Tunnustuksia

Tunnuksia lokakuu

perjantai 27. lokakuu 2017

Reetta Kivelä Helsingin yliopiston Vuoden Alumni

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2018 nyhtökauran kehittäjän Reetta Kivelän. Hän on toinen nyhtökauran kehittäneen Gold&Green Foods -startup-yhtiön perustajista ja sen teknologiajohtaja.
Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta ja nostanut akateemista Helsingin henkeä.
Kivelä aloitti kemian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1996 ja vaihtoi vuonna 1998 pääaineekseen elintarvikekemiaan. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2003.
Elintarvikekemiaa hän kiittelee käytännönläheisyydestä. Opiskeluiden edessä Kivelä hahmotti, mitä elintarviketiede kokonaisuutena tarkoittaa ja miten opiskeltavat asiat kytkeytyvät toisiinsa.
Kivelä suoritti jatko-opinnot vuosina 2007–2011 Helsingin yliopiston viljateknologian tutkimusryhmässä. Hänen väitöskirjansa valittiin vuonna 2011 Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Kivelä oli ensimmäisenä maailmassa löytänyt hapettumismekanismista syyn siihen, miksi kauran beetaglukaani usein pilkkoutuu säilytyksessä.
*******************
Seija Kurunmäki Vuoden Vaikuttaja

ELO-säätiön toimitusjohtaja, MMM Seija Kurunmäki on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja. Hän on pitkän linjan viestijä ja visionääri suomalaisella ruoka-alalla. Kurunmäen vahvan näkemyksen ja sinnikkään työn ansiosta ruoka-ala nousi Suomi100 -juhlavuoden keskiöön. Hän oli avainasemassa rakentamassa ruoka-alalle koko Suomen kattavaa yhteistyöverkostoa ja innostamassa alan toimijoita yhteisen juhlavuoden ”Syödään yhdessä” -teeman löytämiseksi.
Toimiessaan ELO-säätiöntoimitusjohtajana Kurunmäki on kehittänyt useita alaa hyödyttäneitä konsepteja, esimerkiksi kouluruuan ja villiruuan parissa. Näin hän on ollut mukana edistämässä suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin näkyvyyttä myös kansainvälisesti.
Kurunmäki on tehnyt pitkän uran kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa, ensin kouluttajana K-Instituutissa ja sen jälkeen markkinointi- ja johtotehtävissä Vaasan Leipomot Oy:ssä. 2000-luvun alussa Kurunmäki siirtyi viestintäalalle konsultiksi ja vuonna 2005 hän perusti Kuule Oy:n, joka keskittyi ravitsemus-, terveys- ja hyvinvointialan viestintään sekä ruoka-alan tulevaisuuden visiointiin. Kuule Oy jäi ”kuulolle” vuonna 2013, kun Kurunmäki siirtyi ELO-säätiön toimitusjohtajaksi.
*******************
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Finn Spring Oy:lle

Toholammilla sijaitseva Finn Spring Oy on saanut Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Yritys valmistaa noin 90 prosenttia Suomessa myytävistä lähdevesistä ja noin neljänneksen kivennäisvesistä.
Finn Spring perustettiin vuonna 1991, kun maanviljelijät Hannu ja Virpi Ali-Haapala miettivät uusia keinoja elättää perheensä. Hannun Lontoossa asuva sisar vinkkasi, että Toholammin lähdevesi maistui paremmalta kuin suurkaupungissa myytävä pullovesi. Rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella ideasta syntyi kannattavaa liiketoimintaa keskelle ei mitään.
Nyt yritys työllistää 80 työntekijää, kesäkausina enemmän. Omaan SPRING-tuotevalikoimaan kuuluu lähdeveden lisäksi muun muassa kivennäisvesiä, makuvesiä, alkoholittomia siiderijuomia ja alkoholitonta olutta. Lisäksi valmistetaan kauppaketjujen omien merkkien juomia. Tärkeimmät markkinat ovat kotimaassa, ja vientiä on muun muassa Etelä-Koreaan, Saksaan, Arabiemiraateihin ja Kiinaan. Tuotantolaitoksia on kaksi Suomessa ja tytäryhtiö Ruotsissa.
Finn Springin lähdevesi ja hiilihapollinen lähdevesi saivat kumpikin arvosanan ”poikkeuksellisen hyvä maku”. International Taste and Quality Institute on Brysselissä toimiva organisaatio, joka testaa vuosittain korkealaatuisia elintarvikkeita ja edistää niiden menekkiä.
***************************
Suomen seuraava vientitähti Helsingin Mylly

