Ryhmä- ja verkko-ohjaus auttoi miehiä ruokavaliomuutoksiin – tyypin 2 diabetesriski väheni varsinkin geneettisesti alttiilla

Ryhmässä ja verkossa annettavalla elämäntapaohjauksella voidaan tukea keski-ikäisiä ja iäkkäitä miehiä terveyttä edistäviin ruokavaliomuutoksiin. Muutosten myötä pienenee myös tyypin 2 diabeteksen riski – erityisesti miehillä, joilla on korkea geneettinen riski, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

T2D-GENE-tutkimuksessa selvitettiin ryhmässä ja verkon kautta annetun elämäntapaohjauksen vaikutuksia pohjoissavolaisten miesten ruokavaliomuutoksiin ja niiden myötä tyypin 2 diabeteksen riskiin. Lisäksi tarkasteltiin, vaikuttaako suuri geneettinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen ruokavaliomuutoksista saatavaan hyötyyn.

Interventioryhmään osallistuneet miehet saivat elämäntapaohjausta kolmen vuoden ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että ryhmätapaamisissa ja verkkosivuston kautta saatu ohjaus auttoi osallistujia muuttamaan ruokavaliotaan terveyttä edistävämpään suuntaan. 

Terveyttä edistävät ruokavalinnat olivat puolestaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin erityisesti henkilöillä, joilla oli paljon diabeteksen riskigeenejä. Lisäksi henkilöt, joilla oli tyypin 2 diabeteksen riskiä lisäävä TCF7L2-geenimuutos, hyötyivät eniten suositusten mukaisesta kuidun saannista. 

Interventioryhmään osallistuneet onnistuivat lisäämään kuidun saantiaan sekä täysjyväviljatuotteiden, marjojen, kasvisten, kalan, ja kasviöljyjen käyttöä. Vastaavasti muun muassa makkaroiden, rasvaisten juustojen, vähäkuituisten viljatuotteiden, makeisten ja voin raportoitu kulutus pieneni. Elämäntapaohjaukseen osallistuneet käyttivät tutkimuksen lopussa kaikkiaan enemmän terveyttä edistävään ruokavalioon sopivia tuotteita kuin verrokkiryhmä. 

Useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä tai vähintään viivyttää terveyttä edistävillä elämäntavoilla. – Elämäntapamuutosten tukemiseen tulisi löytää terveydenhuollon resursseja säästäviä keinoja. Ryhmä- ja internetpohjainen ohjaus onkin yksilöllistä ohjausta resurssitehokkaampaa, toteaa väitöskirjatutkija Ulla Tolonen

– Nyt julkaistut tutkimustuloksemme osoittavat, että suuressa geneettisessä tyypin 2 diabetesriskissä oleville riittäisi ryhmä- ja internetpohjainen ohjaus elämäntapamuutoksiin.

Yksittäisten ruoka-aineiden käyttöä selvitettiin frekvenssikyselyllä ja kuidun saantia sekä ruokapäiväkirjoilla että mittaamalla verenkierrosta alkyyliresorsinoliyhdisteitä, jotka mittaavat täysjyväviljatuotteiden käyttöä. Diabeteksen kehittymistä ja verensokeriarvoja mitattiin sokerirasituskokeilla. Geneettistä riskiä mitattiin joko 76 riskigeenin perusteella lasketulla riskipisteytyksellä tai tunnetun diabeteksen riskigeenin (TCF7L2) genotyypillä. Kaikilla osallistujilla oli lähtötilanteessa kohonnut veren paastoverensokeri.

Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition– ja Clinical Nutrition -lehdissä. 

Tutkimusartikkelit:

Tolonen, U., Lankinen, M., Laakso, M, Schwab U. Changes in food choices and dietary patterns during the lifestyle intervention and their association with type 2 diabetes risk in participants with high or low genetic risk for type 2 diabetes. Eur J Nutr 64, 274 (2025). https://doi.org/10.1007/s00394-025-03791-x

Tolonen, U., Lankinen, M., Laakso, M, Schwab U. Association of dietary fibre with type 2 diabetes risk is modified by transcription factor 7 like 2 genotype in men with impaired fasting glucose: The T2D-GENE study. Clinical Nutrition, Volume 53, 262 – 269 (2025). https://doi.org/10.1016/j.clnu.2025.09.002