Tunnustuksia

Tunnustuksia kesäkuu 2016

keskiviikko 08. kesäkuu 2016

Golli vuoden B2B-verkkopalvelu

GS1 Finlandin Golli-palvelu on palkittu vuoden B2B-verkkopalveluna Grand One -gaalassa Helsingissä toukokuussa. Golli osallistui kahteen kilpailun 18 sarjasta ja sai voiton lisäksi kunniamaininnan sarjassa Innovatiivisin digitaalinen palvelu.
Golli on kustannustehokas pilvipalvelu, joka helpottaa pk-yritysten tuotteiden pääsyä kaupan valikoimiin. Se digitalisoi tilaus-toimitusketjun toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta. Golli on käyttäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu palvelu logistiikan ja kaupan tavaravirtojen hallintaan. Se perustuu globaaleihin GS1-standardeihin, ja palvelun avulla voi muodostaa muun muassa oikeaoppiset lavamerkinnät, jotka toimivat myös kaupparyhmien automaattivarastoissa. Lisäksi Golli parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä toimitusketjussa.
Toimialan käytäntöjä uudistava Golli on lisännyt suomalaisten pk-tavaratoimittajien kilpailukykyä, lisännyt kaupan ekosysteemin toimivuutta ja mahdollistaa miljoonasäästöt. Lisätietoja palvelusta löytyy osoitteesta https://www.gs1.fi/gs1-palvelut/golli.

*******************************************************************

3D-tulostus mahdollistaa uudet innovaatiot elintarvikemarkkinoille

VTT on käynnistänyt uudentyyppisten, 3D-tulostusteknologiaa hyödyntävien elintarvikkeiden valmistusmenetelmän kehittämisen. Ensimmäisissä kokeissa on valmistettu 3D-tulostamalla prototyyppejä tärkkelyksestä ja selluloosasta. Kehitystyössä hyödynnetään VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät myös muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.
− Teolliseen mittakaavaan pääseminen edellyttää vielä paljon työtä. Materiaalien lisäksi tarvitaan myös elintarviketeollisuudelle soveltuvien laitteiden kehitystyötä. Laitteita voidaan kehittää myös kotikäyttöön ja myyntiautomaatteihin, kertoo johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä.
Moni nykypäivän markkinoilla menestyvä elintarvikeinnovaatio perustuu luovaan tapaan yhdistää erilaisia kuluttajat yllättäviä rakenteita, kuten rapeita, pehmeitä tai geelimäisiä kerroksia tai erityisen rapeita kuorrutteita. Kerros kerrokselta -valmistustapaan perustuva 3D-teknologia tarjoaa tähän uusia toteutusmahdollisuuksia.
VTT ja Aalto-yliopisto käynnistävät Tekesin rahoittaman projektin, jonka tavoite on kehittää elintarvikkeiden monikerroksisia rakenteita taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi. Erityinen tehtävä on kehittää seoksia, joilla on 3D-tulostukseen soveltuvat virtausominaisuudet.
Projektissa kehitetään globaalisti kilpailukykyistä teknologiaa kotimaisen elintarviketeollisuuden, laitevalmistajien, ohjelmisto- ja verkkopalvelujen toimittajien ja vähittäiskaupan hyödynnettäväksi.

*******************************************************************

Yrityskylän digitaalinen pelijärjestelmä palkittiin

Yrityskylä palkittiin parhaiden digitaalisten palveluiden Blue Arrow Awards -kilpailun gaalassa Helsingissä. Yrityskylä nousi voittoon Societal Influence -kategoriassa, jossa arvioitiin palveluiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Yrityskylän vei voittoon sen pelijärjestelmä, joka on keskeinen osa maailman parhaana palkittua koulutusinnovaatiota. Järjestelmä ohjaa koululaisten toimintaa oppimisympäristössä rahankäytöstä äänestämiseen ja sen avulla simuloidaan pienoisyhteiskunnan taloutta, jossa raha liikkuu reaaliaikaisesti.
Yrityskylän pelijärjestelmää on kehitetty systemaattisesti jo seitsemän vuotta toiminnan alusta lähtien. Järjestelmä päivitettiin äskettäin vastaamaan oppimisympäristön kasvaneita tarpeita: Yrityskylissä ympäri Suomea vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia peruskoululaisia. IT-talo Futuricen kanssa toteutetussa uudistuksessa korostettiin erityisesti toimintavarmuutta ja käytettävyyttä.
Blue Arrow Awards-voittajat valittiin seitsemässä eri kategoriassa yhteensä 29 finalistin joukosta. Muut kuusi voittajaa olivat Nordic Sky Entertainment System, Juhlapesu, K-Ruoka-sovellus, Elisan kasvutiimi, IndustryHackin järjestäjät, ja Objection.js.