Helsingin Mylly ja heidän Helsinki Mills Overnight Oats Mix -tuorepuuronsa on valittu elintarvikeyrityksille järjestetyn Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailun voittajaksi. Palkintona Lidl maksaa yritykselle vientiä edistävän henkilön palkan vuodeksi ja auttaa yritystä avaamaan ovia vientiin. Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja.
Helsingin Mylly Oy ja heidän tuorepuuronsa Helsinki Mills Overnight Oats Mix valittiin voittajaksi 11 finalistin joukosta 12.10. Lidlin ruokavientiseminaarissa Helisngissä.
− Helsingin Myllyn kilpailutuote Helsinki Mills Overnight Oats Mix vastaa kaikkiin maailmalla vallitseviin terveystrendeihin, ja se on pitkälle jalostettu, suomalaisista raaka-aineista tehty. Tuotteella on todellista vientipotentiaalia ja yritykseltä löytyy kykyä markkinoida sitä. Maailmalla ei ole käytännössä markkina-aluetta, jonne tuote ei sopisi, sanoo raadin jäsenenä toiminut Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio.
Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja. Suomalaisen raaka-aineen käytön kunniamaininnan sai HKScan Finland tuotteellaan Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever. Linkosuon Leipomo ja Sour Cream Ruislastut palkittiin kotimaisen työllisyyden ja elintarvikeosaamisen arvostamisen kunniamaininnalla. Goodio Oy ja sen luomuraakasuklaa saivat kunniamaininnan taitavasta tuotteistamisesta, oivaltavasta pakkaussuunnittelusta ja vahvasta markkinointiosaamisesta.
Kovatasoisen kisan 11 finalistia olivat Disas Caviar Oy Ltd (Savukirjolohimousse), HKScan Finland Oy (Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever), HoviRuoka Oy (Gluteeniton Mustapapupihvi), Verso Food Oy (Härkis Original), Elixi Oil Oy (Elixi Makurouheet), Glutzero Finland Oy (Glutø – gluteeniton ja vegaaninen tuorepasta), Linkosuon Leipomo Oy (Ruislastu Sour Cream), Helsingin Mylly Oy (Helsinki Mills Overnight Oats Mix), Goodio Oy (Luomuraakasuklaa), Finn Spring Oy (Spring Aqua Premium -lähdevesi) ja Altia Oyj (Koskenkorva Vodka).
************
Katriina Pilppula vuoden yrittäjänainen

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut Vuoden valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi jyväskyläläisen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Katriina Pilppulan. Hänen yritykseensä Yöpuu Osakeyhtiöön kuuluu neljä itsenäistä brändiä: boutique-hotelli Yöpuu, fine dining-ravintola Pöllöwaari, hotelli Verso ja Verso Baari.
Pilppula on kehittänyt yritystään menestyksekkäästi innovatiivisella ja periksi antamattomalla otteella. Hän perusti vuonna 2000 Jyväskylän Vaajakoskelle kahvilan. Tämän jälkeen hän on kasvattanut bisnestoimintaansa yrityskaupoilla. Tällä hetkellä yritysryppääseen kuuluu kaksi hotellia ja kaksi ravintolaa, jotka työllistävät noin 50 henkilöä.
***********
Metsä Boardille tunnustusta vastuullisesta vedenkäytöstä ja ilmastotoimista

