Kumppanisisältö: Haarla Oy

Elintarvikepakkausten konenäköpohjainen laadunvarmistus rantautuu Suomeen Tanskasta

Suuri osa elintarvikkeista matkaa kuluttajille pakattuina, joten tuotesäilyvyyden ja laadun varmistaminen toimitusketjun kaikissa vaiheissa on alan tuotteita valmistaville yrityksille ensiarvoisen tärkeää. Elintarvikealan pitkäaikainen palveluntarjoaja Haarla Oy on ottanut asiassa uuden askeleen ja maahantuo nyt tanskalaisen Trivisionin konenäköpohjaisia laadunvarmistusjärjestelmiä.

Laadunvarmistus ja tuotesäilyvyys ovat aina olleet merkittävä osa elintarvikevalmistajien liiketoimintaa, ja pandemia-aikana asia on entisestään korostunut. Kuluttajat käyvät ruokaostoksilla yhä harvemmin ja ostavat kerralla enemmän.

Korkealaatuisen, ammattimaisen laadunseurannan merkitys lopputuotteen turvallisuudelle ja laadulle on varsin tuntuva, ja uudenaikaiset konenäköratkaisut tuovat prosessien kehittämiseen merkittävää lisäarvoa. Ne myös auttavat dokumentoimaan laadunvarmistusprosessia ja parantavat siten tuotteiden jäljitettävyyttä.

Tähän liittyvään uuteen asiakaskysyntään perustuu elintarvikealan pitkäaikaisen palveluntarjoajan, Haarla Oy:n päätös alkaa maahantuoda Suomeen tanskalaisen Trivisionin laadunvarmistusjärjestelmiä. Haarla kokee tuovansa uuden kumppaninsa avulla markkinoiden parhaat ratkaisut suomalaisen elintarvikealan ulottuville.

– ”Tavoitteenamme maahantuonnissa on paitsi tukea kotimaisia elintarvikevalmistajia tuotelaadun ja -turvallisuuden varmistamisessa, myös auttaa heitä vähentämään laadunvarmistukseen liittyviä kuluja ja kalliiksi käyvää ruokahävikkiä. Tässä luotettava, pitkälle automatisoitu varmistusprosessi sekä älykkään datan käyttö tuovat merkittävää lisäarvoa”, kertoo Haarla Oy:n toimitusjohtaja Julius Haarla.

Laatua linjastolta lautaselle

Tanskalaislähtöisen TriVisionin konenäköinnovaatio sai alkunsa, kun alan kolme pioneeria halusi kokeilla jotain uutta ja käyttää konenäköä tehokkaana, laajaan käyttöön soveltuvana työkaluna elintarviketeollisuudessa. Yritys alkoi kehittää konenäköteknologiaan pohjautuvia, korkealaatuisia ja helppokäyttöisiä laadunvarmistusjärjestelmiä.

Pitkälle kehitetty konenäköteknologia auttaa valmistavan alan yrityksiä varmistamaan tuote- ja pakkauslaadun, tuottamaan samalla luotettavan dokumentaation, optimoimaan tuotantoa ja edistämään kestävän kehityksen mukaisia toimintamalleja. Älykäs tuotanto auttaa näin säilyttämään elintarvikkeiden korkean laadun tuotannosta lopputuotteisiin asti, aina kuluttajan lautaselle saakka.

TriVisionin konenäköratkaisun keskeisiä kohdemarkkinoita ovat ruoka- ja lääketeollisuuden toimijat, ja yrityksen tarjoamien järjestelmien laajuus vaihtelee käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi kala-, juusto- ja valmistuotteille soveltuva VisioPointer®-järjestelmä sisältää valaistus- ja kameralaitteiston, jolla valmistuslinjaa seurataan sekä liukuhihnan ylä- että alapuolelta. Näin voidaan valvoa muun muassa erityyppisten elintarvikepakkausten etikettejä, viivakoodeja ja päiväysmerkintöjä. Lisäksi järjestelmällä voidaan varmistaa esimerkiksi lämpömuovattujen, tarjotinpohjaisten ja vakuumipäällysteisten pakkausten tiiviys.

