Tunnustuksia

Tunnustuksia huhtikuu 2016

torstai 21. huhtikuu 2016

Vuoden lähiruokateko -palkinto Sodankylän kunnalle
Sodankylän kunta on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Sodankylän kunta on järjestelmällisesti, pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti kasvattanut lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistänyt näin lappilaisten ruoantuottajien tuotteiden pääsyä kunnan ruokahankintoihin. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikölle Merja Aholalle Lähiruoka & Luomu -messuilla Helsingissä.

***********************************************************

Valio Suomen vastuullisin brändi 2016
Suomalaiset valitsivat Valion Suomen vastuullisimmaksi brändiksi 2016 Skandinavian laajimmassa tutkimuksessa. Siinä selvitettiin kansalaisten näkemyksiä tunnettujen yritysten vastuullisuudesta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Valio valittiin Suomessa vastuullisimmaksi brändiksi nyt kolmantena peräkkäisenä vuonna.
Tutkimusta varten kysyttiin yhteensä 30 000 kuluttajan näkemystä 750 brändistä. Suomessa kyselyyn vastasi noin 6 000 kuluttajaa. Arvioitavana oli 130 Suomessa toimivaa brändiä.
Muiden Pohjoismaiden voittajat olivat apteekkiyritys Apoteket Ruotsissa, vaatevalmistaja Stormberg Norjassa ja päivittäistavarakauppa COOP Tanskassa.
TOP 10 brändiä Suomessa ovat 1. Valio, 2. Fazer, 3. Oululainen, 4. Myllyn Paras, 5. Vaasan, 6. Finlayson, 7. K-kauppa, 8. Vattenfall, 9. Snellman ja 10. S-market.

***********************************************************

Edmund Liew on Suomen paras nuori Sommelier
Nuorten sommelierien Suomen mestaruuskilpailuissa kultaa voitti Ravintola Sinnessä Helsingissä työskentelevä Edmund Liew. Kilpailu koostuu kuudesta eri osa-alueesta joihin lukeutuu teoriakoe, juomien tunnistamista sekä tarjoilua. Voiton myötä Liew edustaa Suomea kansainvälisissä Nuorten sommelierien kilpailuissa Liechtensteinissa.

***********************************************************

Toni Kostian on Vuoden Kokki 2016 ja Taneli Lehtonen on Vuoden Tarjoilija 2016
Gastro Helsinki -messuilla kruunattiin Vuoden Kokiksi 2016 Toni Kostian helsinkiläisestä ravintola Grönistä ja Vuoden Tarjoilijaksi 2016 Taneli Lehtonen Ravintola Murusta. Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman Ravintola Palacesta ja kolmanneksi Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Tarjoilijakilpailussa sijoittui toiseksi Ronny Malmberg Farangista ja kolmanneksi Niina Hakolahti Ravintola Palacesta.

***********************************************************

UPM:n toimitusjohtajalle Jorma Saari -palkinto työturvallisuustyöstä
Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmä on myöntänyt UPM:n toimitusjohtajalle Jussi Pesoselle vuoden 2016 Jorma Saari -tunnustuspalkinnon hänen ansioistaan työturvallisuuden edistämisessä. UPM:n turvallisuuskulttuurissa tapahtui iso muutos lyhyessä ajassa. Kolmessa vuodessa tapaturmataajuus laski huimat 70 prosenttia.
Vuonna 2012 UPM:n työturvallisuustulokset olivat selkeästi alan keskiarvoa heikommat. Toimitusjohtaja Jussi Pesonen käynnisti UPM:ssä kolmivuotisen, konserninlaajuisen Työturvallisuuden ryhtiliike -ohjelman.

***********************************************************

Marvaco asiakkaineen jälleen voitokas
Pyroll Lempäälän ja Marvacon yhteistyössä toteuttama painotyö on voittanut FTA Excellence in Flexography -painatuskilpailussa Teksasissa. Tämä on jo kolmas vuosi peräkkäin, kun Marvaco on yhdessä asiakkaidensa kanssa päässyt mitalisijoille fleksopainatuskilpailussa.
Tämänvuotisten voittajatöiden, Valio Oy:n Eila Mango-Vanilja- ja Kuningatar-jogurttikääreiden, painatuksesta vastasi Pyroll Lempäälä. Marvaco valmisti aiemmin syväpainossa painetun kylkibanderollin painatusaineiston ja Full HD Flexo -laatat, joiden avulla toteutettu fleksopainatus haastaa laadullaan syväpainon painatusjäljen. Kääre kilpaili Midweb, Process, Coated -sarjassa ja vakuuttivat tuomariston älykkäällä värierottelulla ja kirkkaiden ja intensiivisten väripintojen toteutuksella.

***********************************************************

Ruokaohjekilpailun voitto Laureaan
Toisen kerran ammattikeittiöille suunnatun sesonkiaiheisen ruokaohjekilpailun voittajia ovat Ilari Paananen ja Teemu Sirainen. Voittajaruokaohjeen lähettäneet työskentelevät lounasravintola BarLaureassa, Laurea-ammattikorkeakoulussa.
Kilpailussa jaettiin myös 2 kunniamaininta. Sen saivat kasvis-borssikeitto, jonka on suunnitellut Nina Behm Ristola-yhteisöstä ja hirssilaatikko, joka on Uikunkodon ja Sotkankodon päiväkotien lasten suosikkiruoka.

***********************************************************

Bryggeri Helsinki on Vuoden olutravintola
Helsinki Beer Festivalin asettama raati on valinnut Vuoden olutravintolaksi 2016 Bryggeri Helsingin. Bryggeri Helsinki on moderni oluttupa. Se oli rohkean ei-kliseinen avautuessaan, sittemmin tyyli on alkanut yleistyä pääkaupunkiseudulla. Vappuna 2016 kolme vuotta täyttävä panimoravintola Helsingin sydämessä on tärkeä osa eläviä Torikortteleita.

***********************************************************

Pro Kala -tunnustus KalaValtanen Oy:lle
Vuoden 2016 Pro Kala -tunnustuspalkinto on myönnetty KalaValtanen Oy:lle tunnustuksena jo useita sukupolvia jatkuneesta, tulevaisuuteen vahvasti suuntaavasta yritystoiminnasta koko kalaelintarvikeketjussa. Yrityksen siian ja kirjolohen viljelyn tukikohta sijaitsee Luvian Lampoorissa ja modernit jalostustilat monipuolisen kalatuotevalikoiman valmistukseen Porin Honkaluodossa.

***********************************************************

Valioravinto Oy:n Omega7-Eye on vuoden terveystuote
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton jäsenet ovat valinneet vuoden 2016 terveystuotteeksi Valioravinnon Omega 7-Eyen. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä SBA24-kaksoistyrniöljyä, luteiinia ja zeaksantiinia. Kapselit sisältävät luonnollisia ravintoaineita silmän limakalvojen, verkkokalvon ja kyynelnesteen tarpeisiin.

***********************************************************

Kulinaarion likööreille kansainvälisiä tunnustuksia
New York International Spirits Competition on arvostettu ammattilaisten kilpailu, jonka tuomaristo on palkinnut suomalaisen pientuottajan puolukka- ja lakkaliköörit hopealla ja mesimarjaliköörin pronssilla. Lisäksi yritys sai “Distillery of the year finland”-palkinnon. Kulinaario Oy on kotimaisia Premium-tuotteita jalostava pientuottaja.

***********************************************************

Herkkumaa Kanta-Hämeen vuoden 2015 yrittäjä
Hämeen Yrittäjät on palkinnut Atte, Ari ja Sami Rekolan Herkkumaa Oy:stä Kanta-Hämeen vuoden 2015 yrittäjänä. Yritys on Suomen johtavia säilykevalmistajia. Yrityksen elintarviketehdas sijaitsee Tuuloksen Pannujärvellä. Herkkumaalla on tuotantoa myös Saksan Baijerissa.

***********************************************************

Roux Vuoden ravintola 2016
Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2016 -tunnustuksen lahtelaiselle ravintola Rouxille. Vuoden ravintola -valinnasta 31 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Rouxin pitkäjänteisellä työllä korkealaatuisen klassisen ranskalaisen keittiötaiteen vaalimiseksi.

***********************************************************

Rinkeli Grand Prix 2016 -kilpailun voitto Lahteen
Lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen joukkue leipoi voittotuloksen lauantaina 13.2.2016 järjestetyssä Rinkeli Grand Prix -kilpailussa. Joukkueessa kilpailivat Laura Arola ja Olga Pietala opettaja Matti Storlöparen valmentamina. Hopeaa otti Vantaan Ammattiopisto Varian joukkue, ja kolmanneksi sijoittui Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun toimipisteen joukkue.

***********************************************************

Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustus Anssi Pyysingille
Teerenpeli Yhtiöiden Anssi Pyysing on palkittu Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustuksella 12.2.2016 Uisge-tapahtumassa Helsingissä. Tunnustuksen jakoi Suomen Mallaswhiskyseura ry. Vuoden suomalainen viskiteko -tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin suomalaiseen viskikulttuuriin positiivisesti vaikuttaneita henkilöitä ja toimijoita.

***********************************************************

Suomen kokkimaajoukkueelle tunnustuspalkinto
Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahaston myöntämän 10 000 euron tunnustuspalkinnon saaja on Suomen kokkimaajoukkue. Suomella on ollut kokkimaajoukkue vuodesta 1952 alkaen. Joukkueen seuraava koitos on loppuvuonna pidettävät kokkiolympialaiset Saksan Erfurtissa.