Metsä Board pääsi jälleen CDP:n Water A – sekä Climate A -listoille. Yhtiölle tämä on kolmas peräkkäinen vuosi Water A – ja toinen Climate A -listalla. Yhtiö saavutti myös kolmannen peräkkäisen Leadership-statuksen CDP:n metsäohjelmassa. CDP on voittoa tavoittelematon globaali ympäristötietojen raportointijärjestelmä.
Metsä Board kuuluu parhaan 10 prosentin joukkoon yrityksistä, jotka osallistuivat CDP:n vesiohjelmaan ja saivat paikan Water A -listalla. Saavutus on tunnustus yrityksen vastuullisesta vedenkäytöstä. Lisäksi CDP arvioi Metsä Boardin parhaimman 5 prosentin joukkoon kaikista ilmastonmuutosohjelmaan osallistuneista yrityksistä, jotka pääsivät Climate A -listalle. Paikka listalla on tunnustus yrityksen toimista vähentää päästöjä, pienentää ilmastoriskejä sekä kehittää matalahiilisiä ratkaisuja.
**************************
Fazer palkittiin Vuoden Brändirakentajana

Mainostajien Liitto on palkinnut Fazerin Vuoden Brändinrakentajana. Nuoren ja innovatiivisen Karl Fazerin intohimo näkyy tänä päivänä fazerilaisten ilon ja hyvinvoinnin luomisessa suomalaisille. Jokainen fazerilainen on brändilähettiläs.
Mainostajien Liiton perusteluissa todetaan, että tunnustuksen saanut Fazer investoi pitkäjänteisesti brändinrakennukseen, jossa on rohkeasti omaksuttu myös uusia keinoja. Fazerilla on käytössä selkeä brändi- ja viestintästrategia, joiden vaikutus lävistää kaikki liiketoiminnan osa-alueet. Viime vuosina Fazer on panostanut näkyvyyteen digitaalisissa kanavissa ja tavoittanut sitä kautta yhä laajempia yleisöjä. Jokainen fazerilainen on omalta osaltaan brändilähettiläs.
Vuoden 2016 merkittävimpänä yksittäisenä brändi- ja elämysinvestointina Fazer avasi inspiroivan Fazer Experience Vierailukeskuksen yleisölle. Fazer aloitti työntekijälähettilästoiminnan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #meidänfazer. Menestysesimerkkejä löytyy kaikista liiketoiminnoista: Fazer Juuresleivän suosio ja Munkkibaari, Fazerin Sinisen Travel-sarja ja uusi koskettava filmi, Geishan kantaaottavampi persoonallisuus, Fazer Food Servicesin Culinary Team sekä Fazer Cafésin kahviloiden suosikkitempaukset.
*********************************
Tredu Kangasala voitti Itsenäisyyden juhlavuoden koristetyökilpailun

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Kangasalan toimipiste otti ensimmäisen ja toisen sijan leipomoalan koristetyökilpailussa. Kolmanneksi tuli Jyväskylän ammattiopiston joukkue. Kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen, ja se pidettiin Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa Elintarviketeollisuus 2017 -messuilla. Kilpailun teemana oli Itsenäinen Suomi 100 vuotta.
Kilpailu käytiin kaksihenkisin joukkuein ja siihen osallistui ammattikoulujen opiskelijoita sekä Leipuriliiton henkilöjäseniä. Voittajaksi selviytyivät Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteen Saara Lehtimäki ja Kiia Alakangas. Toiseksi tulivat samasta oppilaitoksesta Reijo Heinonen ja Jenna Vainionpää. Kolmannen sijan ottivat Jyväskylän ammattiopiston Laura Sikanen ja Essi Hietala. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana kuusi kilpailuparia.
*******************************
Härkäpapujuoma voitti Kiihdyttämö Kouvola -kilpailun

