SeAMK Digital Factory on oppimis- ja osaamiskeskus

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on kehittänyt insinöörikoulutuksen ja yritysten tarpeisiin kansallisia palkintoja saneen oppimis- ja osaamiskeskuksen: SeAMK Digital Factoryn.

SeAMK Digital Factory on virtuaalinen (digitaalinen suunnittelu ja valmistus) ja fyysinen (teollisen internetin laboratorio) oppimisympäristö opiskelijoille ja osaamiskeskus yrityksille. Ammattikorkeakoulu kehitti konseptin yhdessä IDEAL PLM:n, Siemensin ja Feston kanssa viimeisintä teknologiaa hyödyntäen. Tavoitteena on nostaa insinööriopiskelijoiden ja teollisuuden digiosaamisen tasoa.

Osaamiskeskuksessa yritykset voivat tutustua suunnitteluun, konseptointiin sekä tuotteensa ja tuotantolinjansa testaukseen täysin digitaalisesti 3D-malleilla. Simuloinnissa tuotteet valmistuvat virtuaalisilla tuotantolinjoilla. Tehtaan sisä- ja ulkologistiikka voidaan myös simuloida. Ergonomiaohjelmilla suunnitellaan ja testataan toimivat työpisteet tehtaaseen. Tuotannon automaatio-ohjelmien ja 3D-mallien välillä data liikkuu turvallisesti. Tuotantolinjat voidaan näin ottaa virtuaalisesti käyttöön, vaikka ne ovat vasta suunnitteluasteella. Käyttöönotto- ja materiaalikustannukset minimoituvat.

Oppimisympäristössä opiskelijat oppivat koneiden, laitteiden ja ohjelmien suunnittelun digitaalisesti. Opetus on turvallista ja kustannustehokasta. Käytössä on satoja lisenssejä tuotteiden suunnittelusta tuotteen elinkaaren hallintaan ja digitaaliseen valmistukseen.

Digitaalinen valmistus on integroitu teollisen internetin laboratorioon. Laboratoriossa on automaattinen tuotantojärjestelmä, joka sisältää valmistavassa teollisuudessa tyypillisiä toimintoja kuten verkkokauppa, toiminnanohjaus (ERP), tuotannonohjaus (MES), tuotteen elinkaaren hallinta (PLM) ja automaatio-ohjelmistot. Antureilta kerättyä dataa tallennetaan pilvipalveluun analysoitavaksi. Opiskelijat saavat kokonaisvaltaisen ja havainnollisen kuvan nykyaikaisen tuotantolaitoksen toiminnasta.

Valmistuvat insinöörit saavat erinomaiset valmiudet kehittyä digiajan osaajiksi ja teknologian siirtäjiksi yrityksiin. Digiosaajat ovat työllistyneet erittäin hyvin teollisuuteen. Konsepti on herättänyt mielenkiintoa teollisuudessa eri toimialoilla.

Digioppia myös elintarvikealalle

SeAMK Digital Factory on käynnistänyt noin neljän miljoonan euron digihankkeiden sarjan. Hankkeissa on päivitetty teknologiaa, tutkittu ja koulutettu yritysten valmiuksia toiminnan- ja tuotannonohjauksen suhteen sekä jalkautettu digiajattelua ja teollista internetiä teollisuuteen.

IoT-Compass Hub on SeAMKin kansainvälinen hanke, jonka valmisteluun on saatu EU-rahoitusta. Se on yksi EU:n Regional Manufacturing Digital Innovation Hubeista (RMDIH). Hankkeen tavoitteena on vahvistaa digitaalista tuotantotoimintaa ja turvata yrityksille tärkeiden resurssien saatavuus. Tavoitteet toteutetaan alueelle rakentuvalla ekosysteemillä sekä opiskelijoille että yritysten henkilökunnalle suunnatulla, uudella Digital Factory Akatemia -konseptilla.

Automation in Network on opetus- ja kulttuuriministeriön noin kahden miljoonan euron kärkihanke, jossa on mukana 14 ammattikorkeakoulua. Hanketta koordinoi SeAMK, ja sitä tukee sata suomalaista yritystä ja muuta merkittävää alan toimijaa. Tavoitteena on tuottaa opiskelijoiden ja yritysten vapaaseen käyttöön interaktiivinen verkko-oppimisympäristö FILE (Finnish Interactive Learning Environment) ja verkkolaboratorio FIINLab (Finnish Industrial Internet Network Laboratory).

Suunnittelu SeAMK Digital Factory -konseptin laajentamiseksi myös SeAMKin elintarvikealan koulutukseen on aloitettu, ja yhteistyö tärkeiden partnereiden kanssa on alkanut. Elintarviketeollisuuden pitää ottaa käyttöön digitalisaation tuomia teknologioita tuottavuutensa ylläpitämiseksi tai nostamiseksi. Teknologiat tarvitsevat kuitenkin käyttäjänsä – digiosaajat.

Palkittua toimintaa

SeAMK Digital Factory ja sen jälkeiset hankkeet ovat menestyneet hyvin. Oppimisympäristö on voittanut useita kansallisia ykköspalkintoja. Palkintosarjan aloitti Suomen Automaatioseura ry:n ja Messukeskuksen myöntämä Eläköön Automaatio! -palkinto Teknologia15-messuilla. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi merkittävästä ja innovatiivisesta automaatioalan ratkaisusta.

Viimeisin tunnustus oli Suomen Nuorkauppakamarien kansallinen Tuottava Idea -kilpailun voitto vuonna 2016. Yhtenä näkyvänä palkintona oli SeAMK Digital Factoryn mainos Nasdaqin valotaululla New York Times Squarella.

Teollisuus elää juuri nyt neljättä teollista vallankumousta. Siitä riippumatta, onko kyseessä yhteiskunnallinen tai teollinen vallankumous, tuloksena on aina pelikentän ja -merkkien uusjako. Nyt on aika digi-intoilla, ettei käteen jää Musta-Pekka.

Lisätietoja:
http://seamk.fi/digitalfactory