Tunnustuksia

Tunnustuksia

Kulttuurirahaston suurpalkinto Reetta Kivelälle

Suomen Kulttuurirahasto jakoi vuosijuhlassaan 27.2.2020 kolme 35 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Yksi heistä on kaurapohjaisen kasviproteiinituotteen nyhtökauran toinen kehittäjä, ETT Reetta Kivelä. Palkinto myönnettiin täydellisestä peruskaurasta, vastuullisesta kulinarismista ja ruokapöytämme uudistamisesta.

Kivelä valmistui Helsingin yliopistosta elintarvikekemian maisteriksi vuonna 2003. Vuonna 2011 hänen tutkimuksensa valittiin Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Kivelä oli ensimmäisenä maailmassa löytänyt hapettumismekanismista syyn siihen, miksi kauran beetaglukaani usein pilkkoutuu säilytyksessä.

Vuonna 2014 Reetta Kivelä lähti pitkäaikaisen ystävänsä, teollisen muotoilijan Maija Itkosen idean pohjalta testaamaan kauran käyttömahdollisuuksia proteiininlähteenä. Itkonen, Kivelä ja Zhongqing Jiang perustivat startup -yritys Gold & Green Foodsin.

Kiinaan saakka ulottuneen pitkän ja mutkaisen polun kautta nyhtökauraksi nimetty tuote saatiin kauppoihin vuonna 2016. Nyhtökauran raaka-aineluettelossa on vain viisi perusosaa: kaura, keltaherne, härkäpapu, kylmäpuristettu rypsiöljy ja suola. Nyhtökauran suosio ja kysyntä oli alusta saakka suurta, ja vuonna 2017 kuluttajat äänestivät sen Vuoden elintarvikkeeksi.

Reetta Kivelä on palkittu muun muassa vuoden teknologiajohtajana, vuoden nuorena tutkijayrittäjänä ja Helsingin yliopiston vuoden alumnina.

Kulttuurirahaston suurpalkinnon saivat myöskuvataiteilija Outi Pieski ja professori Risto Saarinen.

Kuva: Heikki Tuuli

Tutkimusprofessori Jyrki Niemi Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja 2019

MMT Jyrki Niemi toimii maatalouspolitiikan tutkimusprofessorina ja Biotalouspolitiikat -fokusalueen tutkimuspäällikkönä Luonnonvarakeskuksessa. Hän on perehtynyt yli 30-vuotisen työuransa aikana laajasti Suomen maa- ja elintarviketalouden toimintaympäristöön sekä sen asemaan kansainvälisessä kilpailussa, kaupassa ja politiikassa. Jyrki Niemi on alansa todellinen asiantuntija ja myös mediasta tuttu kirjoittaja ja esiintyjä. Hänellä on erityinen kyky esittää monimutkaisetkin asiat selkeästi ja kiinnostavasti myös suurelle yleisölle.

Tutkimustyössään Niemi on perehtynyt erityisesti käytännön maatalous- ja kauppapolitiikan kansallisiin ja kansainvälisiin vaikutuksiin sekä etsinyt ja analysoinut uusia keinoja päätöksentekijöiden käyttöön.

Niemi valmistui maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1990. Lisäksi hän suoritti Master of Science -tutkinnon Arkansasin yliopistossa Yhdysvalloissa vuonna 1991. Maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi Niemi väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2003.

Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja on valittu vuodesta 1988 lähtien. Jyrki Niemelle luovutettiin tunnustuksen lisäksi Agronomiliiton lahjoittama 1700 euron stipendi.

Jyrki Karppinen Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaaja

Vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaksi on valittu tuotantopäällikkö Jyrki Karppinen Kymijoen Ravintopalvelut Oy:stä. Laaja-alaisesti ravitsemisalaa kehittävä Karppinen uskoo teknologian tuomiin mahdollisuuksiin modernissa ammattikeittiöympäristössä. Titteli julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n 50-vuotisjuhlaseminaarissa lokakuussa 2019.