Rytminmuutos -tapahtumassa julkistettiin aloitteleville, innovatiivisille tuoteideoille suunnatun Kiihdyttämö Kouvolan voittaja. Kilpailun voitti iittiläissyntyinen Elina Laaksonen. Hänen tuoteideansa; kasvispohjainen juoma perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Kymenlaakson kauppakamari oli kisan yhteistyökumppani ja palkitsi voittajan hallitustyöskentelyyn valmentavalla HHJ-kurssilla.
Kilpailun voittaneen Elina Laaksosen tuoteidea on kasvispohjainen juoma, jonka valmistus perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Elinan mies pitää Kouvolan Oravalassa luomutilaa, jonka viljelykiertoon kuuluu muun muassa härkäpapu. Kilpailun voittaja itse valmistuu pian elintarviketieteiden maisteriksi.
Kiihdyttämö Kouvolan pääpalkinnon, 15 000 euron pääomaehtoisen rahoituksen luovuttivat voittajalle Kouvolan Kauppakerho ja Kouvolan Liikemiesyhdistys. Kymenlaakson kauppakamari onnitteli voittajaa HHJ-kurssilla.
********************
Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti Westpak Oy Ab:lle

Suomalaiselle korkealaatuisten fleksopainettujen pakkausten valmistajalle Westpak Oy Ab:lle on luovutettu Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti. Sertifikaatti myönnettiin tunnustuksena uuden ajan tuotantoprosessin onnistuneesta implementoinnista. Tunnuksen myönsi EGP-teknologian edelläkävijä Marvaco Oy.
Westpak otti laajennetun väriavaruuden EGP:n, Expanded Gamut Printing, onnistuneesti käyttöön ensimmäisenä pohjoismaisena painona vuonna 2015. Tämän jälkeen yhtiö on tarjonnut asiakkailleen pakkausten ulkoasun tuotantoon tarkoitettuja WestTone -värinhallintapalveluita, jotka on kehitetty yhteistyössä Marvacon kanssa. Yhteistyössä Marvacon kanssa syntyi myös brändien ja pakkaussuunnittelijoiden tarpeeseen räätälöity laajennetun väriavaruuden värikartta muovimateriaalille, Westpak Multicolor Target Book.
Marvacon ja amerikkalaisen CSW:n yhteistyössä toteuttama laajennetun väriavaruuden käyttöönotto pakkauspainatuksissa on edennyt painojen kumppanuussertifiointeihin. Painojen EGP-tekniikan käyttöönotto sekä suorituskyky testataan ja arvioidaan prosessivärein toteutettujen tuotantotöiden perusteella eri brändinomistajien pakkauksista. Vakuuttava painatusprosessi vahvistaa brändinomistajien luottamusta painotalon laatuun ja ylivertaiseen pakkaustoteutukseen.
************************
Pakkausalan startup-yritys Jospak voitti Kasvuyrityskilpailun 2017

Forssalainen pakkausalan yritys Jospak Oy valittiin Helsingissä 26.10.2017 järjestetyssä Privanetin Listamaattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailussa sekä yleisön että tuomariston suosikiksi. Neljättä kertaa järjestettävän kilpailun voittajayrityksenä Jospak Oy saa 50 000 euron suuruisen sijoituksen. Privanetin Listaamattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailun tuomaristo valitsi Jospak Oy:n yksimielisesti voittajaksi Helsingissä torstaina 26.10.2017 järjestetyssä kilpailussa. Tuomariston mukaan Jospak Oy:n tuote ja sen teknologia ovat vakuuttavia, ja tuotteella on realistinen liiketaloudellinen mahdollisuus.
Jospak Oy on perustettu vuonna 2014, ja yrityksen tarkoituksena on kehittää ja kaupallistaa uusi pakkausratkaisu elintarviketeollisuudelle. Yhtiön innovaatio on kuitupohjainen vuoka, joka soveltuu tällä hetkellä muoviin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle.
Jospak Oy:n ainutlaatuisen pakkauksen muodostavat kuitupohjainen vuoka sekä erillinen muovikalvo, joten se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen kuluttaja voi irrottaa Jospak® vuuan kalvovuorauksen ja kierrättää materiaalit omina jakeinaan kartonki ja muovikeräykseen. Vuuan kuitumateriaali toimii myös painopinta-alana, joten se vähentää elintarviketuotteiden ylipakkaustarvetta.
Yritys on pilottivaiheessa ja kehittää tuotteen teknisiä ominaisuuksia siten, että se soveltuu muovivuokien johtamaan markkinaan. Jospak Oy on sijoittanut 1,5 miljoonaa euroa tuotekehitykseen ja pilottituotantotiloihin Forssassa.
********************************
Merja Pitkänen Ammattikeittiöosaaja 2017

