Tunnustuksia

Tunnustuksia huhtikuu 2017

tiistai 25. huhtikuu 2017

Food Scanner -kilpailun päävoitto Suomeen

Spectral Engines Oy on saanut päävoiton EU:n Food Scanner -kilpailussa. Tämän Horizon Prize -kilpailun voitto toi mainetta ja lähes miljoonan euron rahapalkinnon. Spectral Enginesin teknologia perustuu VTT:llä kehitettyyn optiseen sensoriteknologiaan, ja VTT Ventures on yksi yrityksen rahoittajista.
Ruoka-aineallergiat, ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit ovat kasvava ongelma maailmanlaajuisetsi, samoin ruokaväärennökset. Spectral Engines kehitti maailman pienimmän spektrin tunnistavan ratkaisun. Yrityksen Food Scanner -konseptissa yhdistyvät infrapunaspektrin tunnistusmoduuli, kehittyneet algoritmit, pilvipalvelu sekä materiaalikirjasto, joiden avulla rasvoja, proteiineja, sokeria ja kokonaisenergiaa voidaan mitata tarkasti.

*******************
Heidi Lindgren pääkaupunkiseudun Nuori Yrittäjä

Pääkaupunkiseudun Yrittäjien hallitus on valinnut Nuori Yrittäjä -kilpailun voittajaksi Teo-Pal Oy:n toimitusjohtaja Heidi Lindgrenin. Osakilpailun palkinto luovutettiin hänelle 29.3.2017 järjestetyssä yrittäjäillassa. Voittaja etenee seuraavaksi koko valtakunnan laajuiseen kilpailuun.
Vuonna 1978 perustettu laboratoriolaitteiden ja vaakojen tukkukauppaa harjoittava Teo-Pal Oy on muutama vuosi sitten käynyt läpi sukupolvenvaihdoksen. Vetovastuu siirtyi vuonna 2012 yrityksen toisen sukupolven edustajalta Lasse Lindgreniltä Heidi Lindgrenille.
Uransa kohokohdiksi Heidi Lindgren mainitsee jalkautumisen asiakkaiden pariin ja parhaiden ratkaisujen löytämisen heidän tarpeisiinsa. Hänen mielestään vastaus nykymarkkinoiden kovaan kilpailuun löytyy asiakaslähtöisyydestä.

*******************************
Hanna Partanen Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni. Tunnustus myönnettiin Partaselle yliopiston vuosipäiväjuhlassa 30.3. Ravitsemustiede kuuluu yliopiston keskeisiin oppialoihin, ja Partanen on toiminnallaan edistänyt alan näkyvyyttä ja tunnettuutta.
Partanen valmistui terveystieteiden maisteriksi silloisen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta vuonna 2004. Hän on sen jälkeen toiminut ravitsemusterapeuttina, kouluttajana ja yrittäjänä.

**************************
Women’s Board Award Nina Kopolalle

Women’s Board Award on myönnetty Suominen Oyj:n toimitusjohtajalle Nina Kopolalle. Kopola on myös Metson hallituksen ja Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja toiminut aiemmin mm. Konecranesin hallituksessa.
Women’s Board Award on tunnustus naispuoliselle yritysjohtajalle ja hallitusammattilaiselle, jolla on potentiaalia toimia suuremman yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Palkinto voidaan myöntää naiselle, jolla on merkittävä kokemus joko toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä yrityksessä, jonka liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa.

********************************
Tamperelainen Konttori Vuoden olutravintola

Helsinki Beer Festivalin raati on valinnut Vuoden olutravintolaksi tamperelaisen Konttorin. Konttorin suurin valtti on kaupungin laajin ja tiuhaan vaihtuva olutvalikoima, ja henkilökunta on ystävällistä ja osaavaa.

*****************
Helsinkiläinen Grön Vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Ravintola on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Keittiö loihtii perinteisiä makuja uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

***********************
Strutsitila Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttaja

Laurilan strutsitila on palkittu Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttajana. Outi ja Jarmo Johanssonin tila palkittiin, koska se on tehnyt Elimäkeä ja Kouvolaa tunnetuksi myös oman kotiseudun ulkopuolella ja yrittäjäpariskunta on osoittanut, että pienikin tila pärjää aktiivisella ja ennakkoluulottomalla toiminnalla. Johanssonit ovat pitäneet tilaa vuodesta 2007 lähtien.

