KE 5/2018, LEIPOMOTÄHDETTÄ RUOTSIIN

TEKSTI: Heikki Manner

Agro Recycling Ab on käynnistänyt Kotkan Korkeakoskella leipomoiden sivuvirran käsittelylaitoksen, jossa taikina- ja leipätähde murskataan ja kuivataan. Laitos vihitään virallisesti käyttöön marraskuussa.

Yritys kuuluu Lantmännen -konserniin ja käsittelee ensisijaisesti konsernin omien, Vaasan Oy:n leipomoiden tähteitä, mutta kapasiteettia riittää muillekin. Ensimmäisenä ulkopuolisena laitokseen tulee Sinuhen Lahden leipomon tähde.
Ruotsalaisen Lantmännenin ostettua Vaasan Oy:n myös leipomoissa syntyvät sivuvirrat, tähdetaikinat, konejauho, ylileivonta ja epäkelvot tuotteet joutuivat uuteen tarkasteluun. Lantmännenillä on Norrköpingissä alun perin 1990-luvulla rakennettu ja 2007 laajennettu etanolia, hiilidioksidia ja rehua tuottava biojalostamo. Laitos käyttää vielä osittain viljaa, mutta sitä pyritään vähentämään, koska vilja halutaan ohjata ruokaketjuun tai suoraan rehuksi.
Laitos on vastaanottanut Ruotsissa leipomotähdettä jo usean vuoden ajan. Leipomotähteen kuljetus autoilla sellaisenaan suoraan Suomesta Norrköpingiin ei osoittautunut kannattavaksi. Siksi päädyttiin Suomeen rakennettavaan käsittelylaitokseen ja laivakuljetuksiin, joihin on tarjolla edullisia paluurahteja Suomenlahden satamista.
− Taustalla vaikuttivat myös ilmastohyödyt. Käyttämällä liikennepolttoaineena jätteestä valmistettua etanolia voidaan hiilidioksidipäästöjä vähentää 95 prosenttia, perustelee Kotkan laitoksen päällikkö Ari Siekkinen.
Murskattu ja kuivattu leipomotähde ja jauho varastoidaan käsittelyhallin toisessa päässä. Sinne mahtuu noin 1500 tonnia tähdettä. Kun mursketta on laivalastillisen verran, se lastataan laivaan Kotkassa ja kuljetetaan Norrköpingiin Ruotsiin Lantmännen Agron biojalostamoon. Siellä siitä tuotetaan etanolia, hiilidioksidia ja valkuaispitoista rehua. Vajaan parin kuukauden aikana Agro Recycling on käsitellyt miljoona kiloa leipomotähteitä, ja ensimmäinen laivaus oli lokakuun alussa.

Sovellettua tekniikkaa
Jauho-, taikina- ja pakattu tai pakkaamaton leipätähde kipataan kuljetusautoista hallin lattialle kukin omiin kasoihinsa. Jakeet siirretään omilla vuoroillaan kauhakuormaimella murskaimeen, jossa repeytyvät myös pakkaukset. Ne erotetaan turboseparaattorissa ilmavirralla ja pakkausten metallia sisältävät sulkijat magneetilla ennen kuivausviiralle syöttöä, mikä tapahtuu kahdella ruuvilla.
Viiralla 65 °C:een lämmitetty ilma puhalletaan murskekerroksen läpi ylhäältä alaspäin. Kuivatusta kerroksesta palautetaan ylin kerros takaisin syöttöön kuivattavan kerroksen alle, millä varmistetaan koko kerroksen kuivuminen. Palautettavaa määrää voidaan säätää. Kuivausilma lämmitetään Kotka Energian Hyötyvoimalaitoksen tuottamalla kaukolämmöllä. Käsittelystä jäävä pakkausjäte toimitetaan Hyötyvoimalaitokselle polttoaineeksi.
Kuivausviiralta murske ohjataan kuljettimella seinän takana olevaan varastoon. Kuivaukseen käytetyllä ilmalla esilämmitetään osittain sisään tulevaa ilmaa. Laitteistossa on varaus myös varsinaiselle lämmön talteenotolle. Ilman mukana poistuu vettä noin 2000 litraa tunnissa.
Käsittelylaitteiston on toimittanut sveitsiläinen Swisscombi, jonka valmistamia kuivureita käytetään Suomessakin puupellettien raaka-aineen ja hakkeen kuivaamiseen. Kotkan laitos on ensimmäinen leipomotähteen käsittelyyn tarkoitettu kokonaisuus.
− Norrköpingin tehtaalla on samanlainen turboseparaattori, joten aivan tuntematon laitetoimittaja ei meille ollut, Ari Siekkinen kertoo.
Investoinnin suuruutta Ari Siekkinen ei kerro, mutta arvatenkin se on kannattava, vaikka Agro Recycling tarjoaa keräysastiat ja vastaa rahdeista Kotkaan. Porttimaksua tai ylärajaa kerralla vastaanotettavalle määrälle ei ole.