Idearikas ja iloa hersyvä keittiöpäällikkö Merja Pitkänen Oulusta on vuoden 2017 Ammattikeittiöosaaja. Pitkänen on ruokaihminen koko sydämestään. Työssään Oulun kaupungin Nuorten Pajakeskuksessa hän kannustaa ja ohjaa uransa alkutaipaleella olevia nuoria työllistymään ruokapalveluammatteihin.
Ravitsemisalan esimiehenä Pitkänen on toiminut niin Oulun kaupungin palveluksessa kuin henkilöstöravintoloissa yksityissektorilla. Nuorten pajakeskukseen hän on suunnitellut opetusravintola Makoisan, jossa ravitsemisalalle koulutetut nuoret saavat mahdollisuuden kartuttaa kädentaitojaan työelämää varten. Makoisalle on tärkeää näyttää esimerkkiä laadukkaan, itse valmistetun, lähi- ja luomuruokapainotteisen ruuan valmistajana. Ravintola palkittiin hiljattain Luomu SM-kilpailun voittajana sarjassa julkisen sektorin pieni toimija.
Pitkänen on aktiivisesti laajentanut osaamistaan ja ravitsemisalan verkostojaan paitsi työelämässä myös vapaa-aikana. Hän osallistuu mielellään ruokakursseille ja alan yhdistystoimintaan. Pohjois-Pohjanmaan Amkon puheenjohtajana hän on toiminut voimiaan ja ideoitaan säästelemättä jo usean vuoden ajan. Monipuolinen ravitsemisalan ammattilainen Merja Pitkänen on saanut Chaines des Rotisseurs -käädyt osoituksena gastronomisesta harrastuneisuudestaan.
*******************
Pien on Suomen suurin

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta K.H.P.V. ry on myöntänyt Kohtuullisen Mainio Olutkauppa 2017 -tunnustuksen Pien-olutkaupalle. Se sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Ateneuminkujalla.
Pien keskittyy lähes kaikkien kotimaisten kauppavahvuisten pienpanimotuotteiden myyntiin. Useita niistä ei voi ostaa mistään muualta pääkaupunkiseudulta. Valikoimiin otetaan jatkuvasti myös parhaita ja mielenkiintoisimpia ulkomaisia pienpanimotuotteita.
Pienessä on noin 60 kotimaisen panimon oluita sekä kerrallaan noin 30 ulkomaisen panimon tuotteita. Lisäksi valikoimaan kuuluu useita herkullisia siidereitä. Erilaisia juomia on yhteensä yli 250.
Kauppa hoitaa itse logistiikan aloittelevien panimoiden kanssa, jotta uudet oluet saadaan mahdollisimman nopeasti ja tuoreina kuluttajien saataville. Pienellä on myös omaa maahantuontia. Tuonti tapahtuu toistaiseksi Ruotsista, mutta jatkossa myös Euroopan ulkopuolelta. Tämä takaa jatkuvasti vaihtuvan valikoiman ja runsaasti tuotteita, joita ei saa mistään muista kaupoista Suomessa.
************************************
Vuoden Luomutuotteet ylistävät suomalaista luomuviljaa

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Valion jogurttinen tuorepuuro -tuoteperheen. Ammattikeittiösarjan voitti SunSpeltin Speltti risottojyvä. Kunniamaininnat sai Leivon leipomon Mamman kauranappi sekä Jymy minttusuklaa vegaaninen jäätelö. Voittajat julkistettiin 5.10.2017 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Pro Luomu ry:n puheenjohtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean ravintolapäällikkö Teemu Sirainen.