Karppinen vastaa Kymijoen Ravintopalveluissa keskuskeittiö Kapyysin tuotannosta ja elintarvikehankinnoista. Karppinen on pitkän linjan keittiöammattilainen, joka on ennakkoluulottomasti kehittänyt tuotantomenetelmiä ja ruokapalvelun toimintatapoja niin omassa työympäristössään kuin laajemminkin. Hän on toiminut uraauurtavasti tuomalla ensimmäisten joukossa Suomessa kylmävalmistuksen yhdeksi ammattikeittiöiden ruuanvalmistusmenetelmistä. Ammattikeittiön elintarvikehankinnoissa ja koko tuotantoprosessin hallinnassa hän luottaa teknologian ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Hän uskoo asiakkaidenkin hyötyvän digitalisaatiosta muun muassa raaka-aineiden parantuneen jäljitettävyyden vuoksi.

Uutisia

Maaliskuu 2012

OatShake USA:n viiden kiinnostavimman ruokatrendin joukossa

San Franciscon Fancy Food -ruokamessujen tuomaristo valitsi Helena Lummen ja Mika Mannisen USA:han lanseeraaman Simpli OatShake -kaurajuoman USA:n viiden kiinnostavimman ruokatrendin joukkoon. Joulukuussa 2011 Simpli OatShake sai juomateollisuuden Oskarina tunnetun BevNET-palkinnon USA:n parhaasta uudesta smoothie-juomasta.

Simpli OatShake on Suomessa kehitetty juoma, joka valmistetaan suomalaisesta kaurasta.. Kaksi vuotta sitten Helena Lumme ja Mika Manninen lisenssoivat juoman Raisiolta, ja lähtivät yhteistyössä kehittämään makuja ja pakkauksia tähtäimessä globaali kuluttaja.

USA:n kiinnostavimmat ruokatrendit valittiin liki 80 000 tuotteen joukosta San Franciscon jokavuotisilla, ruoka-alan ammattilaisille järjestetyillä erikoismessuilla. Lumme ja Manninen lanseerasivat Simpli OatShaken USA:ssa maaliskuussa 2011.

*******************************

Ruokakulttuuriteko-palkinto ELO-säätiölle

Vuonna 2009 perustettu ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö – palkittiin Suomen Ruokakulttuuriteko-palkinnolla Gastro-messuilla. Palkinto, 10 000 euroa, myönnettiin ELO-säätiölle ruokakulttuurin edistämisestä kokkikilpailujen avulla kansallisesti ja kansainvälisesti sekä ruoka- ja juomakulttuurin kehittämisestä ja arvostuksen lisäämisestä erityisesti ravintola-alalla.

ELO-säätiö edistää suomalaista ruokakulttuuria voittoa tavoittelematta. Säätiö järjestää kansallisia kokkikilpailuja ja tukee alan opintoja ja tutkimusta sekä suomalaisten osallistumista kansainvälisiin kokkikilpailuihin. ELO-säätiö toimii Vuoden Kokki -kilpailun, Suomen Bocuse d’Or -kilpailun ja uuden Kouluruokakilpailun taustalla. Säätiö luo edellytyksiä ruokakulttuurin edistämiseen monin tavoin.

Kunniamaininnan sai Jaakko Rahola nettiportaalista Syötäviä sanoja, www.ruokasanastot.net. Rahola on vuosikymmeniä koonnut erityisesti kääntäjien avuksi ruokasanastoa, tietopankkia ruoasta ja erikoisista ruokalajeista.
Ruokakulttuuriteko-palkinto jaettiin kolmannen kerran. Vuonna 2008 palkittiin Ruokatoimittajat ry ja vuonna 2010 Eat&Joy.

**********************

Juustoportin Maitorahka Vuoden Luomutuote

Luomuliitto on valinnut Juustoportin Luomu Maitorahkan Vuoden Luomutuotteeksi. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara. Ensimmäistä kertaa kilpailussa oli mukana myös ammattikeittiösarja, jonka voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan Luomupäivän yhteydessä.