***********************************************************

Antell Suomen kolmanneksi paras suuri työpaikka
Antell on listattu Great Place To Work -tutkimuksen suurten organisaatioiden sarjassa Suomen kolmanneksi parhaaksi työpaikaksi. Tutkimus mittaa henkilöstön kokemusta työpaikastaan ja työhyvinvoinnin johtamisesta. Antell on sijoittunut jo kolme kertaa Suomen parhaiden yritysten joukkoon.Tunnustuksia helmikuu 2016

perjantai 26. helmikuu 2016

Maiju Pesonen vuoden 2015 Cowgirl
Pihvikarjaliitto on nimennyt vuoden 2015 Cowgirliksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhemman tutkijan Maiju Pesosen. Hän on tehnyt merkittävää tutkimustyötä naudanlihan syöntilaatuun vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi ja tiedon jakamiseksi kotimaassa ja ulkomailla. Naudanlihan syöntilaadun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mureus, mehukkuus ja maku.

*************************************************************

Vuoden 2016 Leipäkauppa on Sokos Herkku Tampere
Vuoden 2016 Leipäkauppa on Sokos Herkku Tampere, Pirkanmaan Osuuskauppa. Loppukilpailuraadin mukaan Sokos Herkku Tampere tarjoaa asiakkailleen leipäosaston, jossa on runsas valikoima valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten leipomoiden tuotteita. Se houkuttelee kuluttajaa valitsemaan ostoskoriinsa useampia leipäherkkuja kerrallaan. Ylivoimainen enemmistö leipäosaston tuotteista on Suomessa valmistettuja, mikä on tässä kilpailussa tärkeä kriteeri.

*************************************************************

Atte Lassila Suomen paras nuori kokki
Atte Lassila Oulusta voitti selkeällä erolla lauantaina 30.1.2016 järjestetyt alle 27-vuotiaiden nuorten kokkien Suomenmestaruuskilpailut Raisiossa. Hän työskentelee Ravintola Hugossa Oulun uudella Seurahuoneella. 20-vuotias Atte Lassila tarjoili tuomareille annokset, joissa eri maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Voiton myötä Lassila lähtee edustamaan Suomea syksyllä järjestettäviin Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin Isoon-Britanniaan.

*************************************************************

Vastuullisuus ja esikuvallisuus painottuivat PRO-palkinnoissa
Ravintola-alan parhaimmistoa palkittiin 28.2.2016 Helsingissä järjestetyssä PRO-gaalassa, johon oli kerääntynyt yli 600 alan ammattilaista seuraamaan palkintojenjakoa. Tunnustuspalkinto jaettiin 13 kategoriassa, ja valinnan teki arvovaltainen tuomaristo. Voittajia valittaessa vaakakupissa painoivat ammattitaidon lisäksi myös esikuvallisuus ja asenne.

PRO2016-palkinnot:
Ammattikeittiön kokki Pasi Romppanen, Antell-Ravintolat Oy / SPR Veripalvelu, Helsinki
Ammattikeittiön päällikkö Jaana Akkanen, ISS Palvelut Oy / Kastellin monitoimitalo, Oulu
Ravitsemis- / Ruokapalvelupäällikkö Jaana Paananen, Arkea Oy, Turku
Ammattikeittiön työntekijä Irma Hartonen, Sodexo Oy / Vaisala, Vantaa
Baarimestari Jarkko Issukka, Bar Lilla e, Helsinki
Kahvilan työntekijä Mia Ahonen, Fazer 8th Floor, Helsinki
Opettaja Jarmo Åke, Ravintolakoulu Perho, Helsinki
Ravintolan asiakaspalvelija Saara Alander, Ravintola Muru, Helsinki
Ravintolan keittiöpäällikkö / -mestari Ari Ruoho, Ravintola Nokka, Helsinki
Ravintolan kokki Taneli Myllyvirta, Ravintola OLO, Helsinki
Ravintolapäällikkö / Hovimestari / Sommelier Paul Hickman, Grotesk, Helsinki
Yrittäjä Zipuli Oy, Helsinki
Vastuullisuus Helena Laitinen, Kiuruveden kaupunki
Lehdistön palkinto Jarkko Issukka, Bar Lilla e, Helsinki

************************************************************

K-supermarket Mankkaa on Suomen paras K-supermarket

Vuoden 2015 parhaaksi K-supermarketiksi on valittu Espoossa toimiva K-supermarket Mankkaa. Palkinnon perusteina olivat onnistuminen asiakastyytyväisyydessä, myynnin kehityksessä sekä hyvä toiminta osana paikallista yhteisöä. Valtakunnan ja alueiden parhaat K-supermarketit julkistettiin ketjun palkintogaalassa tiistaina 25.1.2016 Helsingissä.

************************************************************

Halpuuttaminen Vuoden 2015 markkinointiteko

Markkinointi&Mainonta -lehti ja MARK Suomen Markkinointiliitto valitsivat Vuoden 2015 Markkinointiteoksi S-ryhmän Halpuuttamisen, koska se on vaikuttanut koko kaupan markkinointikäyttäytymiseen ja osaltaan kasvattanut S-ryhmän myyntiä ja markkinaosuutta.
Vuoden markkinointiteon kriteerinä on perinteisesti ollut, että sen pitää ylittää tavanomainen markkinointiteko ja luoda uutta.

************************************************************

Kesko maailman vastuullisin kaupan alan yritys

Kotimainen kauppajätti Kesko on valittu maailman sadan vastuullisimman yrityksen Global 100 -listalle sijalle 15 ja samalla maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Maailman vastuullisimpien yritysten lista julkistetaan World Economic Forumissa Davosissa.
Maailman sadan vastuullisimman yrityksen listan yrityksiä arvioitiin 12:lla kestävän kehityksen mittarilla taloudellisen vastuun, sosiaalisen vastuun ja ympäristövastuun osa-alueilla.
Sadan vastuullisimman yrityksen listan julkaisee kanadalainen Corporate Knights Inc., ja se perustuu maailmanlaajuiseen 4 608 pörssiyhtiöstä tehtyyn arvioon.

************************************************************

Helsinki jakoi ensimmäiset ruokakulttuuripalkinnot

Helsingin ruokakulttuuripalkinnot on jaettu ensimmäistä kertaa. Vuoden 2015 ruokakulttuuritekona palkittiin REKO-lähiruokarinkien perustaminen Helsinkiin. We Love Helsingin Musaa & maistelua-tapahtumasarja Hietalahden kauppahallissa valittiin vuoden ruokatapahtumaksi. Ruokavaikuttajana palkittiin sesongin mukaisen syömisen puolesta taisteleva Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula. Ruokalähettiläs-kategoriassa voiton vei arvostettu ruoka- ja juomakulttuurin puolestapuhuja Arto Koskelo. Vuoden tulokkaana palkittiin ravintola Baskeri & Basso. Tulevaisuuden toivo -kategorian voitti kahvila Kuuman perustaja Wia Nyman.

************************************************************

Valion Eila-kermavanukkaan pakkaukselle WorldStar

Valion Eila-kermavanukkaan pakkaukselle on myönnetty WorldStar. Kermavanukkaan pakkauksen on suunnitellut tanskalainen RPC Superfos a/s. Kilpailun juryn mukaan syöntivalmiin jälkiruuan helppokäyttöinen ja mukava pakkaus on nerokkaasti suunniteltu. Kolme painallusta purkin pohjaan vapauttaa tyhjiön ja päästää kastikkeen valumaan vanukkaan päälle.
WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu. Kilpailun palkinnot jaetaan Budapestissa Unkarissa pidettävän pakkausalan konferenssin yhteydessä huhtikuussa 2016.
Suomalaiset pakkausalan toimijat pääsevät mukaan maailman parhaiden pakkausten kilpailuun ottamalla ensin osaa Pohjoismaiseen Scanstar -kilpailuun. Scanstarilla palkitut pakkaukset saavat osallistumisoikeuden WorldStariin. Suomessa molempia kilpailuja edustaa Suomen Pakkausyhdistys ry.

************************************************************

Professori Hania Szajewska sai A.I.Virtanen -palkinnon

Professori Hania Szajewska Varsovan lääketieteellisestä yliopistosta (Medical University of Warsaw) on saanut 10 000 euron arvoisen vuoden 2015 A.I.Virtanen -palkinnon tunnustuksena lasten ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevista tutkimuksistaan. Szajewskan tutkimuksissa on mm. osoitettu probioottien edulliset vaikutukset lapsilla. Szajewskan tutkimus on monipuolista ja käytäntöön sovellettavaa.
Szajewska on ansioitunut ja aktiivinen tutkija, jonka tutkimukset ovat oleellisesti lisänneet ymmärrystä probioottien merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Szajewska on julkaissut yli 200 tieteellistä artikkelia, ja häntä on referoitu yli 5000 kertaa. Palkinnon myönsi Ravitsemuksen Tutkimussäätiö.

