Kumppanisisältö: Universal Robots

Tee kuten Atria – anna cobotin pakata pienet tuotantoerät

“Aikaisemmin tuotantolinjan muuttaminen vei kuusi tuntia, mutta Universal Robotsin yhteistyörobotilla tämä onnistuu 20 minuutissa”, Atrian tekninen päällikkö Johnny Jansson sanoo.

Elintarviketeollisuudessa oikean automatisointitavan valinta voi olla haasteellista. Merkittävä osa tuotannosta on pienten sarjojen sesonkituotteita. Linjaston tuotantosuunnan muuttaminen tulee olla edullista, nopeaa ja vaivatonta.

Perinteinen automatisointitapa, teollisuusrobotti tai erikoislaite, sopii tällaiseen tarkoitukseen heikosti. Muiden ratkaisujen edut tulevat esiin pitkissä sarjoissa.

Takaisinmaksuaika alle vuosi

Kun Atria Scandinavia oli valitsemassa automaatiojärjestelmää Ruotsin tehtaalleen Skenessä, lähellä Göteborgia, juuri ketteryys ratkaisi. Yhtiö valitsi automatisoinnin ratkaisukseen maailman johtavan yhteistyörobottien eli cobottien valmistajan Universal Robotsin laitteet.

“Aikaisemmin tuotantolinjan muuttaminen vei kuusi tuntia, mutta Universal Robotsin yhteistyörobotilla tämä onnistuu 20 minuutissa”, Atrian tekninen päällikkö Johnny Jansson sanoo.

Tutustu Atrian tarinaan täältä.

Atria Scandinavia pakkaa päivittäin oliiveja, artisokan sydämiä, kuivattuja tomaatteja, valkosipulia ja muita erikoistuotteita, kiinnittää pakkauksiin etiketit sekä järjestää ne lavoille kuljetusta varten. Yrityksen on pidettävä seisokkiajat mahdollisimman lyhyinä tarjotakseen tuoreita tuotteita kilpailukykyiseen hintaan.

Atria Scandinavialla on käytössä kaksi UR5-yhteistyörobottia ja yksi UR10 -yhteistyörobotti. Ne valmistelevat tunnissa keskimäärin 228 yksikköä toimitusta varten. Tuotantolinjan työntekijöiden mielestä robottien käyttö on helppoa.

Cobotit maksoivat itsensä takaisin alle vuodessa. Myös pakkausyksikössä materiaalien käyttö on optimoitu. Yhteistyörobottien käytön ansiosta syntyy 25 prosenttia vähemmän jätettä.

Tämän takia Atrian johto on siirtänyt sivuun tavanomaiset koteloidut teollisuusrobotit ja kömpelöt tilaa vievät pakkauskoneet ja automatisoinut kaikki tuotannon pakkauslinjat käyttämällä yhteistyörobotteja.

“Manuaalinen työ on jäänne 1800-luvulta”

Cobotti soveltuu pienten sarjojen, kuten sesonkituotteiden, automaatioratkaisuksi usean eri ominaisuuden ansiosta.

Cobotti on teollisuusrobottia merkittävästi edullisempi, nopeampi asentaa ja ohjelmoida. Se soveltuu osaksi ihmisten työyhteisöä.

“Työntekijät toivottavat cobotin iloiten vastaan tekemään manuaalisia ja raskaita tehtäviä”, cobottiähettiläs Antti Lumme sanoo.

Universal Robotsin cobottilähettiläs Antti Lumme kertoo, että cobotit soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi rutiininomaiseen liha- ja vihanneslaatikoiden tai juomakorien nosteluun ja kantamiseen.

“Ihmistyövoiman käyttäminen tavaroiden manuaaliseen siirtämiseen on jäänne 1800-luvulta, josta suomalainen teollisuus voisi jo oppia pois. Työntekijät toivottavat cobotin iloiten vastaan tekemään näitä tehtäviä. Sen ei koeta vievän työpaikkoja, päinvastoin”, Lumme sanoo.

“Näitä töitä on Suomessa automatisoimatta vielä yllättävän paljon”.

Universal Robots on maailman ylivoimaisesti luotetuin yhteistyörobottien valmistaja. Lahtelaisen Statzonin koostaman arvion mukaan Universal Robotsin markkinaosuus on noin 47 prosenttia, kun seuraavaksi isoimmat valmistajat Fanuc ja Techman Robotics jäävät alle kymmenen prosentin.

Lummen mukaan Universal Robotsin suosiota selittää laitteen moduulirakenne. Robottivarteen voi liittää kymmenittäin eri applikaatioita, mikä tekee cobotista monikäyttöisen ja helposti muunneltavan. Yleisimmät cobotin käyttökohteet ovat kappaleenkäsittelyssä ja pakkaamisessa.

“Cobotin voi hyvin laittaa tekemään myös sensitiivisyyttä vaativia tehtäviä, kuten esimerkiksi tomaatin poimintaa”, Lumme sanoo.

Pohjoismaissa toimivista elintarvikeyrityksistä Universal Robotsin asiakkaina on Atrian lisäksi muiden muassa Orkla, Unilever ja norjalainen lihatalo Nortura.