
Muovitonta elintarvikepakkauskartonkia kierrätys edellä
Kotkamillsin tehtailla valmistuu täysin kierrätettävää ja muovitonta elintarvikepakkauskartonkia.
Vuonna 2016 käyttöön otetulla kartonkikoneella pystytään valmistamaan vuodessa 400 000 tonnia kartonkia moneen käyttötarkoitukseen. Puukuitu kiertää koko kierroksen tukista kartonkituotteisiin ja takaisin prosessiin kierrätettäväksi. Kuidun elinkaari on alusta loppuun muoviton.
Kuluttajapakkauskartonkien lisäksi tehtaalla valmistetaan laminaattipaperia ja kuusisahatavaraa. Kotkamills on Suomen pisimpään toiminnassa ollut sahalaitos.
Kartonkiliiketoiminnan johtaja, paperikemian diplomi-insinööri Ulrika Kurtén kertoo, että elintarvikepakkauskartonki on täysin neitseellistä, eli valmistetaan puhtaasta kuusipuukuidusta. Kartonkikone tuottaa kahta päätuoteryhmää: taivekartonkia ja suojakerroskartonkia.

− Tuotteemme sopii asiakkaiden nykyisille tuotantolinjastoille, sekä hitaammille että nopeille. Uusia investointeja ei tarvita, jotta muovittoman materiaalin voi ottaa käyttöönsä. Suojakerroskartonkimme on suunniteltu ruuan suojaamiseen kosteudelta ja rasvalta.
Elintarvikekartonkien suojaominaisuus perustuu vesipohjaiseen dispersiokäsittelyyn, jolla saadaan pakkaukseen suojakalvo, eli kosteuden ja rasvan sietoa. Dispersio on kahden toisiinsa liukenemattoman aineen seos, jossa yhtä ainetta on pieniksi osasiksi jakaantuneena toisessa aineessa. Käsittelyn yksityiskohdat jäävät salaisuudeksi, mutta lopputuloksena on muovittomia, taitettavia elintarvikepakkauksia ja kartonkikuppeja, jotka voi laittaa sellaisenaan esimerkiksi paperinkierrätykseen käytön jälkeen.
− Barrier-tuotteidemme rasvankesto on aika hyvä, mutta margariinien ja voin pakkaamiseen pelkkä kartonki ei vielä tässä vaiheessa täysin sovellu. Tämä on kuitenkin alue, jota tutkimme ja kartoitamme koko ajan.
Ainutlaatuinen prosessi
Tehdassalissa pyörii kaksi konetta, joista toinen tekee elintarvikepakkauskartonkia ja toinen laminaattipaperia, jonka valmistuksessa voidaan hyödyntää kierrätyskuitua.
− Olemme ylpeitä tuotantoprosessistamme, joka hyödyntää puuraaka-aineen tehokkaasti. Ainutlaatuisella kartonkikoneella voidaan suoraan lisätä suojakerros kartonkiin.
Raakakartongin päällystys samassa prosessissa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista.
− Koneessa on seitsemän päällystysyksikköä, joilla saadaan halutunlainen lopputulos. Päällystyksellä voidaan suojakerroksen lisäksi lisätä esimerkiksi jäykkyyttä. Tarvittaessa voidaan ajaa kaikki seitsemän kerrosta vesihöyryesteestä alkaen.
Tehtaan lopputuote on iso rulla, tosin sitä yleensä vielä leikataan pienemmäksi asiakasta varten. Toinen mahdollisuus rullan lisäksi on leikata kartonki arkeiksi. Periaatteessa kartongin valmistus on veden poistamista ja lisäämistä prosessiin.
− Tarkoitus on saada kuitu muodostamaan verkosto, jossa kuitu asettuu oikeaan muotoon, Kurtén kuvaa.
Hyllyikä ratkaisee
Kotkamillsin elintarvikekartonkiin voi pakata esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia ja meijerituotteita. Maitohyllyltä tuotteita ei ainakaan toistaiseksi löydy, sillä nestepakkauskartonki on vähän eri kuin taivekartonki, vaikka siinä on suoja.
Myös pakastettu ruoka soveltuu hyvin pakattavaksi Kotkamillsin kartonkiin, ja suojakerroskartonki sietää hyvin myös rasvaa.
− Usein kysymys on siitä, että myös saumat pitäisi saada täysin pitäviksi. Siinä meillä on vielä kehitystyötä tehtävänä. Elintarvikekartonki sopii tällä hetkellä parhaiten tuoretuotteille, joilla on lyhyt hyllyikä. Pidempi hyllyikä vaatii vielä kehittämistä, Ulrika Kurtén kertoo.
Kotkamillsille tärkeintä on täysi kierrätettävyys, ja biohajoavuus tulee vasta sen jälkeen. Myös Kotkan kaupunki on julistautunut viime vuonna muovivapaaksi kaupungiksi.
Muuttuvat markkinat
Ulrika Kurtén luottaa siihen, että yritys pystyy kehittämään pakkauksia myös pitempää hyllyikää vaativille tuotteille. Onnistumiseen tarvitaan sekä omaa tuotekehitystä että yhteistyötä asiakkaiden ja brändivastaavien kanssa.
Monet suuret elintarviketoimijat ovat ilmoittaneet muovittomuuden tavoitteekseen esimerkiksi vuoteen 2020 tai 2023 mennessä.
− Tämä avaa yhteistyön kenttää myös meidän suuntaamme: nyt on aika toimia yhdessä.
Samaan aikaan pitää huomata, että muovittomat tuotteet ovat erilaisia kuin se, mihin on totuttu.
− Kuluttajien pitää hyväksyä uuden tuntuiset materiaalit pikkuhiljaa. Olen tämän suhteen luottavainen, sillä kuluttajilla on tarve saada ympäristöystävällisiä pakkausvaihtoehtoja.
Moni kuluttaja ei tiedosta tai tunnista, että esimerkiksi kahvikupeissa on yleensä vielä muovipinnoite, eli muovittomuudesta pitää myös osata kertoa.
− Muoviton elintarvikekartonki on vähän kalliimpi vaihtoehto, mutta vain vähän. Kun muovittomuudesta saa markkina-arvoa, pieni hintaero on täysin hyväksyttävä.
Ympäristöarvot ja on the go -elämäntavan yleistyminen ovat jo muuttaneet markkinoita.


Suosittelemme artikkelia

Kontaktimateriaalien turvallisuutta koskeva lainsäädäntö uudistuu

Tutkimus: Kuluttajien halu tehdä vastuullisia valintoja ei heijastu arjen tekoihin
Kumppanisisältö: Fennopromo / KIKE

Millä suomalainen elintarviketeollisuus kilpailee maailmalla vuonna 2030?

Fortum Recycling & Waste investoi hiilidioksidipohjaisten muovien tuotantoon
Kumppanisisältö: VIP – Val Venosta Osuuskunta

Markkinajohtaja VIP tarjoaa parhaat luomuomenat
