Luonnonvarakeskus (Luke)

Ruuan omavaraisuudessa on suuria eroja maakunnittain

Miten hyvin oma maakuntasi pärjäisi, jos ruokaa ei tuotaisi muualta Suomesta? Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore tarkastelu paljastaa yllättäviä eroja maakuntien ruuantuotannon omavaraisuudessa. Vuoden 2024 maataloustilastojen perusteella laskettiin, kuinka hyvin eri alueet tuottavat keskeisiä elintarvikkeita suhteessa omaan väestöönsä.

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2024?

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 130 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 78 kiloa lihaa, reilut 87 kiloa viljaa, lähes 11 kiloa kalaa, 12 kiloa kananmunia, 65 kiloa perunoita, 48 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Lihalajeista naudan- ja siipikarjanlihan kulutus kasvoi. Kauraa on kulutettu paljon jo pitkään, mutta viime vuonna kulutus kasvoi ennätyslukemiin. Kalaa syötiin edellisvuotta vähemmän. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Politiikkasuositus: Yhdenmukaisten elinkaariarviointien valtavirtaistuminen edellyttää ruoka-alalta yhteisten pelisääntöjen käyttöönottoja ja tukea päättäjiltä

Yhdenmukainen elinkaariarviointi (LCA) luo luotettavan perustan ympäristökestävälle ruoantuotannolle ja kulutukselle. Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut suosituksen päättäjille ja ruoka-alan toimijoille, jotta elinkaariarvioinnin menetelmät yhdenmukaistettaisiin ja otettaisiin laajasti käyttöön,

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti vauhdittui – kauraa vietiin Saksaan ennätysmäärä

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden viennissä tapahtui positiivinen muutos vuoden 2024 aikana. Viennin arvo kasvoi viisi prosenttia, ollen noin 2,3 miljardia euroa. Voimakkaimmin viennin arvo nousi perunalla, kauralla, alkoholijuomilla ja vihanneksilla. Kauran vientiä vauhditti osaltaan kauran hyvä edellissyksyn sato ja vihannesten vientiä kasvihuonekurkun viennin tuplaantuminen.