Kumppanisisältö: Siemens Osakeyhtiö

Kohti tiedolla johtamista

Noin kolme miljoonaa konvehtirasiaa vuodessa tuottava laitos on ottanut ensimmäiset askeleensa kohti tiedolla johtamista yhdessä Siemensin kanssa.

Tekninen päällikkö Arto Liimatainen tuntee Jyväskylän Vaajakoskella sijaitsevan Orklan tehtaan yli 20 vuoden ajalta. Viimeisen vuosikymmenen aikana tehtaan konekanta on uudistunut ja automaatioaste noussut huomattavasti.

”Prosessien muuttuessa huomasimme, että tuotannossamme oli ongelmakohtia, joiden juurisyitä emme heti saaneet selville. Halusimme parantaa tiedonkeruuta, päästä eroon käsin kirjauksesta ja hahmottaa entistä paremmin syy-seuraussuhteita.”

Arto Liimatainen kertoo, että digitalisaatio antaa paljon mahdollisuuksia toimintojen kehittämiseen. Hankkeen saavutuksia ollaan nyt monistamassa tehtaan muihin osiin.

Siemensin suomalaisten osaajien kehittämä yhteiskehitysmenetelmä Value Hacker osoitti toimivuutensa myös Vaajakoskella toteutetussa projektissa. Value Hacker koostui seuraavista päävaiheista: muutostarpeiden tunnistamisesta työpajan avulla, käyttöliittymän prototyypin luomisesta, IoT-sovelluksen toteutuksesta ja käyttäjäpalautteen pohjalta tehdystä jatkokehitystyöstä.

Teknologia-alustaksi valittiin Siemensin IoT-käyttöjärjestelmä MindSphere, jonka päälle kehitettiin juuri Orklan tarpeisiin kustomoitu sovellus. Sovelluksen ensimmäisen vaiheen tärkeimmät ominaisuudet ovat ajopöytäkirja ja raportointityökalu.

”MindSphere-alustan positiivinen yllätys oli sen liittämisen helppous olemassa olevaan järjestelmään ja alustan valmius räätälöityihin ratkaisuihin.”

Jäljitettävyys parani

Chocostar-linjan ajopöytäkirjan käyttöönotto oli tärkeä osa tiedolla johtamisen muutosta, jossa pyritään ennakointiin ja proaktiiviseen työskentelyyn. Tiedot tallentuvat automaattisesti, jolloin aiemmin käsin kirjaamiseen käytetty aika vapautuu muihin tehtäviin.

Digitaalinen ajopöytäkirja sujuvoittaa tiimityöskentelyä. Myös Chocostar-linjan automaatioratkaisu on rakennettu hyödyntäen Siemensin teknologiaratkaisuja.

”Saamme nyt paljon enemmän tietoa prosessista, mikä jatkossa auttaa välttämään mahdollisia laatuvirheitä. Voimme tarvittaessa palata nopeasti siihen hetkeen, jolloin häiriö on tapahtunut. Jäljitettävyyden kautta voimme oppia välttämään samat virheet vastaisuudessa”, Liimatainen kertoo.

Lue lisää Siemensin ratkaisuista elintarviketeollisuudelle.