Juustoportin maitorahka on ensimmäinen laajan levikin luomumaitorahkatuote. Juustoportti on perheyritys, joka tuottaa maitotuotteita Juvan Luomun maidosta. Luomu Maitorahka on perinteisellä valmistusmenetelmällä tehty maukas, täysin lisäaineeton maitorahka, jota voi käyttää monipuolisesti leivontaan, jälkiruokana ja välipalana. Rahka on rasvaton, ja siinä on jopa 10 prosenttia proteiinia.

**************

Eero Vottonen Vuoden Kokki

Kokkien suomenmestaruustittelin taituroi itselleen Eero Vottonen G.W. Sundmans -ravintolasta. Toiseksi kilpailussa sijoittui saman ravintolan Ismo Sipeläinen ja kolmanneksi Heikki Liekola ravintola Postresista. Vuoden Kokki nousi myös kymmenhenkisen lehdistöraadin suosikiksi.

************

ISS:n Korpilahden joukkue voitti kouluruokakilpailun

Gastro-messuilla kisattiin maistuvimmasta kouluruuasta. ISS:n joukkue Korpilahdelta voitti kilpailun tasalaatuisuudella. Ateria oli tuomariston mukaan erinomainen esimerkki hyvästä, maukkaasta ja monipuolisesta kouluruuasta, joka oli myös suunniteltu koululaisten tarpeeseen.

Korpilahden joukkueen kilpailuaterian pääraaka-aineena olivat kuhapyörykät, jotka maustettiin intialaisella hernekastikkeella. Lisäkkeenä oli perunoita. Lisäksi tarjolla oli appelsiini-kaalisalaattia ja tuoretta kauraleipää. Reseptin raaka-ainekustannukset noudattivat kouluruokaan varattavaa tasoa, keskimäärin noin euron annokselta. Reseptin ideoivat Korpilahden koulun kokit Marja Tuomi, Tanja Varsell’ ja Pirjo Strang.

************************

SSP:n Kalle Ruuskanen Vuoden Restonomi

SSP Finland Oy:n toimitusjohtaja Kalle Ruuskanen valittiin Vuoden Restonomiksi Gastro-messujen yhteydessä järjestetyssä HAAGAHELIAn RestonomiFoorumissa. Vuoden Restonomi on hyvämaineinen, innovatiivinen, menestynyt ja vastuullinen restonomi. Hän edustaa ammatillisesti korkeaa tasoa ja on toiminnallaan edistänyt majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan kehitystä sekä restonomikoulutusta.

************************

Rinkeli Grand Prix 2012 -kilpailun voitto Järvenpäähän

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä KEUDA Järvenpään opiskelijat Susanna Laitala ja Niko Etula voittivat ammattioppilaitosten välisen Rinkeli Grand Prix 2012 -kilpailun opettajansa Sigrid Müllerin johdolla.

Toiseksi tulivat Helsingin palvelualojen oppilaitoksen Roihuvuoren koulutusyksikköä edustaneet Enni Rantala ja Karoliina Siljander opettajanaan Arto Kaasinen. Kolmannen sijan otti Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymä PIRKOn Kangasalan koulutusyksikön joukkue Emma Mahlamäki ja Mira Mäkinen opettajanaan Reijo Heinonen.

***************

K-Citymarket Pilkko Joensuusta Vuoden Leipäkauppa

Suomen Leipuriliitto ry paikallisyhdistyksineen on valinnut 16. kerran Vuoden Leipäkaupan. Vuoden 2012 Leipäkauppa on K-citymarket Joensuu, Pilkko, Juha ja Mari Kupiainen Oy. Kauppiaspariskunta Juha ja Mari Kupiaiselle saivat voittobanderollin ja kunniakirjan valinnasta ja kultamitalit ja kukat leipäosaston hoitajat Ulla Hyypiä, Eija Hietala, Minna Mustonen ja Taina Räty.

***********************

Vuoden luonnontieteilijä Rainer Huopalahti

Turun yliopiston bio- ja elintarvikekemian professori, FT Rainer Huopalahti on saanut Vuoden luonnontieteilijä 2011 -tunnustuksen merkittävästä elämäntyöstä elintarviketutkimuksen alalla. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä mm. akateemisen elintarviketutkimuksen ja elintarviketeollisuuden välisen yhteistyön rakentajana. Huopalahti on tarjonnut teollisuudelle tutkimuksen huippuasiantuntemusta ja tuonut uusia menetelmiä ja tekniikoita yliopistotutkimuksen käyttöön. Hänet tunnetaan myös kannustavana opettajana ja ohjaajana.

