Ota kantaa ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian visioon
Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan kansallista ruuantuotannon strategiaa vuoteen 2040. Visiona on: Erinomaista ruokaa maailman kestävimmästä ruokajärjestelmästä! Strategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina.
Otakantaa.fi-palvelussa voit kertoa näkemyksesi visiosta ja kolmesta päämäärästä. Visio käsitellään joulukuussa puhtaan energian, ympäristön ja huoltovarmuuden ministerityöryhmässä ja se toimii pohjana talven ja kevään strategiaprosessille. Visiota voidaan vielä tarkentaa ja muotoilla, jos pitkän aikavälin tilannekuva muuttuu strategiaprosessin aikana.
– On tärkeää saada visioon runsaasti sidosryhmien kommentteja. Visio on pohja ensi talven strategiaprosessille ja strategisten painopisteiden muotoilulle, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen.
– Strategiatyölle on ladattu paljon odotuksia. Suuntaviivoja odotetaan muun muassa seuraavan CAP-kauden valmisteluun, painottaa valtiosihteeri Päivi Nerg. Nerg on Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -hallitusohjelmakokonaisuuden ohjausryhmän puheenjohtaja.
Vision kommentointi on auki otakantaa.fi-palvelussa lokakuun loppuun asti. Strategiaprosessi on avoin ja muun muassa asiantuntijatyöpajojen tarkemmat aikataulut ilmoitetaan marraskuussa. Tietoa työn etenemisestä saa ministeriön verkkosivuilta sekä tilaamalla Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -uutiskirjeen.
Ruokastrategian visiotyö käynnistyi sidosryhmätyöpajalla toukokuussa ja jatkui heinäkuussa Farmari-messuilla. Visiotyön taustana käytettiin Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin julkaisemaa (2023) Suomalaisen ruokajärjestelmän visiota sekä Ruokapoliittisen selonteon (2017) visiota.