Ihan kaikki tähde ei käy
Käsittelykapasiteetti riippuu jakeesta. Taikinaa voidaan syöttää kuivuriin noin 5 000, pakattua leipätähdettä 6 000 ja pakkaamatonta leipää 8 000 kiloa tunnissa. Jauho voidaan ajaa sellaisenaan tai sekoittaa ensin taikinatähteiden kanssa.
Aivan kaikkea leipomotähdettä Agro Recycling ei huoli. Lihaa ja suklaata sisältävät tähteet leipomoiden pitää lajitella erikseen ja toimittaa ne biojätteeksi. Ruokaketjussa olevien tuotantoeläinten rehussa ei voi olla lihaa hullun lehmän taudin riskin vuoksi. Suklaa puolestaan on kielletty, koska kaakaon sisältämä teobromiini voi aiheuttaa hevosille doping -testissä positiivisen tuloksen.

Halli Enson tehdasalueella
Aluksi laitosta suunniteltiin rakennettavaksi Kotkan näkkileipätehtaan yhteyteen, mutta ajatuksesta luovuttiin mahdollisten hygieniaongelmien vuoksi. Entisen Enson insuliittilevytehtaan alueelta Korkeakoskelta Hyötyvoimalaitoksen naapurista löytyi sopivan kokoinen halli, johon käsittelylaitos voitiin edullisesti sijoittaa.
Korkeakosken vanhassa tehdastaajamassa on myös muita kierrätysyrityksiä, kuten Sonoco Alcore, joka valmistaa rullahylsyjä keräyskartongista.
− Laitteiston sisäänajo sujui yllättävän hyvin, ja oikean kerrospaksuuden, kierrätyksen ja ilman määrän säädöt kestivät muutaman viikon, Ari Siekkinen kertoo käynnistysvaiheesta.
Laitos on ISCC -sertifioitu (International Sustainability & Carbon Certification), ja siellä työskentelee kolme henkilöä yhdessä vuorossa. Kapasiteetti on nyt noin 15 miljoona kiloa vuodessa, mikä on mahdollista kolminkertaistaa vuorotyöllä.
Leipomotähde on monipuolinen raaka-aine. Nykyisten tuotteiden lisäksi siitä voidaan valmistaa erilaisia kemikaaleja ja tuottaa bioteknisesti vaikkapa proteiinia. Lantmännen Agrossa nämä nähdään tulevaisuuden mahdollisuuksina.

************************
Elintarviketeollisuuden sivuvirtoja

• Myllyt: lajittelu- ja puhdistustähde, kauran ja ohran kuori
• Panimot: mäski
• Leipomot: ylileivonta, myymättä jäänyt leipä, mahdolliset palautukset, tähdetaikinat, aloitukset ja lopetukset ja konejauhot
• Meijerit: rajamaidot, hera, kirnupiimä, juustopöly
• Lihateollisuus: veri, elimet, sisälmykset, vuodat, luut, sarvet, höyhenet, lanta
• Munapakkaamot ja -jalostamot: kananmunan kuoret, särkyneet munat
• Kasvisten jalostus: multa, kuoret, naatit, myyntiin kelpaamattomat tuotteet
• Marja- ja hedelmäjalostus: raa’at marjat, puhdistusroskat, puristustähde

Perinteisesti elintarviketeollisuuden sivuvirtoja on käytetty eläinten rehuksi, kuten heraa sioille, mäskiä naudoille ja lihateollisuuden tähteitä turkiseläimille.
**********************************
Esimerkkejä maailmalta

Ranskassa omenapuristamoiden puristustähteestä on valmistettu jo kauan pektiiniä.
Tanskassa Greens Engros on yhdessä Tanskan Teknillisen yliopiston (DTU) kanssa kehittänyt menetelmän porkkanan puristustähteen valmistamiseksi jauhoksi. Aiemmin Greens on biokaasuttanut ja kompostoinut sivuvirran. Menetelmässä puristustähteestä poistetaan ylimääräinen vesi, se kuivataan 65 °C:ssä kylmiöistä saatavalla poistolämmöllä ja jauhetaan ja käytetään esimerkiksi leipomoteollisuudessa. Porkkanajauhon ja -kuidun hinta on kilpailukykyinen, koska sivuvirralla ei ole arvoa ja kuivauslämpö menisi muuten hukkaan.
Unkarissa durrasiirapin valmistuksessa syntyvä puristusjäte poltetaan tehtaalla energiaksi.
Renewall Mill Kaliforniassa valmistaa perinteisen japanilaisen keittiön käyttämää Okara -jauhoa tofun ja soijamaidon tuotannon valkuaispitoisesta kuitusivuvirrasta.
Almond Board of Californian manteleiden prosessoinnin sivuvirrasta voidaan tuottaa sokeria, olutta, sienten kasvatusalustaa, biohajoavaa muovia tai energiaa.