Tunnustuksia

Tunnustuksia maaliskuu 2018

keskiviikko 04. huhtikuu 2018

VTT:n selluloosasta valmistettu pakkausratkaisu palkittiin
Ellen MacArthur Foundation on palkinnut VTT:n selluloosasta valmistettavan pakkausratkaisun. VTT on yksi viidestä palkitusta voittajasta, joiden kesken säätiö jakaa tasapuolisesti miljoonan dollarin palkinnon. Uudella materiaalilla voidaan pidentää elintarvikkeiden hyllyikää sekä vähentää samalla ruokahävikkiä ja maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa.
Selluloosa on materiaalina turvallinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kompostoitava. VTT kehitti kuiville elintarvikkeille kompostoitavan ja kevyen pakkausmateriaalin yhdistämällä ominaisuuksiltaan erilaista mutta toisiaan täydentävää selluloosakalvoa.
Muovin kaltainen pakkausmateriaali soveltuu kuiville ja rasvaisille tuotteille kuten pähkinöille, muroille, kahville, mausteille ja rusinoille. Suurin hyöty on saavutettavissa, kun materiaalia käytetään tuotteille, joilla on pitkä hyllyikä.
Materiaali on ominaisuuksillaan erittäin kilpailukykyinen tai usein jopa parempi kuin saatavilla olevat biohajoavat biomuovit. Pienillä muunnoksilla valmistus on mahdollista nykyisillä tuotantolaitteistoilla.
Pakkauksen tekee mahdolliseksi ominaisuuksiltaan erilaisten selluloosakalvojen yhdistäminen. Kevyt, taipuisa ja läpinäkyvä materiaali suojaa tuotetta ilman kaasuilta ja kosteudelta. Se myös estää tuotteessa olevan rasvan tai mineraaliöljyn pääsemistä pakkauksen läpi. Pakkaus on suljettavissa kuumakäsittelyn avulla ja se soveltuu kuivien elintarvikkein pitkäaikaiseen säilytykseen.
VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin arvioi, että pakkausmateriaali on kaupallistettavissa 3−5 vuoden sisällä.
Miljoonan dollarin palkinto jaettiin seuraavien toimijoiden ja tiimien kesken: VTT, Pittsburgin yliopisto, Aronax Technologies, Fraunhofer Institute for Silicate Research sekä Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging ja Associated Labels and Packaging -tiimi. Kaikki voittajat pääsevät mukaan 12 kuukauden pituiseen kehitysohjelmaan, jossa niille tarjotaan asiantuntijatukea idean kaupallistamiseksi. Vuoden kuluttua Ellen MacArthur Foundation myöntää miljoonan dollarin lisäpalkinnon parhaaksi arvioimalleen kilpailijalle.
****************
Tiedonjyvä Esa Wrangille

Toimialajohtaja Esa Wrang on palkittu Tiedonjyvä-palkinnolla ansiokkaasta suomalaisten elintarvikkeiden vientityöstä, siitä tiedottamisesta ja myönteisestä suhtautumisesta tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.
Wrangin vetämässä Food from Finland -ohjelmassa on mukana 130 yritystä. Elintarvikevienti on lisääntynyt tuntuvasti ohjelman kahden ensimmäisen vuoden aikana. Ohjelman tavoitteena on Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen vuoteen 2020 mennessä.
Tiedonjyvä on Maataloustoimittajat ry:n tunnustus, joka myönnetään maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle.
*****************
Sitra maailman johtava julkisen alan kiertotaloustoimija

Tulevaisuustalo Sitra on valittu maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä. Kilpailussa valitaan vuosittain maailman johtavat kiertotaloustoimijat seitsemässä eri kategoriassa. Sitra oli viime vuonna yksi sijoittaja-kategorian finalisteista.
Sitra kirittää Suomea siirtymään ensimmäisenä maailmassa sellaiseen tapaan elää, joka kantaa pitkälle 2100-luvulle asti. Sitra on ollut vastuussa maailman ensimmäisen kansallisen kiertotalouden tiekartan laatimisesta. Tiekartan pohjalta on tehty Suomen hallituksen ja Sitran yhteinen, syksyllä 2017 julkaistu kiertotalouden toimenpideohjelma.
***************************
Metsä Boardin kartonkikuppirakenteelle iF-muotoilupalkinto

Metsä Boardin innovatiivinen Lidloc-kartonkikuppirakenne on voittanut arvostetun iF-muotoilupalkinnon. Palkinto myönnettiin Metsä Boardille BMW Welt -keskuksessa maaliskuussa 2018 pidetyssä juhlatilaisuudessa. Metsä Board on Euroopan johtava korkealaatuisten ensikuitukartonkien valmistaja.
Lidloc on täysin uudenlainen kartonkikuppirakenne, joka vastaa kasvavaan kestävien pakkausten tarpeeseen. Rakenne perustuu tavanomaisen kuppirakenteen lisäosaan, jonka voi taivuttaa kupin kanneksi. Rakenteelle on haettu patenttia.
Metsä Boardin design- ja innovaatiojohtaja Cyril Drouet on ollut tiimeineen tiiviisti mukana uuden rakenteen kehittämisessä.
− Erillistä muovikantta ei tarvita, koska kuppi on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi. Se on helppo taitella ja koota, ja kuppiin yhdistetty kansi estää läikkymisen ja vuodot. Koska kansi voidaan painattaa osana muuta kuppia, se myös lisää brändinäkyvyyttä. Kannessa on juoma-aukko kuumia juomia varten, ja lisäksi kuppiin voidaan yhdistää pilli kylmiä juomia varten.
***************
Ruokakulttuuripalkinto ELO-säätiölle, Kolatun Juustolalle, Simo Moisiolle ja Hannu Lahtelalle