************************************************************

Kultasinen Juustohöylä Juustoportille

Juustopöytä ry:n kuudes Kultainen Juustohöylä -palkinto on luovutettu Juustoportin yrittäjäpariskunnalle: Marjo ja Timo Keski-Kasarille. Juustoportti valmistaa suomalaisia erikoisjuustoja sekä vuohenmaidosta että lehmänmaidosta Jalasjärvellä.Tunnustuksia joulukuu 2015

perjantai 11. joulukuu 2015

Akavan yrittäjäpalkinto Annukka ja Tomi Lantolle

Akavan yrittäjäpalkinto 2015 on myönnetty kauppatieteiden maisteri Annukka Lantolle ja kauppatieteiden maisteri Tomi Lantolle Antell-konsernista. Tomi Lantto toimii Antell-konsernin toimitusjohtajana ja Annukka Lantto varatoimitusjohtajana.
Antell on perheyritys, jonka omistajana on vuodesta 1976 saakka toiminut Lanton perhe. Annukka ja Tomi Lantto ovat sisaruksia. Antellin yritystarina alkoi vuonna 1880 eli 135 vuotta sitten Oulussa. Konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi Antell-Kahvilat Oy, leipomotuotteiden valmistukseen keskittynyt Antell-Leipomot Oy ja noin sadan henkilöstöravintolan Antell-Ravintolat Oy.
Annukka ja Tomi Lantto sekä Antell-konserni edustavat Suomen tarvitsemaa perheyrittäjyyskulttuuria, jossa yritys kasvaa ja kehittyy sukupolvesta toiseen uudistamalla toimintaansa ja kehittämällä uusia liiketoimintasisältöjä.

Hannu Salovaara vuoden vaikuttaja

Agronomiliitto on valinnut professori Hannu Salovaaran vuoden vaikuttajaksi. ”Viljateknologian isä” on työskennellyt alan ensimmäisenä professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 lähtien.

FlexoTech 2015 -kilpailun voittoja Suomeen

DS Smith on palkittu FlexoTech 2015 -kilpailussa. Se myönnettiin OPA Muurikka grillipannun aaltopahvisesta pakkauksesta. Pakkaus on valmistettu DS Smithin tehtaalla Tampereella, ja painettu CMYK-prosessiväreillä. Uudella prosessiväritekniikalla on saatu aikaan näyttävä ulkoasu DS Smithin ja Marvacon yhteistyöllä.
Myös Valion Crea Créme Fraîche -pakkaus voitti sarjansa. Sen on painanut kartongille Pa-Hu Oy.

Kyllikki Tapolalle Tampereen palkinto

Tampereen palkinto on myönnetty tänä vuonna ”mustanmakkaran äidille”, Kyllikki Tapolalle, joka on tehnyt elämäntyönsä tamperelaisille tutussa Tapolan perheyrityksessä. Tapola Oy perustettiin vuonna 1953.

Metsä Boardille tunnustusta

Metsä Board on yltänyt CDP:n globaalille Water A -listalle tunnustuksena vastuullisesta vedenkäytöstään. Tuotantoprosessissa käytetystä vedestä noin 95 prosenttia palautetaan takaisin luontoon puhdistettuna.

Jyväskylän resurssiviisaan lähiruuan hankkeelle kunniamaininta

Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke on saanut kunniamaininnan Vuoden projekti 2015 -kilpailussa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa oli pilottikohteena Vesangan päiväkoti-koulu.
Siellä kokeiltiin syksyn 2014 ajan lähiporkkanaa ja tonnikalan ja tuontilohen korvaamista särjellä. Porkkanat toimitti Eijan Juures ja Vihannes ja särjet paikallinen kalastaja Ari Seppälä Komppa-Seppälän tilalta. Hankkeen ansiosta Kylän Kattauksen ruokalistoille päätyi kaksi uutta lähikalasta tehtyä ruokaa, särkikiusaus ja kalastajan pizzapiirakka.
Hanke oli osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteistä Kohti resurssiviisautta –

Parempaa työelämää -tunnustus VTT:lle ja HOK-Elannon Prisma-ketjulle

Parempaa työelämää -tunnustus on jaettu neljälle Ilmarisen asiakasyritykselle. Tunnustuksen myöntäjä on Laatukeskus Excellence Finland.
Parempaa työelämää -arviointiin perustuvan tunnustuksen ovat saaneet seuraavat Ilmarisen asiakasyritykset: turvallisuuspalveluihin ja -ratkaisuihin erikoistunut G4S, HOK-Elannon Prisma-ketju, erikoisajoneuvolasitusten valmistaja Pilkington Automotive Finland sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Ilmarinen on mukana asiakasyritystensä työhyvinvointihankkeissa.

Vuoden Luomuyritys hurmaa mansikalla

Luomuliitto on palkinnut Vuoden Luomuyrityksenä Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän luomutilan, joka tuottaa Rääkkylässä mansikkaa ja herukoita pääosin omista taimista. Heillä on myös rukiin, kauran ja puna-apilan siementuotantoa, johon isäntä Tero Tolvanen on kannustanut esimerkillään monia muitakin viljelijöitä.
Noin kaksi kolmasosaa palkitun tilan marjasta myydään suoraan tilalta. Osa viedään asiakkaille tilan omalla marja-autolla. Tila itse on teettänyt marjamehua, jota myydään suoraan tilalta sekä maakunnan lähituotemyymälöissä.

Arctic Warriors vuoden innovatiivisin maaseudun startup-yritys

Rovaniemeläinen Arctic Warriors on voittanut InnoElma-palkinnon, 3 000 euroa. Palkinto myönnetään vuosittain maaseudun innovatiiviselle yritykselle. Tänä vuonna etsittiin erityisesti startup-yrityksiä. Arctic Warriors valmistaa Lapin yrteistä tehtyjä superfoodeja: energiauutteita ja shotteja.

CGI Suomen asiakaspalvelulle voitto Vuoden Service Desk -kilpailussa

Asiakaspalvelun kehittämiseen, kouluttamiseen ja konsultointiin erikoistunut HDI Nordic valitsi IT-palveluyritys CGI Suomen voittajaksi vuoden Service Desk-kilpailussa. Kilpailussa palveluita pisteytetään niin johtamisesta, prosesseista kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydestäkin.
CGI:n Tekninen Service Desk -palvelu menestyi erityisen hyvin johtamisen osa-alueella. Raati arvosti myös ihmisiä ja asiakaskeskeisyyttä sekä jatkuvaa kehittämistä.

Vuoden 2015 keliakiatutkijaksi Päivi Saavalainen

Keliakialiitto on valinnut Vuoden 2015 keliakiatutkijaksi dosentti Päivi Saavalaisen Helsingin yliopistosta. Saavalainen on tehnyt pitkäjänteistä ja merkittävää tutkimusta keliakian perimän ja genetiikan parissa. Palkinnon suuruus on tuhat euroa.
Saavalainen on löytänyt tutkimuksissaan keliakialle altistavia geenialueita ja selvittänyt keliakian syntymekanismeja. Hän on tehnyt yhteistyötä myös australialaisen tutkimusryhmän kanssa, joka kehittää rokotetta keliakiaan.
Keliakialiitto jakoi myös apurahoja nuorille tutkijoille, yhteensä 13 000 euroa.

Sinebrychoffille ensimmäinen sponsorointiteko -palkinto

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n ensimmäinen Sponsorointiteko -palkinnon on saanut Sinebrychoff. Raati kiinnitti huomiota valinnassa erityisesti sponsorointisuhteen tavoitteelliseen ja monipuoliseen hyödyntämiseen.
HIFK:n ja Sinebrychoffin vuonna 1985 alkanut ja tauotta jatkunut yhteistyö on jo pitkäjänteisyydessään harvinaislaatuinen. Kahden vahvan punaisen brändin lähes ikoninen yhteistyö jalkautui juhlavuotena erityisen monipuolisesti niin jakelutiessä, sidosryhmätyössä kuin tuote- ja bränditasoilla.

Hyrylän yläaste sai kouluruokadiplomin

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt Hyrylän yläasteelle Kouluruokadiplomin ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin innoittamana koululla käynnistettiin projekti, jossa oppilaat, opettajat ja ruokapalvelujen edustajat tekivät aktiivisesti yhteistyötä kouluruokailun kehittämiseksi.
Sen aikana toteutettiin mm. kouluruokakysely ja ideoitiin erilaisia toimenpiteitä ruokailutilanteen viihtyisyyden lisäämiseksi. Huipennuksesi viimeiseen kehityspalaveriin kutsuttiin sparraajaksi mukaan Hyrylän yläasteen entinen oppilas, televisiokokki Jyrki Sukula.

ELO-säätiö jakoi Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot

ELO-säätiö jakoi Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot ELO-gaalassa 30.10.2015. Tänä vuonna palkinnon saivat innovatiivinen Kyrö Distillery Company, Kuusamon laajaa yhteistyötä luonut villiruokahanke sekä Hakaniemen ruokahallin perinteestä huolehtiva Hakaniemen hallin kauppiasyhdistys.

Siilinjärven Toivakan koululle Suomen 200. kouluruokadiplomi

Siilinjärveläisellä Toivalan koululla on juhlittu Suomen 200. Kouluruokadiplomia. Diplomin saaminen oli lähtölaukaus koulun tämän lukuvuoden kehitysprojektille, jonka tavoitteena on edistää kouluruokailun arvostusta ja auttaa ymmärtämään sen laaja-alainen merkitys.
Siilinjärvellä Kouluruokadiplomi on myönnetty Toivalan koulun lisäksi Ahmon, Kasurilan, Siilinlahden, Suininlahden ja Vuorelan kouluille.

Valion Eila-kermavanukkaalle Scanstar -palkinto

Valion Eila-kermavanukas on palkittu Scanstar -palkinnolla. Pakkauksen on suunnitellut tanskalainen RPC Superfos a/s.
Kilpailun juryn mukaan pakkaus on täysin uudenlainen, toiminnallinen innovaatio, joka tuo lisäarvoa tuotteelle. Pakkaus on kiinteä osa tuotetta, ja sen ansiosta vanukkaan voi kumota lautaselle ja tarjoilla näyttävästi aivan uudella tavalla käyttäjäystävällisesti. Pakkaussuunnittelu luo vuorovaikutusta kuluttajan ja brändinomistajan välille. Uudenlainen tapa asettaa tuote tarjolle myös esitetään pakkauksessa selkeästi.

