Vilja-alan jaoston puheenjohtaja oivalsi viljan vetovoiman 

Miikka Laitinen hyppäsi mukaan ETS:n jaostotoimintaan vuosi sitten. Maaliskuussa hän aloitti Vilja-alan jaoston puheenjohtajana.

Miikka Laitinen kokee saaneensa jaostotoiminnasta paljon. 

— Ei ole olemassa toista kanavaa, jota kautta vilja-alalla työskentelevät ja siitä kiinnostuneet voisivat kehittää omaa osaamistaan ja tutustua helposti uusiin saman alan ihmisiin. Olen tavannut paljon itseni kehittämisessä auttaneita ihmisiä, joita en olisi tavannut työn kautta. Toiminnan vapaamuotoisuus ja rentous antaa hyvät puitteet jutella asioista. 

Puheenjohtajan paikka tarjoutui Laitiselle jopa vähän yllättäen. Se on kuitenkin tuntunut mukavalta, ja tulevan toiminnan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. 

— Totta kai halutaan tehdä matalan kynnyksen toimintaa, järjestää tapahtumia, joihin ihmiset haluavat tulla, ja kasvattaa myös vuoropuhelua kuuntelemalla, minkä tyyppisistä asioista jaostolaiset ovat kiinnostuneet tai mihin kohteisiin he haluaisivat mennä vierailuille, hän muotoilee. 

Laitinen suosittelee jaostoon liittymistä siksi, että varsinkin johtoryhmäläisenä saa erityisen mahdollisuuden vaikuttaa vierailukohteisiin ja webinaarien aiheisiin. Työskentely on mukavaa eikä vaadi suurta panostusta.  

Koulutukseltaan Laitinen on elintarviketieteiden maisteri. Juuri nyt hän kirjoittaa Helsingin yliopistolla väitöskirjaa kauran makrokomponenteista tavoitteenaan löytää parempia rakenteita kaurapohjaisiin tuotteisiin. Samalla hän toimii yliopistolla Business Finlandin rahoittaman OatGuard-projektin projektisuunnittelijana.  Akateemisella taustalla jaostotoiminta on hyödyllistä, sillä se laajentaa omaa, muutoin melko kapealle alueelle keskittyvää näkökulmaa.   

Laitinen uskoo vilja-alan monipuolisuuden houkuttelevan lisää ihmisiä jaostoon. 

— Vilja-alan kenttä on laajentunut viime vuosina tosi paljon. Myllyjen ja leipomoiden ohella viljaa käytetään nykyään monenlaisissa elintarvikkeissa, kuten lihaa ja maitotuotteita korvaavissa tuotteissa. Sitä kautta voi saada uudenlaista näkökulmaa aiheeseen. Perinteisten vilja-alan kohteiden lisäksi Suomessa on paljon uudempia mielenkiintoisia firmoja, hän sanoo. 

Toki olisi antoisaa nähdä, miten asioita tehdään ulkomailla, kotimaata isommissa yrityksissä. Laitisesta olisi kiinnostavaa päästä tutustumaan sellaisiinkin kohteisiin, jotka eivät ole entuudestaan niin tuttuja.  

Vilja-alan jaostossa on viritelty ajatusta vierailusta Viroon. Jos kaikki olisi mahdollista, alalla kyllä riittäisi nähtävää vaikka kokonaisen maailmanympärysmatkan verran. 

Laitinen itse päätyi elintarvikealalle sattumalta tuttavan suosituksesta. Hän ei ollenkaan tiennyt, mitä ala käytännössä tarkoittaisi tai mitä opinnot olisivat. Elintarvikeala ja elintarviketeknologia imaisivat kuitenkin mukaansa, ja mielenkiinto heräsi opiskelun aikana.  

— Tajusin, että alalla tapahtuu tosi paljon. Aloitin opinnot vaiheessa, jolloin tuli paljon uusia startupeja, kuten nyhtökauraa ja muuta. Nykypäivänä viljalla on tärkeä rooli kestävyysasioissa, hän sanoo. 

Halutessaan rentoutua töistä Laitinen tarttuu kitaraan. Soittaminen tapahtuu useimmiten omaksi iloksi, mutta hän on esiintynyt myös häissä ja muissa tilaisuuksissa, toisinaan osana erilaisia kokoonpanoja.  

— Lempimusiikkia on vaikea sanoa, mutta 70-luku on aikakausi, josta tykkään eniten, hän kertoo.

Kommentit

Jätä kommentti