tähtäävä yritys keräsi 10…
VTT:n johtama FAN Helsinki Hub järjestää ruoka-alan startupeille täysin ilmaisen kiihdytysohjelman, jonka tavoitteena on etsiä ratkaisuja globaaleihin ruokajärjestelmän haasteisiin. Hakuaika päättyy helmikuun lopussa. Neljä kuukautta kestävään ohjelmaan valitaan kymmenen innovatiivista startup-yritystä, jotka saavat yksilöllistä mentorointia akateemisilta ja kaupallisilta kumppaneilta. Tähän mennessä FAN Helsingin kiihdyttämön alumnit ovat keränneet rahoitusta yhteensä yli 40 miljoonaa euroa.
Valio and VTT Technical Research Centre of Finland are together launching a project to research what kinds of food industry raw materials could be produced using cellular agriculture. The research project will develop technology for biotechnologically produced proteins. In cellular agriculture, food is produced in bioreactors with microbes. Valio is familiar with the fermentation process, as it is traditionally used in the production of fermented milk products and cheeses.
Kahvi on hyvä esimerkki usein kestämättömästi ja epäeettisesti tuotetusta maataloustuotteesta. Sen kysyntä kasvaa, mutta viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Viljelyalan lisääminen johtaa metsäkatoon erityisesti herkissä sademetsissä. VTT kehittää ruoantuotantoa kasvisolujen avulla ja on nyt tuottanut ensimmäiset kahvierät laboratoriossaan Espoossa.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.