Merja Jokiniemi Vuoden Ammattikeittiöosaaja 2015

Ammattikeittiöosaajat ry on valinnut jäsenistöstään vuoden 2015 Ammattikeittiöosaajaksi Luomuravintola Timjamin toimitusjohtajan ja emännän Merja Jokiniemen. Hän on vahva ravitsemisalan kehittäjä ja järjestön pitkäaikainen jäsen.
Merja Jokiniemi on tehnyt pitkään ja sitkeästi työtä luomu- ja lähiruuan puolestapuhujana ammattikeittiöissä. Hänen luotsaamansa oppilasravintola on saavuttanut Portaat Luomuun-ohjelman korkeimman tähti-tason. Ravintolaa hoitaa osuuskunta Tampereen Timjami, ja asiakkaina ovat steinerkoulun väen lisäksi juhla- ja kokousvieraat.

Vuoden 2015 parhaat ravintolat Suomessa

Euroopan suurin ravintolavarausten verkkosivusto Bookatable on yhdessä suomalaisten asiakkaiden kanssa selvittänyt vuoden 2015 parhaat ravintolat Suomessa. Tulokset perustuvat asiakkaiden arvioihin ja Bookatablen varaustilastoihin viime vuodelta. Bookatable Awards -palkinto jaetaan nyt ensimmäisen kerran Suomessa.
Vuonna 2015 Bookatable Awards palkitsee Suomessa ravintoloita yhteensä yhdeksässä eri kategoriassa. Vuoden paras ravintola Helsingissä on Bar Tapasta, Vuoden paras ravintola Turussa Pinella Restaurant & Bar ja Vuoden paras ravintola liiketapaamisiin Tony´s Deli (Helsinki). Vuoden paras ravintolakokemus on Stefan´s Steakhouse (Tampere), Vuoden paras italialainen ravintola Trattoria Aukio (Jyväskylä), Vuoden paras suomalainen keittiö Ravintola Aino (Helsinki), Vuoden paras espanjalainen ravintola Bar Tapasta (Helsinki), Vuoden paras ranskalainen ravintola Fransmanni (Jyväskylä) ja Vuoden paras texmex-ravintola Amarillo (Kuopio).Tunnustuksia lokakuu 2015

tiistai 03. marraskuu 2015

Antti Peltonen on Suomen Olutmestari 2016
Rovaniemeläinen baarimestari Antti Peltonen Oliver’s Corner -ravintolasta on Suomen Olutmestari 2016. Olutkisälleiksi valittiin Jussi Leveelahti (Ravintola Olhus Kobenhavn, Helsinki) ja Mikko Ilves (ravintola Pastor, Helsinki). Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili kymmenen loppukilpailuun yltänyttä oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Ravitsemusteko 2015 opettajille
Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on palkinnut Ravitsemustekona 2015 aloitteen, jonka ansiosta sairaanhoitajan ammatillinen osaaminen ravitsemushoitoon liittyen määritellään samansisältöiseksi koko Suomessa. Aloitteen takana ovat terveysalan oppilaitosten lehtorit, laillistetut ravitsemusterapeutit Sari Aalto, Terttu Huupponen ja Annukka Mattinen. Heidän sinnikkyyttään vaatinut työnsä tarkoittaa, että suomalaisen sairaanhoitajatutkinnon suorittavalle varmistetaan yhtenäinen, vähimmäisvaatimusten mukainen ravitsemusosaaminen omassa oppilaitoksessaan. Aloite liittyi sairaanhoitajakoulutuksen tulevaisuushankkeeseen.

Lähdevesien samppanja sai tunnustusta
Suomen suurimman lähdevesipakkaajan, Finn Springin, tyylikkäät Spring Aqua Premium -pullot palkittiin syyskuun lopussa Lontoossa kansainvälisessä Pentawards 2015 -pakkausdesignkilpailussa. Pullot sisältävät raikasta lähdevettä Keski-Pohjanmaan Multilan luonnonlähteestä.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun osallistuimme Pentawardsiin. Palkinto on mielestämme tunnustus myös suomalaiselle lähdevedelle. Suomalainen lähdevesi on maailman paras juoma, ja se on vihdoin saanut arvoisensa kuoret, Finn Springin hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala sanoo.
Suunnittelun lähtökohta oli ajatus pullosta, jonka voi tuoda osaksi juhlakattausta.
Finn Spring palkittiin kultaisella Pentaward-palkinnolla sarjan virvoitusjuomat kategoriassa vesi. Kultainen Pentaward on kategorian arvokkain tunnustus. Pentawards-kisaan osallistui tänä vuonna 1 668 ehdotusta viideltä mantereelta ja 52 maasta.

Karitsan jauheliha Vuoden Luomutuote
Luomuliitto on valinnut Vuoden Luomutuotteeksi Tammisen luomukaritsan jauhelihan. Ammattikeittiösarjan voitti Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy ja kunniamaininnat saivat Jymy suomalainen luomujäätelö -tuoteperhe sekä L’Uomu Nokan Rottinkirinta broilerifile.
− Suomalaisesta lampaan lihasta jo yli 20 prosenttia on tuotettu luomuna. Upeaa, että Tamminen on nyt tuotteistanut maukkaat karitsatuotteet suuren yleisön saataville päivittäistavarakauppaan, totesi Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.
Tammisen luomukaritsan jauheliha myydään tuoretuotteena visuaaliselta ilmeeltään toimivassa 400 gramman paketissa. Tamminen myy myös reilun kahden kilon karitsan putkiluupaistia, joka on pakaste.

HYY Ravintoloille Luomu SM-kultaa
HYY Ravintolat ylsi korkeimmalle palkintokorokkeelle toista kertaa käydyssä Luomu SM -kilpailussa. EkoCentrian järjestämä kilpailu oli avoin kaikille luomua käyttäville yksityisen ja julkisen sektorin ammattikeittiöille.
Kilpailussa tarkasteltiin osallistujien vuoden 2014 luomun käyttömääriä. Ravintola- ja ruokapalvelusektorin monimuotoisuus huomioiden sekä yksityisen että julkisen sektorin osallistujat mittelivät paremmuuttaan pieni-, keskisuuri- ja suuri toimija -sarjoissa.
HYY Ravintolat ylsi kärkisijalle Yksityinen suuri toimija -sarjassa. Luomun osuus ravintolayhtiön vuosittaisista kokonaishankinnoista on neljä prosenttia.

Heidi Mäkiselle hopeaa Nuorten Sommelierien MM-kilpailuissa
Nuorten sommelierien maailmanmestaruuskisoissa Australian Adelaidessa tehtiin suomalaisittain historiaa: ravintola C:ssä Tampereella työskentelevä Heidi Mäkinen ylsi kovatasoisessa kilpailussa hopeasijalle. Nuorten, alle 30-vuotiaiden sommelierien kilpailun voiton vei Britannian Mathias Camilleri ja kolmanneksi sijoittui Australiaa edustanut Mattia Antonio Cianca.
Kahden päivän mittainen kilpailu mittaa kokonaisvaltaista osaamista kuudella eri osa-alueella: teoriakoe, rypäleen tunnistaminen, menusuunnittelu, samppanjan tarjoilu, dekantoiminen sekä alkoholien tunnistaminen. Viinitarjoilun osakokeisiin kuuluu dekantointi, jossa Mäkinen oli selkeästi vahvin.Tunnustuksia syyskuu 2015

keskiviikko 23. syyskuu 2015

Taina Vilkunasta Master of Wine
Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna on saavuttanut Master of Wine -tittelin. Hän on vasta kolmas suomalainen, joka on läpäissyt arvostetun koulutuksen.
Master of Wine on englantilaisen Masters of Wine -instituutin myöntämä viinialan tutkinto, joka myönnetään syvällisestä viinialan tuntemuksesta. Tutkinto koostuu kolmesta osasta: teoriakokeesta, käytännön kokeesta eli sokkomaistelusta sekä tutkielmasta.

Uusitupa-apuraha Maria Lankiselle
Tutkijatohtori Maria Lankinen on saanut Matti Uusituvan juhlaseminaarirahaston apurahan, joka mahdollistaa uuden metabolomiikan menetelmän soveltamisen kalan terveysvaikutuksen tutkimuksessa. Lankinen hyödyntää uutta analyysimenetelmää apurahan turvin tekemällään tutkijavierailulla Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa.
Lankinen selvittää post doc-tutkimuksessaan ruokavalion vaikutuksia aineenvaihduntaan henkilöillä, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Keskeisinä tutkimusmenetelminä ovat metabolomiikka ja lipidomiikka.

VTT viides Euroopan tutkimus- ja teknologiaorganisaatioiden joukossa
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on selvinnyt parhaimmaksi toimijaksi Suomessa ja viidenneksi Euroopan tutkimus- ja teknologiaorganisaatioiden joukossa. Tulokset käyvät ilmi European Research Ranking -listauksesta, joka perustuu EU-komission CORDIS-tietokantaan.
Kriteereinä arvioinnissa olivat organisaation tuloksellisuus projekteissa ja EU-rahoituksen saamisessa, tutkimusalueiden monipuolisuus, verkottuminen, yhteistyö sekä allianssien laatu ja määrä. Selvityksessä oli mukana EU:n tutkimuksen seitsemänteen puiteohjelmaan osallistuneet toimijat: julkiset ja yritysten tutkimuslaitokset ja yliopistot sekä lisäksi tutkimuksen rahoitusorganisaatioita. VTT oli koko Euroopan listalla kymmenes, mutta tutkimus- ja teknologiaorganisaatioiden joukossa viides.

