Pääkirjoitus

Nro 3 / 2010: Luonnonvoimien armoilla

keskiviikko 03. maaliskuu 2010

Huhtikuun puolivälin jälkeen lähes koko Eurooppa joutui hetkessä yllättävään, koko yhteiskuntaa koskettavaan tilaan. Islannin tulivuori Eyjaföll purki tuhkaa kilometrien korkeuteen pysäyttäen lentoliikenteen useiksi päiviksi. Tätä kirjoitettaessa purkaus on laantumaan päin, mutta asiantuntijat eivät ole uskaltaneet luvata lopullista rauhoittumista. Sen sijaan ennakoidaan, että vieressä oleva isompi tulivuori Katla saattaa alkaa tuprutella, jolloin syntyvä kaaoskin on moninkertainen.

Väkisin alkaa miettiä, mitä kaikkea pitkään jatkuva tuhkapurkaus voi tarkoittaa elintarvikealalla ja koko yhteiskunnassa. Ja pystyykö asiasta kukaan mitään ihan varmasti sanomaan? Onko viime vuosina paljon puhuttu ilmastomuutos ”menneen talven lumia” vai käykö niin, että ilmastonmuutos kiihtyy?

Tosin on rauhoiteltu, ettei ilman ja maan laatu juurikaan muutu tuhkan tullessa alas sateitten myötä. Mutta entäpä sitten, jos Katla purkautuu? Ilman laadun arvioidaan pahenevan, mutta paheneeko vai paraneeko maan laatu? Entäpä vesistöt? Miten pitkäaikainen lentokielto vaikuttaa elintarvikealan toimivuuteen ja tuotteiden tarjontaan? Pysähtyykö joku teollisuuden kone varaosien puutteessa? Jäävätkö pihvit ja pullat paistamatta, tai tuotteet pakkaamatta? Herätäänkö silloin viimeistään lähiruuan ja kotimaisen koneteollisuuden mahdollisuuksiin? Vai käykö pahimmillaan niin, että viljat, marjat, sienet ja kasvit saastuvat käyttökelvottomiksi?

Kysymykset ovat varmasti vähän provosoivia, mutta on entistä selvempää, että huomisesta kukaan ei pysty sanomaan mitään täysin varmaa. Mutta varautua siihen voi. Hyvän huoltovarmuuden merkitys korostuu.

Hyvä hygienia ja riskien hallinta on erityisen tärkeää elintarvikkeissa, koska kysymys on ihmisten terveydestä. Mutta kaikkein pahin riski on, että sadot pelloilla, metsissä ja vesissä tuhoutuvat. Silloin on nälänhätä hyvin lähellä, varsinkin jos ja kun naapurimaat kamppailevat samojen ongelmien kanssa.

Mutta jos Islannin tulivuoren purkaus laantuu nopeasti sen suurempia jälkiä jättämättä, ilmastomuutos lienee todellisuutta. Tästä taas asiantuntijat ovat alkaneet nähdä Suomen kannalta myönteistäkin. VTT:n ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat ennakoivat, että lämpenevän ilmaston ja vesiomavaraisuuden myötä Suomella on mahdollisuudet kehittyä nykyistä merkittävämmäksi maataloustuotteiden viejäksi. Jo maailmallakin tunnustettu ja entistä enemmän hyödynnetty teknologia- ja hygieniaosaaminen siivittävät näitä mahdollisuuksia.

Vaikka ilmasto ei muuttuisikaan ja tulivuoretkin ovat hiljaa, elintarvikealalla riittää tekemistä. Tässä lehden numerossa on tuhtia tietoa niin EFSAn ajankohtaisista hankkeista, pilaantumisen uusista ongelmista, omavalvonnan järkeistämisestä, kemiallisista kontaminanteista kuin monesta muusta hygieniaan ja riskinhallintaan liittyvästä aiheesta.

Toivotan jokaiselle lukijalle ajatuksia herättäviä lukuhetkiä, aurinkoisia kesäpäiviä ja riskitöntä, kiireetöntä lomaa!

Raija Ahvenainen-Rantala

päätoimittaja, TkT

PS. Oletko jo vieraillut lehden uusilla kotisivuilla www.kehittyvaelintarvike.fi? Odotamme palautetta ja juttuvinkkejä!