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin Gastro Helsinki ruoka ja ravintola-alan ammattitapahtumassa. Palkinnon saivat Elo-säätiö, Kolatun Juustola Oy, sallalainen poromies Hannu Lahtela sekä Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.
Elo-säätiötä palkintoraati kiitti siitä, että se onnistui innostamaan ruoka-alan toimijat yhteistyöhön ja kannustamaan suomalaisia syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna. Kolatun Juustolaa ja yrittäjäpariskunta Janne Tolvia ja Outi Kolattu-Tolvia raati kutsui pienjuustoloiden tienraivaajaksi. Sallalainen pitkän linjan poromies ja yrittäjä Hannu Lahtela on raadin mukaan poroelinkeinon keulakuva, joka on luonut Sallan villiporo -brändin tuottamalla korkealaatuisia poronlihanjalosteita. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio sai palkinnon luonnontuotealan visionäärinä ja kehittäjänä.
*****************************
Valiolle ykkössija voin maailmanmestaruuskilpailussa

Valion suolaamaton voi voitti maailmanmestaruuden torstaina Yhdysvaltojen Wisconsinissa järjestetyssä World Championship Cheese Contest 2018 -kilpailussa. Suolaamattomien voiden sarjaan osallistui 30 johtavaa voibrändiä ympäri maailman. Voi on yksi Valion merkittävimmistä vientituotteista ja maailmalla arvostettu premium-tuote: Valio voita viedään yhteensä yli 30 maahan ja se on muun muassa ranskalaisten leipomoiden suosikkituote.
Valio sai voin maailmanmestaruuskilpailussa huikeat 99,70 pistettä. Toiseksi tuli uusi-seelantilainen Fonterra, ja kolmannen sijan vei ranskalainen Isigny Sainte Mere. Valio voin valttikortteja ovat erinomainen maku, tasainen ja korkea laatu sekä taitavat voimestarit tuotteen takana. Valio voi on myös 100 prosenttisesti luonnollista ja lisäaineetonta.
Valio voi valmistetaan valiolaisilta maitotiloilta saatavasta maidosta Seinäjoen meijerissä. Valio vie sitä erityisesti teollisuusasiakkaiden käyttöön Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa.
******************
Pirkanmaan vientipalkinto 2017 Kalaneuvos Oy:lle

Kalaneuvos Oy on saanut Tampereen kauppakamarin ja Tampereen nuorkauppakamarin myöntämän Pirkanmaan vientipalkinnon 2017.
Suomalainen kala-alan perheyritys Kalaneuvos Oy (aiemmin V. Hukkanen Oy) on merkittävällä tavalla edistänyt Suomen kala-alan vientiä ja kansainvälistymistä. Kalaneuvoksen yrittäjäperhe on ostanut kaksi ruotsalaista yritystä ja laajentanut toimintaansa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Nyt yritykset työllistävät yli 230 henkilöä. Yli 40 vuotta alalla toiminut kalatalousneuvos Veijo Hukkanen on kehittänyt, kouluttanut ja nostanut kala-alan laatutasoa ja vaikuttanut suomalaisen kala-alan osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen.
Kalaneuvos Oy vie kalaa Valko-Venäjälle, Puolaan, Viroon, Liettuaan, Ukrainaan, Saksaan, Latviaan, Norjaan, Espanjaan ja Vietnamiin. Työn alla on noin kymmenen uutta kohdemaata. Kalaneuvos Oy:llä on oma vientipäällikkö ja kaksi vientiassistenttia sekä Baltiassa oma edustaja sekä agentteja valmiina Kiinassa, kun vientilupa saadaan.
******************************
Ideasipuli Seija Kurunmäelle

Ruokatoimittajien yhdistys antoi Ideasipuli-tunnustuspalkinnon 2018 ELO-säätiön toimitusjohtajalle Seija Kurunmäelle. Kurunmäki ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO nostivat Suomi 100 -juhlavuoden keskeiseksi teemaksi yhdessä syömisen. Verkostoitumisen mestarina hän sai mukaan yli 200 yhteistyökumppania ja ideoi tiiminsä ja kumppaneiden kanssa kuukausittaisia matalan kynnyksen yhdessä syömisen tapahtumia koko Suomen kahvihetkestä maailman suurimpaan kyläjuhlaan. Kurunmäki on vaikuttanut myös kouluruuan arvostuksen nousuun.
**************
Oatlaws-kauratuotteille World Food Innovation -palkinto

Oatlaws-kauratuotteet ovat voittaneet parhaan uuden brändin palkinnon World Food Innovation kilpailussa. Lisäksi Oatlaws Power Pro -tuote ylsi finaaliin Parasta terveys ja hyvinvointi -kategoriassa. Oatlaws-tuotteita on myynnissä muun muassa Ranskassa ja Britanniassa.
Oatlaws on Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikaura-innovaatiosta alkunsa saanut yritys. Puhtikaura-ateria voitti Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun vuonna 2016.