
Tuoteturvallisuuslaatikosta tapahtumakoordinaattoriksi
Helsinkiläinen Tanja Liukkonen, 38, aloitti Elintarviketieteiden Seurassa osa-aikaisena tapahtumakoordinaattorina huhtikuun alussa.
– Rakastan uuden oppimista, asioiden selvittämistä ja ideointia, mitä tässä tehtävässä varmasti pääsee tekemään, Liukkonen sanoo.
Tuoreen tapahtumakoordinaattorin tehtäviin kuuluu Elintarviketieteiden Seuran tapahtumien suunnittelu, yhteyshenkilöiden kontaktointi ja tapahtumaviestintä. Lopullinen työnkuva muotoutuu vähitellen, mutta hän on jo päässyt aloittelemaan tapahtumien suunnittelua. Niiden suhteen hänellä on visioita.
– Odotan oppivani lisää tapahtumien järjestämisestä. Haluan luoda tapahtumia, joista saa konkreettista hyötyä. Minua kiinnostavat kovasti interaktiiviset webinaarit, joissa osallistujia voitaisiin aktivoida esimerkiksi reaaliaikaisilla äänestyksillä pelkän kuuntelemisen sijaan, hän kuvailee.
Tällä hetkellä Liukkonen on juuri valmistumassa palvelumuotoilijaksi. Hänellä on oma, vuoden alussa perustettu yritys Helsinki Food Design, joka tarjoaa ravintola- ja elintarvikealan palvelumuotoilua ja tuoteturvallisuuspalvelua. Tapahtumakoordinaattorin työ hoituu muun ohella etäyhteyksin Helsingin kodista.
– On mielenkiintoista, miten palvelumuotoiluosaamistani voi hyödyntää tapahtumien suunnittelussa, markkinoinnissa ja niihin ilmoittautumisessa. Olen ollut viimeiset kahdeksan vuotta tosi tiiviisti tekemisissä elintarviketurvallisuuden kanssa, ja haluaisin päästä vähän ulos siitä laatikosta nähdäkseni asioita muistakin näkökulmista, hän selittää.
Koulua ja karvakuonoja
Liukkosen taival elintarvikkeiden parissa alkoi 16-vuotiaana, kun hän meni hampurilaisravintolaan töihin. Sitä ennen hän oli jo kiinnostunut ruuasta ja hakenut ravintola-alan koulutukseen.
– Olin töissä Hesburgerissa aikuislukion ohella, kunnes pääsin ravintolakoulu Perhoon toisella yrittämällä. Sieltä lähdin siirtymään ravintoloihin, elintarviketeollisuuteen ja asiantuntijatehtäviin, hän kertoo.
Ensimmäinen tutkinto oli ravintolakokki. Sen jälkeen hän valmistui bioelintarviketekniikan insinööriksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta ja elintarviketieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Opinto- ja urapolku on ollut pitkä ja polveileva. Hän on toiminut pakkausteknologiaan, leipomo- ja makeistuotantoon sekä erityisruokavalioon liittyvissä tehtävissä.
Organisointi, livetapahtumat ja moni muu yhdistystoimintaan liittyvä asia on tullut Liukkoselle entuudestaan tutuksi rescue-koiratoiminnan kautta. Elintarviketieteiden Seurassa hän on ollut pitkään Elintarviketurvallisuusjaoston jäsen ja johtoryhmäläinen. Tapahtumakoordinaattorin työssä omalla taustalla ei luonnollisesti ole merkitystä. Jokainen jaosto on samalla viivalla, ja Liukkonen odottaa yhteistyötä innolla.
Vapaa-aikanaan Liukkonen viihtyy koirien kanssa. Kotoa löytyy kuusivuotias rescue-koira, ja lähinnä harrastuspohjalta pyörii myös toinen, koirien ravitsemusneuvontaan keskittyvä yritys. Aikaa löytyy kuitenkin myös esittävälle taiteelle.
– Pyrin käymään vähintään kerran kuussa teatterissa tai oopperassa. Se on vähän kuin miniloma, kun voi olla pari tuntia irti tästä todellisuudesta, hän sanoo.