Tuorepuurot uutuus koko elintarvikesektorilla. Välipalatuotteita halutaan lisää, ja Valion jogurttiset tuorepuurot ovat mukavan ruokaisia annoksia. Makuina on omena-kaneli-kaura, vadelma-kaura sekä hedelmä-vilja. Omenaa ja vadelmaa ei ole vielä saatavina tässä mittakaavassa kotimaisina luomutuotteina, mutta Valio on sitoutunut ostamaan kotimaisia vaihtoehtoja aina kun mahdollista.
Ammattikeittiöissä halutaan riisiä ekologisempia lisäkevaihtoehtoja ja kotimaiset, eettiset tuotteet kiinnostavat. SunSpeltin Speltti risottojyvä vastaa juuri tähän kysyntään. Tuotetta saa 5 kg ja 20 kg pakkauksissa ammattikeittiöille ja kuluttajatuotteena tyylikkäässä 500 g paketissa.
Luomuleipätuotteita on odotettu markkinoille lisää. Mamman kauranapit hurmasivat raadin ihanalla maullaan ja erinomaisella koostumuksellaan, jossa on hieman rapeutta reunoissa. Kauranapissa ei ole muuta viljaa kuin kaura. Pakkauksessa on hienosti tuotu esiin tuotteen tarina.
Jymy on ulkomaita myöten palkittu luomujäätelöyritys, joka on tuonut markkinoille nyt myös vegaanisia vaihtoehtoja. Minttusuklaan maku on suorastaan huumaavan ihana ja sitä ostavat myös vain maitopohjaisiin jäätelöihin tottuneet. Se oli markkinoilletulon jälkeen heti kesäkuussa Suomisen maito Oy:n Jymy-mauista suosituin.
********************
Lea Rankinen ja Mika Anttonen Top 20 Vastuullisimmat johtajat -listalla

Pohjois-Euroopan Top 20 Vastuullisinta Johtajaa -listauksessa oli ehdokkaita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Venäjältä, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Listauksen ykkösenä on venäläis-tanskalainen Selina Juul. Hän aloitti ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän Stop Wasting Food -liikkeen vuonna 2008. Suomalaisista johtajista listan sijalla viisi on tekstiiliyhtiö Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Seitsemäntenä on St1:n perustaja Mika Anttonen ja sijalla 13 S-ryhmän vastuullisuusjohtajan Lea Rankisen.
Jokaisessa maassa oli omat ehdokkaansa nimeävä tuomaristo. Ehdokkaiden valinnan jälkeen tuomaristot kokosivat yhteen kaikkien maiden ehdokkaat ja lopullisen listauksen.
Arvioinnissa keskeisiä tekijöitä olivat ehdokkaiden pyrkimys sosiaaliseen ja ympäristölliseen vastuuseen, työn laajuus, työn tulos sekä vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen. Muita kriteereitä olivat ehdokkaiden ideoiden tulevaisuuden potentiaali ja taloudellinen kannattavuus. Tuomaristo hyödynsi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arvioidessaan ehdokkaiden työn tuloksia. Listaus keskittyi tänä vuonna vastuullisuuteen.
**************************
Suomelle kolme kultaa ja yksi hopea WorldSkills -kilpailussa

Nuorten ammattitaidon nelipäiväinen MM-kilpailu WorldSkills sujui suomalaisittain hyvin: kolmen kultamitalin ja yhden hopeamitalin lisäksi suomalaiset saivat yhdeksässä lajissa tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta.
Kultaa saivat omissa lajeissaan Matias Korri lentokonehuollossa, Emeliina Papinniemi kondiittorilajissa ja Sofia Sundqvist lähihoitajalajissa. Hopeaa saavutti Taiju Koivula hiusmuotoilussa. Papinniemi sai parhaat pisteet kaikista suomalaiskilpailijoista ja hänet palkittiin Best of Nation -tittelillä.
Medallion for Excellence -tunnustuksen saivat Esa Varemo (11. sija elektroniikassa), Werner Sillanpää (4. sija sähköasennuksessa), Mari Lappalainen (6. sija maalaus ja tapetointi -lajissa), Iida Haveri (13. sija kauneudenhoidossa), Johan Kurkela (16. sija kokkilajissa), Henna Kangas (6. sija ravintolapalvelussa), Miikka Kääntä ja Jani Kinnunen (12. sija viherrakentamisessa), Salla Käyhkö (7. sija visuaalisessa myyntityössä) sekä Nestori Räisänen (15. sija putkiasennuksessa). Medallion for excellence -tunnustuksen saa oman kilpailulajinsa keskiarvoa paremmasta pistemäärästä. Suomen joukkueesta siis lähes puolet ylsi oman lajinsa parhaimmistoon.
Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestettiin Abu Dhabissa 14.–19.10.2017. Siihen osallistui 1255 nuorta ammattilaista 58 maasta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi jossain päin maailmaa. Suomen joukkueeseen kuului 27 nuorta, jotka osallistuivat yhteensä 24 lajiin.
*********************
CHEPin virtuaalinen myymälätyökalu sai oppimis- ja kehittämispalkinnon

