Tunnustuksia

Professori Kari Salminen Elintarviketieteiden seuran kunniapuheenjohtajaksi

torstai 19. toukokuu 2011

Professori Kari Salminen on valittu Elintarviketieteiden Seura ry:n vuosikokouksessa seuran uudeksi kunniapuheenjohtajaksi. 26 seuran jäsentä teki esityksen Salmisen valinnasta seuran kunniapuheenjohtajaksi edesmenneen professori Fritz Niinivaaran tilalle. Salminen on ollut seuran kunniajäsen vuodesta 1997 lähtien ja puheenjohtaja vuosina 1971–1973.

FK, MMT Kari Salminen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopiston Elintarvikekemian ja -teknologian laitokselta vuonna 1970. US Department of Agriculturen apurahalla tehdyn väitöskirjan aiheena oli eräiden karbamaattiherbisidien vaikutus kasvisten kemialliseen koostumukseen ja säilyvyyteen.

Väitöksen jälkeen Salminen työskenteli Elintarviketeollisuusliiton tutkimusjohtajana vuoteen 1978 ja sen jälkeen vastaavassa tehtävässä Valiolla eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen 1998 saakka. Näinä vuosina hän toimi myös Elintarvikkeiden tutkimussäätiön ja Ravitsemuksen tutkimussäätiön asiamiehenä.

Salminen on toiminut myös elintarvikekemian dosenttina Helsingin yliopistossa sekä dosenttina ja lyhytaikaisesti professorina Turun yliopiston Terveyden biotieteiden opetusohjelmassa. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1992.

Hänellä on ollut lukuisia alan kansallisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä, mm. kansainvälisen meijeriliiton ”Tiede, ravitsemus ja opetus” -komission presidentin tehtävä.

Salminen tunnetaan probioottisten Gefilus-tuotteiden kehittäjänä ja kansainvälistäjänä. Hän on myös innokas ravinnon, erityisesti ravintorasvan laadun ja terveyden välisiä suhteita pohdiskelevana kirjoittajana ja puhujana.

Elintarviketieteiden Seura ry on Suomen suurin elintarvikealan yhdistys, joka edistää erityisesti tutkimuksen monipuolista soveltamista käytäntöön ja toimii yhdyssiteenä tutkimuksen ja teollisuuden välillä. Seuran toiminta kattaa elintarvikekemian-, teknologian ja -ekonomian sekä ravitsemuksen ja biotekniikan alueet.