***********************

Vaalan Juustola Oy Suomen vahvin yritys

Suomen Asiakastieto on valinnut Suomen Vahvimmaksi yritykseksi vuonna 2011 Vaalan Juustola Oy:n. Yritys on erikoistunut juustoleipien valmistukseen ja vakiinnuttanut paikkansa keskittymällä juustojen korkeaan laatuun ja hyvään jakeluverkostoon. Tunnetuimmat tuotemerkit ovat Haapalan- ja Erätuli-juustoleivät.
Juustola tuottaa vuodessa yli 700 000 kiloa juustoja, joiden raaka-aineena käytetään noin viisi miljoonaa litraa maitoa. Määrä vastaa noin kolmannesta koko Suomen juustoleipämarkkinoista. Juustola myös jatkojalostaa kovia juustoja.

******************

PRO 2012 -tunnustuspalkinnot jaettiin 10. kerran

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan PRO-palkinnot jaettiin Finlandia-talossa pidetyssä gaalassa tammikuussa. PRO 2012-voittajia ovat ravintolan kokki Serko Rantanen (Ravintola Farang), ravintolan asiakaspalvelija Timo Hannula, freelancer, (Chez Domique ja Savoy), kahvilan työntekijä Helinä Kantola (Karl Fazer Café), ruokapalvelun työntekijä Senja Lankinen (Kortepohjan koulu), suurkeittiön kokki Eila Paananen (Länsi-Asikkalan koulu), suurkeittiön päällikkö Jaana Nikumatti (Villa Bredan palvelukeskus), ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari Pekka Terävä (Ravintola Olo), ravintolapäällikkö/Hovimestari Hannu Uutinen (Holiday Inn Oulu/Brasserie Botnia), baarimestari Pekka Välitalo (American Bar), ravitsemis-/ruokapalvelupäällikkö Paula Alanko (Puolustusvoimien ruokahuollon palvelukeskus, Tampereen muonituskeskus), opettaja Pirkko Pölönen (Tampereen ammattiopisto) sekä yrittäjä Kaija ja Simo Reijonsaari (Gasthaus Pooki). Reijonsalot saivat myös PRO 2012 lehdistön palkinnon.

**********************
Vuoden Kokki -kilpailun semifinalistit Gastrossa

Vuoden Kokki -kilpailun kaksitoista semifinalistia kisaavat paremmuudesta 14.3. Gastro-messuilla. Vuoden Kokki 2012 -semifinalistit ovat Miki Kurkela, Ismo Sipeläinen ja Eero Vottonen, G.W Sundmans (Helsinki), Kristian Vuojärvi, Bläk ja CateringCeidas (Helsinki ), Erik Mansikka, Pinella (Turku ), Sami Sorvoja, Pöllöwaari (Jyväskylä), Teemu Boman, Grotesk (Helsinki ), Heikki Liekola, Postres (Helsinki) sekä Heikki Kivimäki, Ville Rainio, Jari Kovanen ja Teppo Säkkinen, Savoy (Helsinki).

*********************

K-Citymarket Pilkko Joensuusta Vuoden Leipäkauppa

Suomen Leipuriliitto ry paikallisyhdistyksineen on valinnut 16. kerran Vuoden Leipäkaupan. Vuoden 2012 Leipäkauppa on K-citymarket Joensuu, Pilkko, Juha ja Mari Kupiainen Oy.

Vuoden 2012 Leipäkauppa julkistettiin Joensuussa 2.2.2012. Kauppiaspariskunta Juha ja Mari Kupiaiselle ojennettiin voittobanderolli ja kunniakirja valinnasta Vuoden Leipäkaupaksi. Kultamitalit ja kukat saivat leipäosaston hoitajat Ulla Hyypiä, Eija Hietala, Minna Mustonen ja Taina Räty .