Apetit Järvikalapuikko vähentää järvien rehevöitymistä – suosikkituote palaa kauppoihin marraskuussa

Apetitin suositut järvikalatuotteet Järvikalapuikko ja Järvikalapihvi palaavat kauppoihin raaka-ainepulasta ja suuresta kysynnästä johtuneen tauon jälkeen. Kotimaisen kalan kasvattaessa suosiotaan suomalaisten ruokapöydissä, ovat Apetitin järvikalatuotteet helppo, ajankohtainen ja nyt myös tutkitusti ympäristöystävällinen ja kestävä valinta ruokapöytään.

Apetit on tutkinut Järvikalapuikon ympäristövaikutukset: tulokset kertovat hyvää järvikalan tuotteistamisen ja käytön ympäristövaikutuksista. Tutkimuksessa laskettiin tuotteen toimitusketjun ilmastovaikutus, rehevöittävä vaikutus ja vesijalanjälki. Ympäristöjalanjälkilaskennan on toteuttanut Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus (LUKE).

”Järvikalapuikon ympäristövaikutusten laskenta antoi meille arvokasta tietoa tuotteen elinkaaresta. Saimme vahvistuksen siitä, että tuotteella on aidosti positiivisia vaikutuksia rehevöitymisen hillitsemisessä. Tulosten perusteella pystymme myös kehittämään omaa toimintaamme tuotteen ilmastovaikutuksien edelleen pienentämiseksi”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Negatiivinen rehevöitymisvaikutus ja maltillinen hiilijalanjälki

Järvikalapuikkojen pääraaka-aineena on hoitokalastettu särki. Hoitokalastuksen myötä järvien kalakanta muuttuu terveemmäksi ja rehevöityminen vähenee. Aiemmin hoitokalastuksen saalis on voinut jäädä vaille hyötykäyttöä.

Ympäristöjalanjälkimittauksen mukaan Apetitin Järvikalapuikoilla on kokonaisuudessaan negatiivinen rehevöitymisvaikutus: -0,03 kg PO4-ekv/kg. Vaikutus syntyy kalastuksen seurauksena: kalaraaka-aineen mukana järvistä poistuu ravinteita, jotka vesistöön jäädessään vaikuttavat rehevöittävästi.

Apetit Järvikalapuikon ilmastovaikutus on laskennan mukaan 2,0 kg CO2-ekv/kg. Järvikalapuikon hiilijalanjäljestä 12 prosenttia muodostuu kalastuksesta ja kalaraaka-aineen käsittelystä. Tuotteen muiden raaka-aineiden osuus on 49 prosenttia. Apetitin tuotanto ja logistiikka muodostavat 32 prosenttia Järvikalapuikon ilmastovaikutuksista, pakkausmateriaalit 7 prosenttia.

Maukas ja vastuullinen valinta koko perheelle

Kysyttyyn Järvikala-tuoteperheeseen kuuluvat Apetit Järvikalapihvit ja Järvikalapuikot sekä Särkisen kalapyörykät. Tuotteissa kunnioitetaan kotimaisen kalan hyvää makua.

”Apetitin Järvikalatuotteet ovat helppo ja herkullinen tapa lisätä vastuullista, kotimaista kalaa koko perheen ruokavalioon. Erityisesti kalapuikot ovat lasten perinteinen suosikki”, kertoo Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere.

Laktoosittomat, soijattomat, gluteenittomat ja runsasproteiiniset Järvikalapuikot ja -pihvit sopivat moniin ruokavalioihin.

”Järvikalatuotteet valmistetaan Apetitin Säkylän ruokapakastetehtaalla kalan hyvää makua kunnioittaen. Osa kalaraaka-aineesta kalastetaan viereisellä Pyhäjärvellä. Lisäksi kalaa hankitaan muutamasta muusta järvestä Suomessa”, Pere kertoo.

Apetit Järvikalapuikot ja Järvikalapihvit löytyvät kauppojen pakastealtaista marraskuun alusta lähtien.

Ympäristöjalanjälkilaskennassa tutkitaan tuotteen toimitusketjun ilmastovaikutus, rehevöittävä vaikutus ja vesijalanjälki. Laskenta on suhtautettu yhteen kilogrammaan lopputuotetta. Ilmastovaikutus (hiilijalanjälki) arvioitiin elinkaariarvioinnin periaatteilla ISO-standardeja 14040 ja 14044 noudattaen.

Lue lisää tutkimuksesta: apetit.fi/jarvikala