Gluteenittomia tuotteita ilman omia puhdastiloja 

Leipomot Vaasan ja Moilas tekevät yhteistyötä gluteenittomien tuoreleipien tuotantoketjussa.

Gluteenittomat Vaasan Moilas Free From -leivät ovat syntyneet kahden leipomon yhteistyönä. Nyt gluteenittomaan tuoteperheeseen kuuluu viisi leipävarianttia, joissa on tähdätty aitoon tuoreleivän makuun ja koostumukseen. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti keliaakikot, herkkävatsaiset ja vehnää välttävät leivänsyöjät. 

Tuoteperhe sai alkunsa vuonna 2019, kun gluteenittoman leivonnan osaaja Moilas otti yhteyttä valtakunnalliseen leipomoyhtiöön Vaasaniin. Yhteistyöstä syntyneet ensimmäiset gluteenittomat tuoreleivät tulivat kauppoihin 2020.  

Yhteistyömallissa Vaasan tarjoaa valtakunnallisen jakelun ja logistiikan ja Moilanen puhdastilat, joissa gluteenittomat tuoreleivät leivotaan. Tuoteuutuudet ideoidaan ja kehitetään yhteistyössä, ja yhteydenpito on tiivistä.  

– Luomme ja kehitämme yhteistä osaamista, vaikka olemmekin kilpailijoita. Halusimme tuoda markkinoille gluteenittomia tuoreleipiä, jotka todella ovat leipiä eivätkä kompromisseja, kertoo yhteistyötä luotsaava Vaasanin kategoriapäällikkö Marianne Horppu

Tuoreleipä uutuutena 

Moilasella ei aiemmin ollut valikoimassaan tuoreleipää, mutta yhteistyössä tuotteiden luonti oli nopeaa. Ensin kaupan hyllyyn tuotiin kolme tuotetta. Leivät saivat erittäin hyvän vastaanoton, kauppa innostui ja yhteistyö syveni. Leivistä luotiin uusia variantteja, suosituimpana kuluvan vuoden helmikuussa lanseerattu Tumma hapanpala. 

– Gluteenittomat kuluttajatuotteet vaativat kokonaan gluteenittoman arvoketjun, jota on todella haastavaa lähteä rakentamaan alusta asti. Samoin on valtakunnallisen jakeluverkon kanssa. Tässä yhteistyössä pääsemme Moilasen kanssa jakamaan toisillemme omat valttikorttimme ja tarjoamaan kuluttajille kaivattuja tuotteita haastavaan tuoteryhmään, Horppu summaa. 

Keliakiaviikkoa vietetään 4. – 10.9.