**************************
Jaakko Kolmosen Ruokakulttuuripalkinnot

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon, yhteensä 12 000 euroa, ovat saaneet keittiömestari Aira Viitaniemi, toimittaja Olli Ihamäki, ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa ja ruokatoimittaja Christina Aaltio. Palkitut ovat pitkänlinjan ammattilaisia, jotka ovat voimistaneet suomalaista ruokakulttuuria.

*********************
Suomen tarjoilijoille kultaa pohjoismaisista oppilaskilpailuista

Suomen nuori tarjoilijakaksikko Jaana Juutilainen ja Janna Miettinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta toivat Suomelle kultaa nuorten tarjoilijoiden ja kokkien pohjoismaisista mestaruuskilpailuista.
Kaksipäiväisen kisan aikana tarjoilijakilpailijat osoittivat osaamisensa eri kattaus- ja tarjoilutehtävissä, tunnistivat viinejä ja yhdistivät niitä menuihin, valmistivat kansainvälisiä juomasekoituksia sekä näyttivät taitonsa transeeraus- ja liekitysosioissa. Kilpailu huipentui kokkikilpailijoiden suunnittelemaan ja valmistamaan ateriaan, jolle tarjoilijat valitsivat sopivat viinit ja jonka he tarjoilivat asiakkaille.

*****************************
Rönnvikin Viinitilan puolimakea seurusteluviini Rönnvik Suomen tilaviini 2017

Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla järjestettiin 11.4.2017 kahdeskymmenestoinen Suomen tilaviini -kilpailu. Kilpailuun osallistui 10 tilaviiniyrittäjää yhteensä 48 tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen viiniyrittäjät ry:n kanssa.
Kilpailun viinit olivat tällä kertaa hyvin korkeatasoisia. Pronssimitalin tasoiseksi arvioitiin peräti 25 viiniä. Hopeamitalipisteisiin ylsi 19 viiniä. Rönnvikin viinitilan Vertti-viherherukasta valmistettu puolimakea Rönnvik-seurusteluviini sai ainoana viininä yli 18 pistettä ja valittiin Suomen tilaviiiniksi 2017.

*******************
Ruokavisan voitto Veikkolan koululle

Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Ruokavisan loppukilpailussa oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä Lähiruoka & Luomu -messuilla.
Loppukilpailussa Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Johannes Juurakko, Matias Kinnunen, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen.

***********************
Vuoden lähiruokateko -palkinto Mikkeliin

Mikkeliläinen lähiruokayritys Otava Food Factory on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Nuorella yrityksellä on monipuolinen valikoima toimintoja: lähiruokaravintola Bistro Vilee, ruokatehdas, catering-toimintaa ja omia myymälöitä. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin yritykselle Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

*************************
Suomisen sokkorekrytoinnille INDEX17-palkinto

Kansainvälinen kuitukankaiden toimialajärjestö EDANA on myöntänyt Suomiselle INDEX17-palkinnon vastuullisten toimintatapojen kategoriassa työnhakijoiden tasavertaisuutta edistävästä sokkorekrytointikäytännöstä.
Suominen soveltaa sokkorekrytoinnin periaatetta kaikissa uusissa rekrytoinneissaan – myös lukien ylimmän johdon palkkaamisessa – henkilöstön monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä hakijoiden tasavertaisen kohtelun takaamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että palkkaavan esimiehen arvioitavaksi tulevista hakemuksista ja ansioluetteloista poistetaan tietoja, mm. hakijan koko nimi, sukupuoli, etninen tausta ja ikä. Tällä tavoin keskitetään huomio tehtävän kannalta olennaisiin asioihin ja minimoidaan tiedostamattomien ennakkoasenteiden vaikutus rekrytointipäätöksiin.
Suominen kokeili sokkorekrytointia onnistunein tuloksin vuonna 2015, ja siitä lähtien sokkorekrytointi on ollut Suomisen lähtökohtainen tapa rekrytoida.

************************
Suomalainen Gin voitti pronssia International Spirits Challenge 2017 -kilpailussa

Ägräs Distillery on voittanut Ägräs Ginillä pronssia International Spirits Challenge -kilpailussa gin kategoriassa, luokassa: high premium gin. Ägräs Gin on viljapohjainen tislattu gini. Sen päämausteina ovat Suomessa viljelty katajanmarja, väinönputki ja puna-apila.