Laura Virolaiselle hopeaa nuorten kokkien MM-kilpailussa
Ravintola Smörissä Turussa työskentelevä Laura Virolainen voitti nuorten kokkien MM-kilpailussa hopeaa. Nuorten, alle 27-vuotiaiden kokkien kilpailun voiton vei kanadalainen Michael Christiansen ja kolmanneksi sijoittui Unkaria edustanut Adam Mede.
Suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisessä Jeunes Chefs Rotisseurs MM-kilpailussa aiemminkin. Vuonna 2005 Arto Rastas voitti Bermudassa järjestetyn kilpailun ja Lasse Koistinen toi kultaa Yhdysvalloissa järjestetystä kilpailusta vuonna 2010. Mikko Kautto tuli kolmannelle sijalle vuoden 2006 kilpailussa Australiassa.Kesäkuu 2015

tiistai 09. kesäkuu 2015

Professori Markku Mäelle Keliakialiiton tunnustus
Professori Markku Mäelle on myönnetty Keliakialiiton historian ensimmäinen kultainen ansiomerkki timantein. Merkki myönnettiin Mäen pitkäaikaisesta, erittäin merkittävästä ja ansiokkaasta valtakunnallisesta ja kansainvälisestä toiminnasta keliakian hyväksi. Maailman johtaviin keliakiatutkijoihin kuuluva Mäki on toiminut aktiivisesti keliakiajärjestössä vuosikymmenien ajan.

Mirja Ruohoniemi Vuoden eläinlääkäri 2015
Mirja Ruohoniemi on Vuoden eläinlääkäri 2015. Hän on eläinlääketieteellisen tiedekunnan opetuksesta vastaava varadekaani, tiedekunnan pedagoginen yliopistonlehtori, kansainvälisesti erikoistunut eläinlääketieteellisen diagnostisen kuvantamisen asiantuntija, dosentti ja kansainvälisen opetuksen laadunvarmistuksen arvioija.

Kemian palkinnot Vornamolle ja Laitiselle
Kemian seurojen palkinnon saanut Hannu Vornamo on tehnyt pitkän uran Työterveyslaitoksen ja Kansanterveyslaitoksen tutkijana, ministeriön virkamiehenä, Kemira Oy:n johtajana ja Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtajana. Hänellä on lukuisia luottamustehtäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kemia-lehden päätoimittaja ja Kempulssi Oy:n toimitusjohtaja Leena Laitinen on puolestaan saanut Kemian hyväksi -palkinnon.

Hellstedtille ja Toikkaselle ruokakulttuuripalkinto
Jaakko Kolmosen rahasto on palkinnut Mirja Hellstedtin ja Pirjo Toikkasen suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Heillä molemmilla on monipuolinen ja pitkä ura hyvän ruokakulttuurin ylläpitäjinä.

Vuoden Lähiruokateko -palkinto Thomas Snellmanille
Pohjanmaalainen Thomas Snellman, REKO-mallin kehittäjä, on palkittu Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla. Hän on ideoinut Suomeen aivan uuden lähiruoan tuottajan ja kuluttajan suoran kohtaamisen mahdollistavan markkinointikanavan, REKO-mallin. Ensimmäiset REKO-renkaat perustettiin vuonna 2013, ja tällä hetkellä renkaita on lähes 50.

Suomalainen repro- ja pakkauspainatusosaaminen sai taas tunnustusta
Korkeaan fleksopainolaatuun keskittyneet Suomalaiset painotalot Oy Westpak Ab, Bemis Valkeakoski Oy, RKW Finland Oy, Peltolan Pussi Oy ovat yhteistyössä Marvaco Oy:n kanssa saaneet laajaa tunnustusta EFIA 2015 Print Awards -kilpailun finaalissa. Kilpailuun osallistui 340 fleksotyötä maailmanlaajuisesti.

Tänä vuonna pakkausalalla on huomiota herättänyt Oy Westpak Ab:n näyttävä fleksolla painama ”Kivikylän KunkkuKinkku” -pakkaus. Pakkauksen kansimateriaali otti pronssia erittäin haastavassa kilpailusarjassa “Use of Flexo in a Combination Print”. Painatus oli toteutettu Marvaco Full HD Flexo -täysteräväpiirtotekniikalla värikylläisen ja kontrastisen painatuksen aikaansaamiseksi. Lisäksi työn koristelussa oli ennennäkemätöntä Starcke Oy:n foilauksen yhdistämistä tuotteeseen. Säkyläläisen Westpak:in erikoisosaamista on huippuluokan painatus yhdistettynä uudenaikaisempiin joustopakkausmateriaaleihin ja ratkaisuihin.

Peltolan Pussi Oy:n pitkäjänteinen työ erinomaisesti painettujen paperipussien tekijänä palkittiin tällä kertaa pronssilla sarjassa “International Flexo Print on Paper”. Painotyönä oli lämpimän aistikas Dammenbergin suklaapussi. Tuomaristo kiinnitti huomiota äärimmäisen hienoon painatuslaatuun, joka oli toteutettu CMYK-värein.

Painatuskilpailussa huomiota herätti myös kaksi erittäin näyttävää painotyötä, jotka saivat ”Highly recommended”-kunniamaininnan ”International Flexo Print on Film” -sarjassa. Toinen oli RKW Finland Oy:n painama ”Karhu olut” ja toinen Bemis Valkeakoski Oy:n painama ”Chorizo Iberico Extra”. Molempia töitä yhdisti erittäin korkea Full HD -fleksopainolaatulopputulos sekä CMYK-prosessiväreihin perustuva tuotantotehokkuus.

Suomalaiset fleksopainotalot ovat jo yli kymmenen vuoden ajan rankattu maailman parhaiden pakkauspainojen joukkoon. Suomi on täysteräväpiirtotekniikan kärkimaa: suomalaisille painotaloille on tähän mennessä myönnetty belgialaisen EskoArtwork:n toimesta jo 10 Full HD Flexo -kumppanuussertifikaattia. Maailmanlaajuisesti ainoastaan 28 painotaloa ovat saavuttaneet tunnustuksena tämän korkeimman laatutason Full HD Flexo -kumppanuussertifikaatin.Joulukuu 2014

torstai 11. joulukuu 2014

Riku Isohätälälle EY:n perheyrittäjäpalkinto
Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälä on voittanut EY:n arvostetun perheyrittäjäpalkinnon Family Business Award of Excellencen. Tämä kansainvälinen erikoispalkinto jaetaan tänä vuonna yli 30 maassa. Riku Isohätälälle myönnetty palkinto on osa EY:n Entrepreneur of the Year -kilpailua. EY on maailmanlaajuinen tilintarkastuksen, yritysjärjestelyiden, liikkeenjohdon ja liikejuridiikan konsultoinnin asiantuntijayritys.

Kesko taas Suomen paras vastuullisuusraportoija
Kesko Oyj:n Yhteiskuntavastuun raportti 2013 on valittu Suomen parhaaksi tämän vuoden vastuullisuusraportointikilpailussa. Raportti on samalla kilpailun yleisen sarjan voittaja. Kilpailussa jo monesti palkittu Kesko sai palkinnon nyt toisena vuotena peräkkäin ja oli toistamiseen kansalaisjärjestön suosikkiraportti.

Keskon raportti tarjoaa runsaasti olennaista tietoa vastuullisesta toiminnastaan ja visuaalisen kokemuksen sekä on selkeä ja helppokäyttöinen. Verkosta helposti saatavana raportti puhuttelee myös laajempaa yleisöä. Kesko on raportoinut poikkeuksellisen hyvin ja kattavasti sosiaalisesta ja taloudellisesta vastuustaan ja huomioinut raportissaan myös toimintansa epäsuorat taloudelliset vaikutukset.

Atria Easy Open Pack voitti SCANSTAR 2014 -palkinnon
Atria Easy Open Pack on voittanut SCANSTAR 2014 -palkinnon, joka on Pohjoismaiden arvostetuin pakkausalan palkinto. Atria Easy Open -leikkelepakkaus suunniteltiin Packdesign ID:n ja Atrian yhteistyönä. Pakkaus tuli markkinoille alkuvuodesta 2014, ja sen suunnittelun lähtökohtina olivat erityisesti kuluttajalähtöisyys ja käytettävyys. Kuluttajat ihastuivatkin välittömästi pakkauksen helppoon käytettävyyteen, mistä kertoo sen osakseensaama poikkeuksellisen runsas spontaani positiivinen kuluttajapalaute. Pakkaus on erityisen helppo avata heikkosormisellekin, sillä sen muotoiluratkaisut mahdollistavat helpon tarttumisen ja riittävän otepinnan sormille. Näin pakkaus tarjoaa täysin uudenlaista helppokäyttöisyyttä kaikille kuluttajaryhmille. Helppo avattavuus ja uudelleensuljettavuus ovat kuluttajien kaipaamia ominaisuuksia tämän tuoteryhmän pakkauksilta.

Aikaisemmin tänä vuonna pakkaus sai myös kunniamaininnan Lihastautiliitto ry:ltä. Aloite palkintoon oli tullut suoraan Lihastautiliiton jäseneltä ja hänen perusteluissaan pakkaus sai kiitosta niin lihassairaiden kuin muidenkin kuluttajien elämänlaatua parantavista muotoilullisista innovaatioista.

