Pääkirjoitus

Nro 4 / 2015

perjantai 25. syyskuu 2015

Tämän lehden teema on Tuotantotilat, Koneet & Laitteet ja erikoisteemana Puhtaanapito. Kumpikin aihepiiri koskettaa jokaista elintarvikeyrittäjää joka päivä yrityksen koosta riippumatta. Jos mainitut osa-alueet eivät ole kunnossa, toiminnasta ei tule yhtään mitään.

Huolestuttavaa on, kuinka vähän maassamme on tuotantotilojen, laitteiden sekä koneiden tutkimus- ja kehitystyötä elintarvikealan tutkimuslaitoksissa ja korkeakouluissa. Puhtaanapito on lähes yhtä heikoissa kantimissa lukuun ottamatta VTT:n osaamista, joka vastoittain on suurelta osin siirtynyt Tanskan Teknilliseen yliopistoon. Lähes kaikki osaaminen ja kehitystyö löytyvät pelkästään alan yrityksistä, joille onkin nostettava hattua. Suomalaista laite- ja konekehitystä sekä puhtaanapito-osaamista todella tarvitaan.

Lisäksi kentältä kuuluu kummia. Suomalaisessa elintarviketeollisuudessa on kuulemma paljon kallista kone- ja laitekantaa vajaakäytöllä. Kuitenkin jos joku, esimerkiksi aloitteleva start up -yritys, haluaisi lainata uusiin tuotekokeiluihinsa näitä tyhjän panttina seisovia koneita, se ei onnistu. Mitähän varten?

Vajaakäytössä olevia koneita on aina ollut. Tutkijanurani alussa vuonna 1980 yksi vastuullani oleva toimeksianto koski ratapakkauskonetta, jolle sen omistajalla ei ollut mitään käyttöä. Yrittäjä oli ostanut sen innoissaan, kun oli halvalla saanut, josko jotakin käyttöä olisi löytynyt.

Tehtävänäni oli löytää koneelle pakattavaa. Kone oli tietysti ihan väärässä paikassa, mutta onneksi loppujen lopuksi sille löytyi uusi omistaja, jolla oli sille muutakin merkitystä kuin nurkan koristeena. Toivon mukaan tällaista konekantaa ei kuitenkaan enää ole, vaan jokainen kone ja laite on harkitusti ostettu tarpeeseen.

Väitöskirjatutkimuksen kokeet 1980-luvun jälkipuoliskolla tein yhteistyössä alan yritysten kanssa. Aiheena oli lihavalmisteiden ja valmisruokien suojakaasupakkaaminen. Osa tuotteista pakattiin valmistajan tiloissa pakkauskoneilla, joissa oli suojakaasutusmahdollisuus, osa puolestaan pakkausmateriaalien toimittajalla.
Yhteistyö sujui, enkä muista, että yksikään koe olisi jäänyt tekemättä konepulan tai sulkeutuneitten ovien takia. Tuotannosta aina löytyi joku rako, jossa tuotenäytteet voitiin pakata asianmukaisesti. Voi niitä aikoja!

Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen, vaikka toki toivon samanlaista sujuvaa yhteistyötä yrittäjien ja yrittäjien/tutkijoitten välille kuin noina nostalgisina aikoina ennen EU-jäsenyyttä. Eri puolilla Suomea on toiminnassa tai valmistumassa elintarvikealan koetehtaita tai pilottihalleja, jotka soveltuvat sekä monenlaiseen koetoimintaan että tuotteiden valmistukseen ja pakkaamiseen. Nyt kaikki tarvitsevat löytänevät helposti itselleen sopivat koneet lyhytaikaistakin kokeilua tai käyttöä varten, kiitos aktiivisten toimijoiden. Yhteistyöllä säästetään kustannuksissa.

*Raija Ahvenainen-Rantala
päätoimittaja, TkT*