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava logistiikkayhtiö CHEP on voittanut IGD John Sainsbury oppimis ja kehittämispalkinnon tuotekategorioiden hallinnan ja virtuaalitodellisuuden (VR) yhdistämisestä. IGD on Euroopassa arvostettu elintarvike- ja päivittäistavara-alojen oppimiseen ja koulutukseen erikoistunut hyväntekeväisyysjärjestö. IGD:n palkitsema ratkaisu havainnollistaa, miten uudelleenkäytettävät kuljetusalustat, kuten varttilavat voivat tehostaa tuotteiden menekkiä myymälöissä. CHEPin virtuaalisovellus havainnollistaa jälleenmyynnin ja ostoprosessien periaatteita virtuaalisessa kauppaympäristössä, ja kehittää siten kaupan työntekijöiden ja asiakkaiden hahmotuskykyä.
Työkalun avulla CHEPin työntekijät ja asiakkaat voivat oppia tuotekategorioiden hallintaa virtuaalitodellisuudessa. CHEP-alustoja voidaan käyttää myymälöissä myynninedistämisratkaisuina, ja virtuaalityökalu on käytännöllinen tapa hahmottaa tähän liittyviä hyötyjä.
CHEPin tiimi loi ensimmäisen virtuaalimyymälän Espanjassa suurelle vähittäismyyntiketjulle yhdessä VR-kumppaninsa New Horizonsin kanssa. He loivat asiakkaalle virtuaalisen hypermarketin, joka tarjosi asiakkaalle suosituksia siitä, miten eri tuotekategoriat kannattaa sijoittaa myymälään. Nyt virtuaalinen kauppasovellus on käytössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Portugalissa, Benelux-maissa, Saksassa, Puolassa ja Italiassa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessa palvelu saadaan laajempaan käyttöön talven aikana.
********************
Luomu SM kilpailussa luomun osuus jopa 96 %

Ravintola- ja ruokapalvelualan toimijat kilpailivat Luomu SM -tittelistä neljättä kertaa. Kuudessa sarjassa käydyssä kilpailussa löytyi uusia voittajia. Kilpailu sarjojen kärkipaikoista oli tiukkaa ja pienempien toimijoiden sarjoissa voitto ratkesi pienillä marginaaleilla.
Yksityisen sektorin pieni toimija -sarjassa voiton nappasi tänä vuonna järvenpääläinen Härmän Rati, jonka luomun käyttöaste on omaa luokkaansa, 96 %. Toiseksi tässä sarjassa sijoittui Valtimossa toimiva Puukarin Pysäkki, joka on myös Suomen rajojen ulkopuolella tunnettu ja useita kestävän matkailun palkintoja voittanut Sustainable Tourism -toimija sekä itäsuomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja.
Julkisen sektorin pieni toimija -sarjassa kilpailu voitosta oli kaikkein tiukin. Kolmella toimijalla oli sama 15 % luomun käyttöaste, mutta voitto ratkesi Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle, joka pystyi nostamaan luomun käyttöprosenttia edellisestä vertailusta eniten.
Suuri julkinen toimija sarjan voitti Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit (luomun osuus 8,25 %, suuri yksityinen toimija -sarjan UniCafe (luomun osuus 6 %), keskisuuri julkinen toimija -sarjan BarLaurea/Laurea amk (luomun osuus 45 %) ja keskisuuri yksityinen toimija -sarjan Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu (luomun osuus 83 %).
*****************************