Pohjoismaisista pakkausalan asiantuntijoista koostuva Scanstar-raati arvioi pakkauksia mm. innovatiivi- suuden, käytettävyyden, muotoilun ja erottuvuuden kannalta. Raati kiitteli Atria-pakkauksen hyvää suunnittelua ja muotoilua, joka mahdollistavat erityisen hyvän käytettävyyden. ”The tray is just made right”, kiteytti tuomaristo valintansa.

Berry Smoothiet saivat jälleen kansainvälistä huomiota
Perheyritys Robertsin Berry Smoothie -tuotesarja on saanut Innovation-kunniamaininnan lokakuussa Pariisissa järjestetyillä SIAL-messulla. Berry Smoothieiden maut tulevat raikkaista pohjoisen marjoista, kuten puolukasta, tyrnistä ja mustikasta. Tuomaristo arvosti erityisesti sitä, että tuotteissa hyödynnetään terveelliset marjat kokonaan, kuoret ja siemenet mukaan lukien. Täysin kasviperäiset välipalatuotteet ovat maidottomia ja gluteenittomia ja niissä on korkea marjapitoisuus. Smoothieiden kaikki makeus on peräisin marjoista ja hedelmistä.

Kaslink Foodsille Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto
Kouvolalainen Kaslink Foods on saanut Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Yritys kasvaa keskittymällä erikoistuotteisiin ja käyttämällä kotimaista maitoa. Vuonna 2001 perustettu erikoismeijeriyritys on keskittynyt valmistamaan muun muassa laktoosittomia ja vähälaktoosisia maito- ja kermatuotteita sekä useita kastiketuotteita asiakkaiden omilla tuotemerkeillä. Yrityksen asiakkaita ovat kaupan keskusliikkeet, markkinointiyhtiöt ja elintarviketeollisuus. Raaka-aineena käytetään vain Suomessa lypsettyä maitoa.

Henkilökunnan määrä ja liikevaihto ovat kasvaneet kuudessa vuodessa keskimäärin yli 50 prosenttia joka vuosi.Syyskuu 2014

perjantai 26. syyskuu 2014

Hätälä sai BRC-sertifikaatin

Kalatuotteita valmistava ja markkinoiva Hätälä Oy on saanut arvostetun BRC-sertifikaatin. BRC on maailmanlaajuisesti tunnetuin ja kattavin elintarvikkeiden laatua sekä turvallisuutta määrittävä standardi ja laatujärjestelmä. Oululainen Hätälä on ensimmäinen suomalainen kala-alan yritys, joka dokumentoidusti täyttää BRC:n vaatimukset. Sertifikaatin myönsi Hätälälle Det Norske Veritas.

Liha-kirja maailman paras

Liha – kaikki lihasta laitumelta lautaselle -kirja on valittu maailman parhaaksi omassa kategoriassaan The Gourmand World Cookbook Awards -kilpailussa. Kirjan on toimittanut toimittaja Mika Remes, ja se on tehty yhteistyössä HKScan Finland Oy:n asiantuntijoiden kanssa. Kirjan on kustantanut Readme.fi, ja siinä kerrotaan HKScan Finland Oy:n lihantuottajista ja tuotantolaitoksista Suomessa.

Pro Kala -tunnustus Cuy Svanbäckille
Kolmastoista Pro Kala -tunnustus luovutettiin Pro Kalan 20-vuotisjuhlassa Helsingissä 28.elokuuta. Sen sai toiminnanjohtaja Guy Svanbäck aktiivisesta, alueellisesta työstä ja asiantuntevasta toiminnasta kalan menekinedistämisen hyväksi. Svanbäck toimii Vaasassa Österbottens Fiskarförbundin toiminnanjohtajana. Hän on työskennellyt kala-alalla jo yli 30 vuotta.

Atria leikkelepakkaus palkittiin

Lihastautiliitto on myöntänyt kunniakirjan Atria-leikkelepakkauksen helppokäyttöisyydestä. Pakkauksen aukaisuliuska on riittävän kookas ja siitä saa otteen heikommallakin motoriikalla ja ilman pinsettiotetta. Kansi aukeaa vauvattomasti ja sulkeutuu tiiviisti. Lisäksi pakkauksen pohja on tarpeeksi tukeva.Kesäkuu 2014

torstai 12. kesäkuu 2014

Marja Nuorgam Utsjoelta Vuoden eläinlääkäri 2014

Vuoden eläinlääkäri 2014 on kunnaneläinlääkäri Marja Nuorgam Utsjoelta. Hän on määrätietoinen ja pitkäjänteinen porojen terveyden- ja sairaudenhoidon asiantuntija, stressiä sietävä hyöty- ja lemmikkieläinten praktikko sekä luotettu yhteistyökumppani eläinlääkärien ja eläinten omistajien parissa. Palkinnon antoi Suomen Eläinlääkäriliitto.

Matti Uusituvalle Saima-mitali

Emeritusprofessori Matti Uusitupa on saanut Itä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien myöntämän Saima-mitalin tunnustuksena tieteellisistä ansioista ja työstä kansanterveyden hyväksi. Hänen keskeisiä tutkimusalueitaan ovat olleet tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden ehkäisy ja genetiikka sekä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden merkitys kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Yli 40-vuotisen uran aikana Uusitupa paneutui erityisesti aktiivisen liikunnan ja terveellisen ravinnon merkitykseen kokonaisterveydelle.

Mikko Sillanpään palkinto kahdelle maataloustutkijalle

Suomen Kulttuurirahaston Mikko Sillanpään rahasto on myöntänyt 7 500 euron palkinnon professori Erkki Auralle ja MMT Anni Halmemies-Beauchet-Filleaulle. Palkinnot luovutettiin Suomen Maataloustieteellisen Seuran vuosikokouksessa 15.4.2014 Helsingissä.

Erkki Auran ura suomalaisessa maataloustutkimuksessa on mittava. Hänen tutkimustensa kirjo on laaja, mutta niille yhteinen nimittäjä on maaperätiede: sen tietojen ja taitojen monipuolinen käyttö.

Anni Halmemies-Beauchet-Filleau väitteli vuonna 2013 Helsingin yliopistossa kotieläinten ravitsemustieteen alalta. Hän tutki väitöstyössään (Role of Forage Species and Conservation Method in Ruminal Lipid Metabolism, Mammary Lipogenesis and Milk Fatty Acid Composition in Lactating Cows) karkearehun säilöntämenetelmän ja kasvilajin vaikutusta lehmän rasva-aineenvaihduntaan ja maidon rasvahappokoostumukseen.

Jussi Hepojoki Vuoden Nuori Virologi 2014

Virustautien Tutkimussäätiö on valinnut vuoden 2014 Vuoden Nuoreksi Virologiksi FT Jussi Hepojoen. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkijatohtorina työskentelevä Hepojoki tutkii zoonoottisia eli eläimistä ihmisiin tarttuvia viruksia.

Vuonna 2011 ilmestyneessä väitöskirjassaan Hepojoki teki tärkeitä havaintoja hantavirusten rakennemolekyylien vuorovaikutuksista. Väitöskirjatyönsä jälkeen Hepojoki on jatkanut työskentelyä hantavirusten parissa ja auttanut kehittämään uudenlaisia, tehokkaita pikatestejä muun muassa myyräkuumeen diagnostiikkaan. Hepojoki oli keskeisessä roolissa myös Helsingin yliopiston mukaan nimetyn uuden arenaviruksen löytymisessä vuonna 2013 (University of Helsinki -virus, UVH).

Suomalaispainoille arvostetut palkinnot Englannissa

Suomalaiset pakkauspainot RKW Finland Oy ja Pa-Hu Oy ovat yhdessä pakkausreprokumppaninsa Marvaco Oy:n kanssa saaneet kultamitalit kansainvälisessä EFIA 2014 Print Awards -kilpailussa. Voittoisat työt olivat HAU HAU Champion sekä KOFF LITE -pakkaukset, joiden kontrastirikasta ja yksityiskohtaista toteutusta tuomarit kiittelivät. Palkinnon jakoi pakkauspainoteollisuuden Euroopan järjestö EFIA.

CGI sai Huipputyönantaja-sertifikaatin

Työnantajia maailmanlaajuisesti arvioiva Top Employers instituutti on tänä vuonna myöntänyt CGI Suomelle Top Employer sertifikaatin. CGI on ensimmäinen organisaatio Suomesta, joka on saanut sertifioinnin. CGI sai myös European Top Employer sertifikaatin, kun paikallinen sertifiointi läpäistiin Suomen lisäksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa. Arvioinnissa käytiin läpi muun muassa yritysten palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmät, työolosuhteet, koulutus ja kehittäminen, urakehitys ja yrityskulttuuri.

Vuoden lähiruokateko LähiPuoti Remekselle

Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty LähiPuoti Remes Oy:n yrittäjä Kimmo Remekselle. 2000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.
Kimmo Remes perusti LähiPuoti Remeksen alkuvuonna 2013. Sen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi. Yritys myy lähialueen tuottajien tuotteita erilaisille ja erikokoisille asiakkaille, joita ovat muun muassa ravintolat, keskuskeittiöt, pitopalveluyritykset, kahvilat sekä hoiva- ja palvelukodit.

Vuoden Hunaja Joensuusta

Suomen Parhaaksi Hunajaksi on valittu Heikki Härkösen ja Christiana Harlen mesikastehunaja. Hunaja on peräisin Joensuun kasvitieteellisestä puutarhasta Botaniasta. Haapaveteläinen Sini Riihiaho voitti juoksevien hunajien sarjan. Kiteytettyjen hunajien parhaaksi äänestettiin Leo Rainalan hunaja Hollolasta.