VisioPointer® on laadunvarmistuksen kokonaisratkaisu, joka sisältää muun muassa oman, sisäänrakennetun liukuhihnan sekä ulostyöntimen. Kompaktin järjestelmän voi asentaa täydentäväksi osaksi useimpiin olemassa oleviin tuotantolinjoihin.

SmartInspector® taas on kompakti järjestelmä monenlaisten pakkausten etiketti- ja viivakoodiseurantaan. Pienen kokonsa ansiosta se on helppo liittää osaksi olemassa olevaa tuotantolinjastoa. Järjestelmä tunnistaa tarkistettavat kohteet nopeasti pakkauksen kaikilta sivuilta.

Konenäköjärjestelmät auttavat vähentämään viallisten tuotteiden määrää ja hävikkiä, linjaston seisonta-aikaa sekä kuluja. Sekä VisioPointer®ia että SmartInspector®ia käytetään TriVisionin omalla, helppokäyttöisellä ja intuitiivisella hallintaohjelmistolla. Koneenkäyttäjä käyttää järjestelmää, seuraa tuotantoa ja mahdollisia virhetilanteita ja pystyy tekemään nopeita korjausliikkeitä havaitessaan mahdollisen poikkeaman.

Vihdoinkin Suomessa

TriVisionin järjestelmiä käytetään tällä hetkellä yli 20 maassa, ja niitä myydään noin 15 jakelijan kautta ympäri maailman. Monille kotimaisen elintarvikealan toimijoille tuttu kumppani Haarla Oy on ollut yksinoikeudella Trivisionin laitteiden maahantuoja Suomessa vuoden 2021 alusta lähtien. Yritys näkee järjestelmissä merkittävää potentiaalia ja lisäarvoa asiakkailleen.

Trivision pitää puolestaan Haarla Oy:tä houkuttelevana kumppanina monestakin eri syystä.

– ”Haarlalla on pitkä ja vaikuttava historia elintarvikealan palveluntarjoajana niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Heidän tiimillään on myös vakuuttavaa teknistä osaamista, hyvä ymmärrys konenäöstä ja ammattimainen asenne markkinoihin ja asiakkaisiinsa”, toteaa TriVisionin toimitusjohtaja Jesper Bach.

Haarla toimittaa Trivisionin järjestelmiä asiakastilausten pohjalta räätälöidysti, lisäkomponenttina asiakkaan olemassa olevaan linjastoon.

Tiedustelut:

Jarkko Haarla, Jarkko.haarla@haarla.fi, +358 40 544 3235

Harri Miettinen, harri.miettinen@haarla.fi, +358 50 350 2811

Tietoa yrityksistä

Haarla Oy

Haarla Oy on perheyritys, jolla on yli 60 vuoden kokemus raaka-aineiden ja ratkaisujen toimittamisesta elintarviketeollisuuden monipuoliseen käyttöön. Palvelun korkea laatu muodostuu huolella valittujen tavarantoimittajien verkostosta, optimoidusta logistiikasta sekä pitkälle kehitetyistä prosesseista – kaikista niistä hyvistä valinnoista, jotka vuosikymmenten kokemus auttaa tekemään.

Lisää yrityksestä: www.haarla.fi

Trivision

TriVision kehittää konenäköteknologiaan perustuvia, korkealaatuisia ja helppokäyttöisiä laadunvarmistusjärjestelmiä. Elintarvike- ja lääketeollisuudessa käytettävien ratkaisujen avulla valmistavan teollisuuden yritykset pystyvät varmistamaan tuote- ja pakkauslaadun, hankkimaan luotettavan dokumentaation, optimoimaan tuotannon ja edistämään kestävää kehitystä älykkään tuotannon avulla.

Lisää yrityksestä: www.trivision.dk