********************
K-Supermarket Lempola Lohjalta Suomen paras K-Supermarket

Vuoden 2016 parhaaksi K-Supermarketiksi on valittu Lohjalla toimiva K-Supermarket Lempola. Palkinnon perusteina olivat onnistuminen asiakastyytyväisyydessä, myynnin kehityksessä, sekä henkilökunnan vahva osallistaminen kaupan kehitystyöhön.

************************
K-Supermarket Reimari Paraisilla valittiin Vuoden Leipäkaupaksi

Vuoden 2017 Leipäkauppa on K-Supermarket Reimari Paraisilla. Kauppa sai vastaavan tunnustuksen ensimmäisen kerran vuonna 2009.
‒ Vahvuutemme leivässä on erityisesti runsas paikallistuottajien määrä. Myymme myös runsaasti irtoleipää. Siksi osastollamme myös tuoksuu aina tuore leipä, mikä luo fiilistä, kauppias Kim Mattsson kertoo.
K-Supermarket Reimarin leipäosaston vastaavana toimii Tuula Heino. Hän on vastannut osastostaan jo 15 vuoden ajan. Hän korostaa osastollaan runsasta leipävalikoimaa erikoistuotteineen, tuotteiden tuoreutta sekä paikallisten toimittajien määrää.

******************
CHEP Europelle toistamiseen Ecovadis Gold -tunnustus

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava CHEP Europe on sijoittunut parhaimman yhden prosentin joukkoon EcoVadiksen arviossa, jossa yrityksiä arvioitiin kestävän kehityksen perusteella. Sijoituksen ansiosta CHEP Europelle myönnettiin EcoVadiksen Gold Recognition Level -tunnustus jo toisena peräkkäisenä vuotena.
EcoVadis Gold -tunnustus on korkein palkinto, joka myönnetään ympäristötietoiselle kehitykselle ja saavutuksille ympäristön, henkilöstökäytänteiden, reilun liiketoiminnan ja toimitusketjujen osa-alueilla. CHEP Europe sijoittui erityisen hyvin henkilöstökäytänteiden ja reilun liiketoiminnan käytänteiden osa-alueilla.

***************************
Vuoden Kokki ja Vuoden tarjoilijat 2017

Mattias Åhman ravintola Bhogasta on Vuoden Kokki 2017 ja Ronny Malmberg (ravintola Farang). Vuoden Tarjoilija 2017. Finaali käytiin Peurungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä.
Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy). Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä (ravintola Muru) ja kolmanneksi Heidi Martikainen (ravintola Solna).

***************************
Kauppakeskusteko 2017

Kampin kauppakeskuksen ylimmissä kerroksissa sijaitseva Kortteli toteutti erinomaisesti kehittäjien vision uudesta ravintola- ja palvelutarjonnan standardista, arvioi Kauppakeskusteko 2017 -kilpailun raati ja valitsi uuden konseptin vuoden 2017 kauppakeskusteoksi. Tuomaristo kiitti Korttelia erityisesti sen avaamisen hyvästä ajoituksesta.

*********************
Kotipizza palkittiin vuoden 2017 franchising-ketjuna

Kotipizza on saanut Suomen Franchising-Yhdistyksen Vuoden 2017 Franchisingketju -palkinnon, joka julkistettiin Franny Awards -juhlassa. Kotipizza palkitsi itse multiyrittäjä Ibrahim Khalilin ketjun vuoden yrittäjänä vastuullisesta ja kunnianhimoisesta yrittäjyydestä.
Suomen Franchising-Yhdistys järjestää vuosittain Franny Awards -gaalan, jossa palkitaan vuoden ansioituneimpia franchising-ketjuja ja -yrittäjiä. Palkinto myönnettiin ketjulle, joka on harjoittanut tuloksellista ja myönteisen vastaanoton saanutta toimintaa Suomen Franchising-Yhdistyksen eettisten sääntöjen mukaan.
Kotipizzan vuoden yrittäjänä palkittu Ibrahim Khalil on kotoisin Bangladeshista. Hän aloitti Kotipizza-yrittäjänä heinäkuussa 2014 Espoon Kotipizza Bauhaussissa ja laajensi liiketoimintaansa seuraavana vuonna Herttoniemeen. Vuonna 2016 hän otti haltuunsa Myyrmannin ja Arabian ravintolat.
Khalil arvostaa vastuullisuutta ja hyvän jakamista eteenpäin. Suomeen lokakuussa 2008 muuttanut yrittäjä on perustanut kotikyläänsä orvoksi jääneille lapsille peruskoulun ja aikoo rakentaa kylään maitotilan.

