Tunnustuksia

Henkilökohtaisia tunnustuksia 2018

keskiviikko 10. lokakuu 2018

Akavan yrittäjäpalkinnon kuminantuottajalle

Akavan vuoden 2017 yrittäjäpalkinnon on saanut MMM, agronomi Juha Hemminki. Hemmingin ja hänen liikekumppaninsa Jyrki Leppälän yritys Trans Farm on maailman suurin kuminantuottaja. Vuonna 1990 perustetun yrityksen osuus maailman kuminamarkkinoista on neljäsosa, ja lähes kaikki tuotteet menevät vientiin ympäri maailmaa. Hemminki vastaa yrityksen myynnistä ja markkinoinnista ja Leppälä tuotannosta ja viljelijäneuvonnasta.
********************
Anna Häkämies Vuoden Kotileipuri

Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä työskentelevä Anna Häkämies on Vuoden Kotileipuri. Hänen leipomansa Hito hapan ruisleipä erottui viiden finalistin joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan. Leipomoyhtiö Vaasan järjestämällä kilpailulla kunnioitetaan suomalaisia leivontaperinteitä ja kannustetaan kotileipureita ruisleivän pariin.
***************
Vuoden terveystarkastaja Vladimir Vanhanen

Vuoden terveystarkastaja 2018 on Espoon seudun ympäristöterveydenhuollossa työskentelevä terveystarkastaja Vladimir Vanhanen. Inkerinsuomalainen Vanhanan muutti Suomeen vuonna 2003 Ukrainasta, jossa hän työskenteli professorina yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.
Suomessa Vanhanen opiskeli suomen kielen ja suoritti ammattitutkinnot, ja hänet valittiin terveystarkastajan virkaan vuonna 2007. Vanhanen on toiminut aktiivisesti elintarvikevalvonnan vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä, luennoinut, osallistunut paneelikeskusteluihin ja kirjoittanut alan julkaisuihin.
***********************
Pilvi Laurikka Vuoden keliakiatutkija

Keliakialiitto on palkinnut Vuoden 2018 keliakiatutkijana lääketieteen tohtorin Pilvi Laurikan. Hän on valmistunut lääkäriksi vuonna 2015 Tampereen yliopistosta. Laurikka väitteli lääketieteen tohtoriksi viime vuoden joulukuussa. Hänen väitöskirjansa käsitteli keliaakikkojen pitkittyneitä vatsaoireita. Väitöskirjan valmistuttua Laurikan on jatkamassa keliakiatutkimusta post doc -tutkijana Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa.
***************
Suomen Kalankasvattajaliiton tunnustuspalkinto Juha Pirilälle ja Markku Tuikalle

Suomen Kalankasvattajaliitto on myöntänyt tunnustukset suomalaisen kalanviljelyn hyväksi tehdystä työstä kahdelle pitkän linjan yritykselle ja niiden vetovastuussa oleville yrittäjille: Mannerlohi Oy:n Juha Pirilälle sekä Kainuun Lohi Oy:n Markku Tuikalle.
Oman yrityksen kehittämisen ohella Tuikka on aktiivisesti edistänyt koko ammattikunnan asiaa Kainuun kalankasvattajien edusmiehenä, Kalankasvattajaliiton hallituksessa ja Lohikunnan hallituksen puheenjohtajana. Pirilä on monesti ollut eturintamassa meriviljelyä edistämässä ja toiminut liiton asiantuntevana edustajana erilaisissa luottamustehtävissä. Hän on esimerkki lannistumattomasta yrittäjästä, joka jaksaa ottaa uudet haasteet vastaan.
**********************
Pro Kala -tunnustus Jari Setälälle

Vuoden 2018 Pro Kala tunnustuspalkinnon on saanut Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä tunnustuksena asiakaslähtöisestä, koko elinkeinokalatalouden arvoketjun kattavasta, pitkäjänteisestä tutkimus ja kehittämistyöstä. Setälä on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä kala-alan yritysten kanssa, toiminut koko kala-alan hyväksi ja edistänyt alan kehitystä lukuisissa tutkimushankkeissa ja selvityksissä.