Messumenestystä ja kesäviilennystä 

Torilla tavataan suomalaisen kalan merkeissä! Suomalainen kalatuote, Kalaneuvoksen innovoima kirjolohipekoni, voitti toukokuussa Seafood Expo Global Barcelona -messuilla parhaan horeca-tuotteen palkinnon. Seafood Expo on kala-alan suurtapahtuma, jossa oli näytteilleasettajia lähes 90 maasta ja vierailijoissa yli 150 kansallisuutta. 

Olisiko tässä taas yksi mahdollisuus lisätä suomalaista ruokavientiä? Luonnonvarakeskuksen taannoisen vientiselvityksen mukaan kalatuotteet ovat yksi niistä tuoteryhmistä, joissa kasvunvaraa löytyy. 

Tässä numerossa pureudumme myös kalankasvatukseen. Se on maailmanlaajuisesti yleistyvä toimiala, ja voi hyvin arvata, että villien kalakantojen pienentyessä kalan ja muiden merenelävien kasvattaminen alkaa kiinnostaa yhä useammalla seudulla.  

Suomalaisilla on paikka myös alan teknologiavientiin. Meillä on tarjota ratkaisuja sekä kestävämpään rehustukseen että ympäristöystävällisempiin ja parempiin tuotteisiin johtavaan kiertovesikasvatukseen.  

Kun tuotantoa skaalataan pilotista demovaiheen kautta teolliseen mittakaavaan, tarvitaan sekä isompia laitteita että prosessin hienosäätöä. Lue pääjutustamme sivulta 20 alkaen, millaisia ovat suurten solumaataloustehtaiden fermentorit, ja sivulta 28, miten laitteet valitaan tuotantoa skaalatessa. 

Uuden energiatehokkuuslain on määrä astua voimaan ensi syksynä. Laki pohjautuu EU:n energiatehokkuusdirektiiviin, joka on jo voimassa. 

Elintarviketeollisuus on ollut yksi niistä aloista, joilla vapaaehtoinen energiatehokkuussopimus on tuottanut hyviä tuloksia. Säästötavoitteeseen päästiin jo vuosia ennen sopimuskauden päättymistä tämän vuoden lopussa. 

Uusi energiatehokkuussopimuskausi alkaa ensi vuoden alussa. Kun suurimmat ja ilmeisimmät säästötoimet on tehty, työ jatkuu esimerkiksi laitehankintojen kohdalla parasta mahdollista vaihtoehtoa etsien. Lue sivuilta 34-35 uudistuvasta energiatehokkuuslainsäädännöstä ja siitä, miten Eckes-Granini Finlandin tehtaalla säästetään energiaa. 

Kesän tullessa energiaa täytyy suunnata myös viilentymiseen, sekä kotona että työpaikoilla. Erityisen haastavaa on saada työskentelylämpötila pysymään kurissa kuumilla työpaikoilla kuten leipomoissa. Vaasan Oy:n tekninen johtaja Pekka Voutilainen kertoo, miten se heillä tehdään (s. 26). 

Jäätelö herättää makuaistin ja hyvän mielen lisäksi myös muistoja ja lapsuuden nostalgiaa. 

Vakituisen kesäilmiön, jäätelön, aika on taas käsillä. Jäätelö herättää makuaistin ja hyvän mielen lisäksi myös muistoja ja lapsuuden nostalgiaa – oivia kesäelementtejä kaikki! 

K-ryhmän tietojen mukaan suomalaisten jäätelönkuluttajien suosio on siirtymässä tuuteista puikkojen suuntaan, ja uutuusjäätelöt kiinnostavat kuluttajia tietysti aina. Mekin tartumme jätskipuikkoon raaka-ainepalstan jutussa, jossa selviää, millaisia stabilointiaineita tarvitaan jäätelön ihanaan kermaiseen rakenteeseen. 

Hyvää jäätelökesää! 

Kommentit

Jätä kommentti