Kultainen mitali 152 maitotilalle

Walter Ehrströmin säätiön kultaisen ansiomitalin on saanut tänä vuonna 152 maitotilaa. Kultaisen mitalin saanut tila on tuottanut ensiluokkaista maitoa 25 vuoden ajan. Kaikkiaan kultamitaleja on tämän vuoden mitalien jakamisen jälkeen myönnetty maidontuottajille 996 kappaletta.

Mitalin myöntämisen perusteena käytetään maidon solupitoisuutta ja bakteerimäärää ja sitä, että tilan maito näiden mittareiden mukaan kuuluu parhaimpaan E-luokkaan. Kultamitalin saajalla laatuvuosia on 25 vuotta, hopeisen mitalin saajalla 20 ja pronssisen 10 vuotta. Hopeiset ja pronssiset mitalit jaetaan pääsääntöisesti meijereiden järjestämissä mitalijuhlissa. Kaikkiaan mitaleja on jaettu tuottajille yli 11 000.

Tampere-talolle Joutsenmerkki

Tampere-talolle on myönnetty Joutsenmerkki ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa. Talo oli pilotoimassa Pohjoismaista kehitystyötä, jossa hotelleille, ravintoloille ja kongressikeskuksille laadittiin yhtenäinen Joutsenmerkki-kriteeristö. Tampere-talolle myönnettiin Joutsenmerkki 2.5.2014. Joutsenmerkki kertoo tuotteen ja palveluiden olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa.

RAY Palkitsi Kuluttajaliiton hankkeen

RAY on myöntänyt vuoden 2014 Vaikuttavaa! tunnustuspalkinnot yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksekkaasta järjestötoiminnasta kolmelle sosiaali- ja terveysalan hankkeelle. Yksi niistä on Kuluttajaliitto ry:n Terveellisiä ja taloudellisia arjen ruokavalintoja (Teta) -projekti. Se tarjosi syrjäytymisuhan alla oleville nuorille ja pienituloisille lapsiperheille käytännönläheistä ja toiminnallista koulutusta arjen, terveyden, rahankäytön ja ruokavalintojen hallintaan.

Yrityskylä maailmanlaajuisen koulutusalan kilpailun finaaliin

Suomalainen Yrityskylä on nimetty finalistiksi World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailuun. Maailmanlaajuisen kilpailun 15 finalistia edustavat innovatiivisia ja tulevaisuuteen kurkottavia koulutushankkeita. Yrityskylä on peruskoulun 6. luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus.

Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. Taloudellisen tiedotustoimiston TATin koordinoimissa Yrityskylissä vierailee lukuvuosittain yli puolet Suomen kuudesluokkalaisista.

Kilpailun kuusi voittajahanketta julkistetaan syyskuussa ja palkitaan marraskuussa World Innovation Summit for Education -tapahtumassa Qatarissa. Jokainen voittaja saa 20 000 dollaria.

Vuoden Porokokki 2014 -kisan voitto Helsinkiin

Vuoden Porokokki -kisan voittajina on palkittu helsinkiläiset Teppo Säkkinen ja Matti Vesikkala. Ravintola Savoyn keittäjät onnistuivat kolmannessa peräkkäisessä Vuoden Porokokki -kisassaan kirkastamaan aiemmat hopeasijansa. Kakkossijalle ylsivät Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola ja Mikko Kaukonen ravintola Groteskista ja kolmosiksi kokkasivat Toni Rantalan ja Pasi Pärssisen Konditoria pH7:sta.

Fabian Suomen paras hotelli

Hotel Fabian on asiakaspalautteen perusteella Suomen parhain hotelli. Valinta perustuu maailmanlaajuisen TripAdvisor® -matkailusivuston keräämiin arvioihin, joita matkailijat antavat yövyttyään hotellissa. Erittäin hyvin pärjäsi myös Hotelli Haven, joka päätyi kovatasoisen TOP 25-listan viidennelle sijalle.

TripAdvisorin myötämä 2014 Travellers’ Choice®-palkinto on osoitettu Royal Ravintoloihin kuuluvan Oy Union Hotels Ab:n omistamalle Hotel Fabianille. Sen saama keskiarvo on huikea 97 prosenttia, mikä tarkoittaa, että lähes kaikissa arvioissa hotellia on pidetty erinomaisena tai erittäin hyvänä. Matkailijat suosittelevat sitä erityisesti businesshotelliksi, mutta se on tyylikategorian ykkönen myös luksus- ja romanttisena hotellina. Perheille sopivana hotellina Fabian on sijalla kaksi, kun ykköstilan nappaa Hotel Haven.Huhtikuu 2014

perjantai 25. huhtikuu 2014

Kaija Turkille Kotitalouden kompassi

Kotitaloustieteen professori Kaija Turkki Helsingin yliopistosta on saanut Kotitalouden kompassi -tunnustuksen. Hän on nostanut arkielämän kysymyksiä yleiseen keskusteluun ja kehittänyt kotitaloustiedettä Suomessa ja globaalisti. Tunnustuksen myönsi kotitalousalan kansainvälinen järjestö ja kotitalouden asiantuntijoiden verkosto IFHE, International Federation for Home Economics.

Ideasipuli Mikael Fogelholmille

Ruokatoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Ideasipuli on annettu ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille. Hän on väsymättömästi ja innokkaasti välittänyt tieteellisesti tutkittua tietoa ravitsemuksen ja terveyden yhteyksistä.

Ruokatoimittajat ry haluaa kannustaa Mikael Fogelholmia jatkamaan kiihkotonta, mutta innostunutta työtä ravitsemustieteen ja ruokakulttuurin kehittämisen saralla. Hän on yksittäisten ravintoaineiden sijasta kiinnittänyt huomiota ruokavalioon kokonaisuutena, korostanut myös nautinnon merkitystä ja muistuttanut, että on monia tapoja syödä terveellisesti.

Suomen Ruokakulttuuriteko-palkinto Kauppalehti Optiolle

Kauppalehti Optio on saanut tämän vuoden Suomen Ruokakulttuuriteko-palkinnon. Palkinto, 10 000 euroa, palkinto myönnettiin ruoka- ja juomakulttuurin kehittämisestä ja arvostuksen lisäämisestä.

– Optio on ollut edelläkävijä ruokakulttuuriin liittyvien aiheiden käsittelyssä. Lehti kirjoittaa ajankohtaisista ruoka-aiheista monipuolisesti ja kunnianhimoisella otteella. Laadukas ruokaan liittyvä journalismi onnistuu jopa yllättämään talouslehden lukijat ja ohjaa heitä yhä uudelleen hyvän ruuan pariin, perustelee valintaa raadin puheenjohtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.

Kunniamaininnan sai Kiuruvedellä ravitsemispäällikkönä mittavan työuran tehnyt Helena Juntunen. Hänen ansiostaan kaupungin koululaiset ovat saaneet nauttia oman paikkakunnan lähiruokaa jo 2000-luvun alusta.

Jyväskylän yliopiston kaksi johtamisen pro gradua palkittiin

European Business Ethics Network EBENin Suomen osaston järjestämässä kilpailussa palkittiin vuoden paras yritysetiikkaan liittyvä tutkielma. Lisäksi annettiin kunniamaininta toiselle. Molemmat huomionosoitukset tulivat Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun.

Voittajaksi valittiin FM, KTM Anu Pynnösen pro gradu -työ Tunnistettu vaan ei tunnustettu: huonon johtajan etsintää teoriasta ja diskurssista. Kunniamaininta myönnettiin Piia Leppämäelle, jonka gradun aihe oli Esimies-alaissuhteen laadun ja organisaatioluottamuksen vaikutus organisaation innovointikyvykkyyteen.

Sesonkikisan voitto Mikkeliin

Ensimmäisen ammattikeittiöiden kausiruokakilpailun voittajia ovat Tarja Lappalainen ja Sari Torn Mikkelin seurakunnan Susiniemen leirikeskuksesta. Voittajaresepti oli kirkas villikalakeitto ja paahtosuola.

Kunniamaininnan ansaitsivat Savusärki-nokkospiirakka -ohjeellaan Palmia Catering ja herneohukaiset + härkäpapu –ohjeella Ilari Paananen, Teemu Sirainen ja Paavo Torkkola Laurea ammattikorkeakoulusta.

EkoCentria, MTK ja maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju järjestämässä sesonkiaiheisessa ruokaohjekilpailussa haluttiin nostaa suomalaisten sesonkien raaka-aineet päiväkotien, koulujen ja vanhuspalveluiden ruokalistoille.

Tunnustuspalkinto konkareille

Kotitalousneuvoja Heta Nykänen sekä keittiömestarit Ulla Liukkonen ja Markus Maulavirta ovat saaneet Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston tunnustuspalkinnot suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä.

Heta Nykänen on työskennellyt Pohjois-Savon marttojen erikoisneuvojana vuodesta 1975 ja perehdyttänyt suuren joukon pohjoissavolaisia paikalliseen ja Suomen ruokakulttuuriin.

Keittiömestari Ulla Liukkonen tunnetaan innokkaana karjalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhujana. Keittiömestari Markus Maulavirta on rohkea suomalaisten tuottajien ja pienyritysten puolestapuhuja.

Sipoo voitti kouluruokakilpailun

Viiden keittiöjoukkueen finaalissa vuoden 2014 Suomen parhaaksi koulukeittiöksi valittiin Sipoon Söderkulla skolanin keittiö. Menun suunnittelusta ja valmistuksesta vastasivat Christina Lönnholm, Dennis Sjöholm ja Dennis Lindholm.