***********************
Vuoden suodatinkahvi, espresso sekä Suomen paras paahtimo ja kahvila

Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa valittiin vuoden suodatinkahvi ja espresso sekä yleisöäänestyksellä Suomen paras paahtimo sekä kahvila. Festivaaleilla miteltiin myös suodatinkahvin valmistuksen suomenmestaruudesta sekä Vuoden Barista -tittelistä.
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 15 eri suomalaisen paahtimon kahvista. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista helsinkiläisen pienpaahtimo Rost & Co.:n guatemalalainen Finca Montejo ja espressoista tukholmalaisen kahvipaahtimo Johan &
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery ja parhaimman kahvilan helsinkiläinen kahvila/pienpaahtimo Kaffa Roastery.
Tapahtumassa miteltiin SCAE Suomen (Speciality Coffee Association of Europe – Finnish Chapter) järjestämät viralliset kahvialan SM-kilpailufinaalit. Brewers Cupin Suomen mestaruuden vei Aleksi Kuusijärvi, ja Vuoden Barista -kilpailun voitti hallitseva suomenmestari Jarno Peräkylä.

*****************
Rinkeli Grand Prix voitto Turkuun

Vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailun on voittanut Turun ammatti-instituutin joukkue Iida-Kaisa Juntunen ja Oskari Takkinen. Hopeaa sai Tampereen seudun ammattiopisto Tredu joukkueella Satu Vierelä ja Saara Lehtimäki. Prossia sai koulutuskeskus Salpauksen joukkue, jossa kilpailivat Suvi Nieminen ja Nella Kumpulainen.

**********************
Fazerin lakupakkaus palkittiin

Fazerin lakritsikonsepti on saanut Fennia Prize Winner -palkinnon esimerkillisestä muotoilun hyödyntämisestä. Fazer Lakritsi -tuoteperhe uudistui syksyllä 2015 ja sai uudet, tyylikkäät pakkaukset. Graafiset, mustavalkoiset pakkaukset erottuvat käytettävyydeltään ja kuosiltaan.

*************************
Uusi puu 2017 -kilpailun palkintoja

Kotkamillsin kehittämä kertakäyttökuppien valmistukseen tarkoitettu kartonki on palkittu Uusi puu 2017 -kilpailun Kaupungistuminen-kategorian voittajana. Kartongissa on vettä hylkivä suojakerros, joka hajoaa kierrätysprosessissa. Kartonki hajoaa myös biologisesti kompostissa tai luonnossa.
Arjen sankarit kunniamaininnoilla palkittiin kolme keksintöä. Täysin kompostoituva ja biohajoava Saga-paistovuoka on leivinpaperilla vuorattu pahvinen kertakäyttövuoka kaikkeen leivontaan. Kunniamaininnan saanut kuitupohjainen Tuoreboxikonsepti kestää kosteutta ja soveltuu monenlaisilla pakattaville tuotteille, kuten kalalle, lihalle, marjoille ja pakasteille. Lisäksi kunniamaininnan sai tuorekalojen kuljettamiseen tarkoitettu, kuitupohjainen EcoFishBox, joka on palkittu aikaisemmin Scanstar- ja Worldstar-palkinnoilla.

************
Kiertotalousinnovaatio -palkinto Smart Chemistry Parkille

Suomalaisten Kemistien Seura on palkinnut raisiolaisen Smart Chemistry Parkin uudella Kiertotalousinnovaatio-palkinnolla. Yritys on bio- ja kiertotalousalusta ja klusteri kemian ja teknologian alalla toimiville start up- ja pk-yrityksille. Alan yritysten ja toiminnasta vastaavan Turku Science Park Oy:n yhteistyössä valmistelema konsepti aloitti toimintansa Raisio Oyj:n tehdasalueella vuonna 2015. Se tarjoaa laboratorio-, pilotointi- ja toimistotiloja sekä laajan verkoston julkisen sektorin, yliopistojen ja teollisuuden välillä.

***************************
Metsä Boardin pakkauksille tunnustuksia

Metsä Boardin pakkaukset ovat saaneet tunnustusta iF Design Award -kilpailussa. T2 Tea Mini Fruit -pakkaus voitti Beverages-kategorian ja korotettu hanapakkaus Indepentent Packaging -kategorian. Arvostetun kilpailun kansainvälinen tuomaristo arvioi yli 5 500 kilpailuun osallistunutta työtä 59 maasta.