Alkutuotanto

Lantmännen ja Ilmatieteen laitos: Uusi tutkimus tuo merkittävää tietoa viljanviljelyn hiilitaseesta ja avaa satelliittipohjaisen seurannan mahdollisuudet

Vuonna 2022 Lantmännen ja Ilmatieteen laitos käynnistivät kolmivuotisen tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena oli selvittää, miten maaperän vuotuista hiilensidontaa voitaisiin lisätä suomalaisessa viljanviljelyssä sekä kehittää uusia tapoja hiilitaseen mittaamiseen. Nyt tutkimus on saatu päätökseen, ja sen tulokset tarjoavat kansainvälisesti merkittävää, uutta tietoa kestävämpien viljelykäytäntöjen vaikutuksista sekä käytännön välineitä ilmastotyöhön.

Kotimaista ruista riittää ruisleipään

Syksyn satoennusteen mukaan näyttää siltä, että kotimainen ruis riittää jälleen ruisleivän leivontaan myös ensi talveksi. Tämä on tärkeää, koska suomalaiset haluavat syödä kotimaisesta viljasta leivottua leipää. Ruisleipä on myös merkittävin täysjyväviljan lähteemme, joten terveellisen raaka-aineen turvaaminen on kansanterveydellisestikin tärkeää. Kuluvalla Leipäviikolla onkin hyvä kiinnittää huomiota omaan täysjyvän saantiin.

Nordic Soyan uusi rypsin ja rapsin esipuristuslinja avattiin

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vieraili perjantaina 15.8.2025 Uudessakaupungissa Nordic Soya Oy:n tehtaalla ja leikkasi nauhan yhtiön uuden rypsin ja rapsin esipuristuslinjan avajaisissa. Yhtiön yli 8 miljoonan euron arvoinen investointi valmistui aikataulussa, ja sen myötä yritys laajentaa toimintaansa vahvasti rypsin ja rapsin jalostukseen kotimaassa FF-Agri-aputoiminimen alla.

Luonnonmarjojen myyntitoiminnassa on huomioitavaa

Luonnonmarjojen satokausi on käynnissä ja keruutoiminta on monimuotoisempaa kuin koskaan. Metsissä ahertaa kotitarvepoimijoiden lisäksi monenlaista myyntipoimijaa: marjayrityksiin työsuhteissa olevia poimijoita, marjalain mukaan toimivia, itsenäisesti poimivia ja yritystoiminnan rajamailla toimivia. Kaikilla tulisi olla selvillä, mitä tulee myyntikeruussa huomioida, mistä löytyy lisätietoja ja mihin voi ilmoittaa huolestuttavista havainnoista.