Helppo askel automaatioon 

Yhteistyörobotti eli cobotti on helppo ottaa käyttöön, sillä sen ohjelmointi on varsin suoraviivaista. Elintarviketeollisuudessa sillä voi esimerkiksi paikata työvoimapulaa ja automatisoida yksitoikkoisia tehtäviä.

Cobotin idea on automatisoida esimerkiksi pakkaamisen eri vaiheita siten, että ihminen voi työskennellä robotin vierellä ilman suoja-aitauksia. Kun liikutettavat taakat ovat kyllin kevyitä ja robotin liikkeet hitaita, laitetta ei tarvitse aidata. Lisäksi liike pysähtyy, jos ihminen koskettaa cobottia. 

Turvallisuus on tärkeimpiä seikkoja cobotteja suunniteltaessa ja niitä sovellettaessa. Valmistajat soveltavat esimerkiksi ISO-turvallisuusstandardeja, jotta cobotit voivat työskennellä kompaktisti ilman turva-aitoja ja ilman suuria muutoksia tuotantotilojen järjestelyihin. 

Jotta yhteistyörobottia on vaivatonta siirtää tehtävästä toiseen, sen käytön ja ohjelmoinnin on oltava helppoa. Yleinen ratkaisu on opettaa liikkeet suoraan käsin, eli robotille ”näytetään”, miten sen tulee liikkua. 

– Pieni koko mahdollistaa automaation toteuttamisen olemassa oleviin tiloihin. Esimerkiksi lavauspiste onnistuu yleensä suoraan valmistuslinjan jatkoksi, muutaman eurolavan kokoiselle alueelle. Sen hinnaksi tulee tyypillisesti noin 60 000 euroa, kertoo Universal Robotsin maajohtaja Miikka-Pekka Jokinen

Robotiikka tutuksi 

Jokisen mukaan monessa yrityksessä on havahduttu siihen, että automaatioon ja robotiikkaan täytyy tutustua, jotta kilpailukyky säilyy. Paineita tulee työn tuottavuuden kasvattamisen ja työvoiman heikentyneen saatavuuden kautta. 

Cobotin käyttö antaa selkeän kuvan, miten yrityksen automaatioastetta kannattaa kohottaa. Käytännön oppi on esimerkiksi sitä, miten ja miltä kohdalta tarttuja kiinnittyy käsiteltävään kappaleeseen. 

Haluatko lukea koko artikkelin?

Artikkeli on saatavilla digilehden käyttäjille.

Siirry digilehteen