Heikki Liekola Vuoden Kokki

Vuoden Kokiksi 2014 on kruunattu Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2014 Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki).

Vuoden Kokki -kilpailijat valmistivat finaalissa kolme ruokaa. Alkuruuan pakollisina raaka-aineina olivat nahaton haukifilee ja kananmuna. Pääruuan raaka-aine oli kokonainen karitsan satula ja karitsan kateenkorva. Jälkiruuan pakollisina raaka-aineina olivat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche.

Viinivaikuttajia aateloitiin

Grand Conseil de Bordeaux´n varapresidentti Hubert Burnereau aateloi suomalaisen viinikulttuurin pitkän linjan edistäjiä ritarin arvonimellä Viini Expo-messujen yhteydessä: lääk.tiet.tri Georg H. Borgström, Master of Wine Essi Avellan, puheenjohtaja Tarja Uitti, Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK; keittiömestari Antti Vahtera, toimittaja Hannu Vanhanen, sommelier Antti Uusitalo, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, lehtori Jouko Mykkänen, pastori Jaakko Heinimäki, kirjailija Heikki Remes, johtaja Erkki Liikanen, Suomen Pankki, tri Pekka Lehtonen, Alkon tutkimuslaboratorio, Suomen Ranskan Suurlähettiläs Eric Lébedel, Ranskan Suurlähetystö, Kaupallinen osasto Leena Aradj, puheenjohtaja Kristel Nömmik, Viron Sommelieryhdistys; Retail Sales Manager Mika Vanne, Finnair Travel Retail ja Juha Berglund, ViiniExpon isäntä.

Oululainen Oluthuone Leskinen Vuoden Olutravintola 2014

Oululainen Oluthuone Leskinen on Helsinki Beer Festivalin Vuoden Olutravintola 2014. Festivaalin asiantuntijaraadin mielestä laaja olutvalikoima, asiantunteva palvelu, monipuolinen ruokatarjonta sekä yleisöä viihdyttävä kokonaisuus luovat Leskisestä pohjoisen Suomen johtavan olutravintolan.

Lehmonkärki Vuoden kehittyvä maaseutuyritys

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry antoivat Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys-tunnustuksen Lehmonkärjen Marjo ja Ari Yrjölälle Asikkalasta. Yrjölät saavat tunnustusta määrätietoisesta, innovatiivisesta ja rohkeasta otteesta matkailukeskus Lehmonkärjen kehittämisessä. Lehmonkärjestä on muodostunut korkeatasoinen kokous-, lomanvietto- ja juhlapaikka luonnonkauniille niemelle Päijänteen rannalla.

Merilän kartano Vuoden Kellokas

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on valinnut Vuoden Kellokkaakseen Merilän Kartanon Utajärveltä, yrittäjinä Kaisu ja Asko Merilä. Merilän Kartanon toiminnassa historia, perinteet sekä luonnonkaunis, vaihteleva ja rauhallinen ympäristö ovat vahvasti ja ainutlaatuisesti läsnä. Merilän Kartano sijaitsee Utajärvellä, Oulujoen varressa.

MTT valitsi vuoden 2013 tieteentekijän, viestijän ja innovaattorin

MTT palkitsee vuosittain työntekijöitään, jotka osoittavat erityistä aktiivisuutta, yhteistyökykyä ja innovatiivisuutta. Valinta perustuu etenkin henkilöiden edellisen vuoden työhön.

Vuoden tieteentekijällä, professori Reimund Rötterillä, on hyvät yhteistyötaidot ja -verkostot niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Hän tekee korkeatasoista tutkimusta, viestii tuloksista sekä toimii kansainvälisesti. Rötterin asiantuntemus ja tutkimusaiheet liittyvät agroekosysteemien mallintamiseen erityisesti ilmastonmuutoksen hillinnän, ravinteiden kierrätyksen sekä luonnonvarojen hallinnan näkökökulmasta.

Vuoden Viestijä, professori Sirpa Kurppa, on osoittanut erityistä kykyä rakentaa pitkäaikaista asiakasyhteistyötä, MTT:n positiivista julkisuuskuvaa sekä MTT:n sisäistä yhteisöllisyyttä. Kurppa on ansioitunut sekä MTT:n sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä ja asiakasrajapinnassa toimimisessa.

Vuoden Innovaattori, professori Kari Tiilikkala, on henkilö, jolla on innovatiivinen asenne työhön ja joka luo ympärilleen innostuneen ja rohkaisevan työilmapiirin. Tiilikkalan asiantuntemus ja tutkimusaiheet kattavat laajan alueen: kasvinsuojelun, integroidun torjunnan (IPM), kasvinterveyden, ilmastonmuutoksen, biohiilen, riskinarvioinnin, vesiensuojelun ja luomun.

WestPakille Full HD Flexo -laatusertifikaatti

Oy WestPak Ab on saavuttanut yhteistyökumppaninsa Marvaco Oy:n kanssa pakkauspainomaailmassa tavoitellun Full HD Flexo -laatusertifikaatin, jonka myöntäjänä on toiminut belgialainen EskoArtwork. Tämä painatuslaatusertifikaatti on maailmassa viides laatuaan.

Jussi Hepojoki Vuoden Nuori Virologi 2014

Virustautien Tutkimussäätiö on valinnut vuoden 2014 Vuoden Nuoreksi Virologiksi FT Jussi Hepojoen Helsingin yliopistosta. Hepojoki tutkii zoonoosiviruksia. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkijatohtorina työskentelevä Hepojoki tutkii zoonoottisia eli eläimistä ihmisiin tarttuvia viruksia. Vuonna 2011 ilmestyneessä väitöskirjassaan Hepojoki teki tärkeitä havaintoja hantavirusten rakennemolekyylien vuorovaikutuksista.

Väitöskirjatyönsä jälkeen Hepojoki on jatkanut työskentelyä hantavirusten parissa ja auttanut kehittämään uudenlaisia tehokkaita pikatestejä muun muassa myyräkuumeen diagnostiikkaan. Hepojoki oli keskeisessä roolissa myös Helsingin yliopiston mukaan nimetyn uuden arenaviruksen löytymisessä vuonna 2013 (University of Helsinki -virus, UVH). Arenavirukset ovat pääosin jyrsijöissä tavattavia zoonoottisia viruksia, jotka ihmiseen siirtyessään voivat aiheuttaa erittäin vakavaa verenvuotokuumetta (esim. Lassa-kuume) tai virusperäisen aivokalvontulehduksen.

Saimaan Juomatehtaan Django & Steven Pale Ale on Vuoden Olut 2014

Helsinki Beer Festival valitsi 16. kerran Suomen parhaat oluet, siiderit ja viskit. Kilpailussa oli mukana yli 120 tuotetta 25 valmistajalta. Palkintoja jaettiin kahdeksassa sarjassa:

Vuoden olut
Django & Steven Pale Ale 5,2 % (Saimaan Juomatehdas)

Vaalea lager enintään 6,0 t %
1. Vaalea Sarvi 4,9 % (KEUDA)
2. Marsalkka Vaalea Luomu 5,2 % (Saimaan Juomatehdas)
3. Prykmestar LuomuPils 5,2 % (Vakka-Suomen Panimo)
Tumma tai värillinen lager enintään 6,0 t %
1. Prykmestar Savu 5,5 % (Vakka-Suomen Panimo)
2. Prykmestar Schwarz 4,5 % (Vakka-Suomen Panimo)
3. Keisari Münchener Strong 5,7 % (Nokian Panimo)

Vaalea ja keskitumma ale enintään 6,0 t%
1. Django & Steven Pale Ale 5,2 % (Saimaan Juomatehdas)
2. Prykmestar Pääsiäisolut 4,5 % (Vakka-Suomen Panimo)
3. Mufloni Polaris 5,0 % (Beer Hunter’s)

Stout ja portteri
1. Kievari Imperiaali Stout 9,2 % (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
2. Siperia Stout 8,0 % (Koskipanimo Plevna)
3. Huvila X-Porter 7,0 % (Malmgårdin Panimo) ja
Mufloni Aamupala Stout 4,0 % (Beer Hunter’s)

Vahva olut yli 6,0 t %
1. Prykmestar Savukataja 9,0 % (Vakka-Suomen Panimo)
2. Mufloni Säppi APA 6,0 % (Beer Hunter’s) ja
Thor Bock 6,0 % (Suomenlinnan panimo)

Vehnäolut
1. Piper Wit 4,7 % (Suomenlinnan panimo)
2. Keisari Elowehnä 4,7 % (Nokian Panimo)
3. Plevnan Vehnä 5,0 % (Koskipanimo Plevna)

Siideri
1. Kuulas Luomuomena (Saimaan Juomatehdas)
2. Omenasiideri (Nokian Panimo)
3. Tin Soldier’s Apple Cider (Suomenlinnan panimo)

Viski
1. Big Peat 46% (Douglas Laing & Co)
2. Kilchoman 2007 46% (Kilchoman)
3. Cú Dhub Black Whisky 40% (Cú Dhub Distillery Co)

Vuoden olutravintola
Oluthuone Leskinen, Oulu

Eviralle Jääraappa-palkinto

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämisestä yhteiskunnassa jaettava Jääraappa-palkinto on myönnetty elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle. Evira avasi viime vuonna kuntien elintarvikevalvonnan raportit internetiin. Palkinnon jakoi Tutkivan journalismin yhdistys.