online

Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarja

Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.

Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.

Lue lisää yleisöluentosarjasta

Maanantai 18.9.2023 klo 17-19
Miten palkokasvit päätyisivät lautasille suositusten mukaisesti?

Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana pohdimme keinoja, joiden avulla palkokasvien valinta ruokalautasille helpottuisi. Millaisia suosituksia palkokasvien käyttöön on uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa? Miten naiset ja miehet eroavat palkokasvien kuluttajina ja miten arvomme ohjaavat ruokavalintojamme?

Ravitsemuksesta ovat keskustelemassa ravitsemusepidemiologi, tutkimuspäällikkö Satu Männistö, sosiaalipsykologian vanhempi yliopistonlehtori Hanna Konttinen ja kansanterveystieteen tutkijatohtori Elviira Lehto. Illan puheenjohtajana toimii Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Hätönen.

Ohjelma:

17:00 Tilaisuuden avaus
Katja Hätönen, Ravitsemusterapeuttien yhdistys

17:10 Palkokasvit uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa
Satu Männistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

17:35 Naiset ja miehet palkokasvien kuluttajina – esteistä mahdollistajiin
Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto

18:00 Miten kuluttajien arvot ohjaavat ruokavalintoja?
Elviira Lehto, Helsingin yliopisto

18:25 Keskustelu

19:00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu tästä!

Maanantai 2.10.2023 klo 17-19
Terveellisiä ja maistuvia palkokasvituotteita

Yleisöluentosarjan toisena iltana sukellamme palkokasvituotteiden ja niiden valmistuksen pariin. Kuinka paljon ja millaisia B-vitamiineja palkokasveista voi saada? Millaisia tuotteita syntyy, kun yhdistetään kasvi- ja eläinperäisiä raaka-aineita? Miten kuluttajat kokevat kasviperäisten tuotteiden maun?

Palkokasvituotteista ovat keskustelemassa elintarvikekemian vanhempi yliopistonlehtori Susanna Kariluoto, elintarvikkeiden aistinvaraisen laatututkimuksen professori Mari Sandell ja elintarviketeknologian yliopistonlehtori Kirsi Jouppila. Keskustelua vetää tutkimuspäällikkö Katariina Rommi Fazerilta.

Ohjelma:

17:00 Tilaisuuden avaus
Katariina Rommi, Fazer

17:10 Onko palkokasveista B-vitamiinien lähteeksi?
Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto

17:35 Kuluttajien kokemuksia kasviperäisten tuotteiden mausta
Mari Sandell, Helsingin yliopisto

18:00 Kasvi- ja eläinperäisiä raaka-aineita yhdistämällä uusia tuotteita
Kirsi Jouppila, Helsingin yliopisto

18:25 Keskustelu

19:00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu tästä!

Maanantai 16.10.2023 klo 17-19
Vähentääkö palkokasvien viljely ja rehukäyttö ympäristöpäästöjä?

Yleisöluentosarjan kolmantena iltana keskustelemme palkokasvien viljelyn ja rehukäytön ympäristöpäästöistä erityisesti kasvihuonekaasupäästöjen näkökulmasta. Millaisia kasvihuonekaasupäästöjä palkokasvien viljelystä syntyy ja miten asiaa tutkitaan? Miten palkokasvien lisääminen lehmien ruokintaan vaikuttaa lypsylehmien metaanipäästöihin? Mikä on tällaisesta tuotannosta syntyneen maidon hiilijalanjälki?

Palkokasviruokavalioista ovat keskustelemassa maaperä- ja ympäristötieteen yliopistonlehtori Asko Simojoki, kotieläinravitsemuksen väitöskirjatutkija Olli Pitkänen ja ympäristötekniikan tutkija Sanna Hietala. Illan puheenjohtajana toimii kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Liisa Pietola Sitrasta.

Ohjelma:

17:00 Tilaisuuden avaus
Liisa Pietola, Sitra

17:10 Palkokasvien viljelyn kasvihuonekaasupäästöt, merkitys ja tutkimus
Asko Simojoki, Helsingin yliopisto

17:35 Palkokasviruokinnan vaikutus lypsylehmien metaanipäästöihin
Olli Pitkänen, Helsingin yliopisto

18:00 Palkokasviperustaisen maidontuotannon hiilijalanjälki ja elinkaariarviointi
Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus

18:25 Keskustelu

19:00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu tästä!