*******************************************************************

Millennium-teknologiapalkinto 2016 biokemisti Frances Arnoldille

Tekniikan Akatemia TAF jakoi tiistaina 24.5.2016 miljoonan euron arvoisen Millennium-teknologiapalkinnon yhdysvaltalaiselle biokemistille Frances Arnoldille. Arnoldin uraauurtava innovaatio, suunnattu evoluutio (directed evolution), matkii laboratoriossa luonnonvalintaa. Menetelmällä voidaan luoda uusia ja parempia proteiineja, joita voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi uusiutuvan energian sovelluksissa ja lääkkeiden valmistuksessa.
Suunnatun evoluution avulla entsyymeille voidaan jalostaa ihmiskunnan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka eivät kehittyisi ilman ihmisen ohjausta. Frances Arnoldin menetelmä on vallankumouksellinen, koska halutun geenin DNA-rakenteeseen voidaan tehdä sattumanvaraisesti mutaatioita, kuten luonnossakin spontaanisti tapahtuu. Muokatut geenit tuottavat aivan uudenlaisia proteiineja, joiden joukosta valitaan teollisuusprosessien kannalta hyödylliset.
Arnoldin kehittämät innovaatiot ovat mullistaneet aiemmin hitaan ja kalliin proteiinimuokkauksen, ja hänen menetelmänsä ovat käytössä sadoissa laboratorioissa ja yrityksissä ympäri maailmaa. Muokatuilla proteiineilla korvataan kallista tai fossiilisia raaka-aineita käyttävää tuotantoa muun muassa polttoaineiden, paperituotteiden, lääkkeiden, tekstiilien sekä maataloudessa käytettävien kemikaalien valmistuksessa.

*******************************************************************

Vuoden 2015 talousennustajapalkinto Pellervon taloustutkimukselle

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti talousennustajat paremmuusjärjestykseen jo yhdeksännentoista kerran. Vuoden 2015 talousennustajapalkinto, kristallipallo, luovutettiin Pellervon taloustutkimukselle Taloustutkijoiden XXXIII kesäseminaarissa Jyväskylässä. Edellisen kerran PTT voitti kilpailun vuoden 2011 talousennustuksista.
Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2015 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.
Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2014 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2015 keväältä.

*******************************************************************

Tarkastuseläinlääkäri Kristiina Törmä on Vuoden eläinlääkäri 2016

Vuoden eläinlääkäri 2016 on johtava tarkastuseläinlääkäri, Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja ja luottamusmies Kristiina Törmä. Hän on syvällinen osaaja, joka on kiinnostunut lihantarkastuksen ja teurastamoiden valvonnan kehittämisestä.
Kristiina Törmä on työskennellyt viisitoista vuotta siipikarjateurastamossa broilereiden parissa, vuodesta 2007 johtavana tarkastuseläinlääkärinä. Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtajana hän toimii Suomen noin 30 tarkastuseläinlääkärin edunvalvonnan keulassa.
Palkinnon antoi Suomen Eläinlääkäriliitto 11. toukokuuta Helsingissä.
Tarkastuseläinlääkärin työ on viranomaisena valvoa teurastamossa, että elävää eläintä varjellaan vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä. Valvontaa tehdään eläinten käsittelyn, säilytyksen, tainnutuksen ja verenlaskun aikana. Lihantarkastuksessa eläinlääkäri varmistaa, että liha on turvallista ja ihmisravinnoksi sopivaa.
Tarkastuseläinlääkärillä on merkittävä rooli ja iso vastuu eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa ja elintarvikehygienian varmentamisessa. Tarkastuseläinlääkärit valvovat viranomaisena eläinten kuljetuksia teurastamon alueella ja eläinten käsittelyä teurastamolla. Elävän eläimen käsittely päättyy sen verenlaskuun, sitten siitä tulee elintarviketta.

*******************************************************************

Saarioinen on Suomen luotetuin valmisruokamerkki

Saarioinen on valittu Suomen luotetuimmaksi valmisruokamerkiksi Valittujen Palojen Luotetuin merkki -lukijatutkimuksessa.
Saarioinen sai kategoriassaan 44 prosenttia kaikista äänistä nousten ylivoimaiseksi ykköseksi kilpailevien tuotemerkkien rinnalla. Kaikkein suurinta luottamusta se keräsi alle 50-vuotiaiden joukossa, joista 49 prosenttia nimesi Saarioisen luottamakseen valmisruokamerkiksi.
Valittujen palojen -valmisruokakategoriaan vastasi yhteensä 649 suomalaista, jotka nimesivät 40 valmisruokabrändiä. Arvioitavat ominaisuudet olivat laatu, hinta-laatu, tuotekuva, kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen sekä eettisyys ja vastuullisuus. Lisäksi kysyttiin onko vastaaja nimeämänsä merkin käyttäjä ja voisiko hän suositella sitä muille.
Valittujen Palojen yhdessä brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemässä Luotetuin Merkki -kyselyssä selvitettiin kuluttajien luottamusta tuotemerkkeihin. Avoimiin kysymyksiin vastasi noin 2 000 suomalaista Valitut Palat -lehden tilaajaa. Tulokset painotettiin iän ja sukupuolen mukaan aikuisväestöä vastaavaksi.