Sivuvirroista iholle

Pohjoiset luonnonantimet ovat Lumenen tuotteiden kulmakivi. Noin puolet yrityksen pohjoismaisista raaka-aineista saadaan elintarvike- tai sahateollisuuden sivuvirroista.

Kosmetiikkayritys Lumene on käyttänyt ihonhoitotuotteissaan elintarvikkeita pitkään, ja kehitys jatkuu. Tuotekehityspäällikkö Kristofer Vänttinen sanoo, että tuotteita ei kuitenkaan ajatella Lumenella elintarvikkeina vaan kosmetiikan raaka-aineina.

Tuotteita ja niiden soveltuvuutta ja turvallisuutta ihonhoitoon tutkitaan yrityksen omassa laboratoriossa. Lumene tekee myös tiivistä tutkimusyhteistyötä Oulun yliopiston kanssa.

Suuri osa Lumenen käyttämistä tuotteista, kuten marjat ja kasvit, ovat käsin kerättyjä. Lumene ei osta esimerkiksi lakkaa tai puolukkaa kerääjiltä.

Vänttinen kertoo, että suomalaiset marjaraaka-aineet tulevat Lumenelle mehuteollisuuden sivuvirroista, puristekakkuina. Puristekakkuihin jäävät marjatehtaiden prosesseissa marjan siemenet ja kuoret, joissa on ihonhoidon kannalta hyviä aineosia. Esimerkiksi lakan puristekakusta saadaan uuttamalla ihoa suojaavaa beetakaroteenia, sitä kirkastavia ellagitanniineja sekä E-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja.

Vänttinen sanoo, että sivuvirroista tuleva lakansiemenöljy on kauniin oranssia. Lakansiemenöljyä on käytetty Lumenella yli 20 vuoden ajan.

Puolukkauute puolestaan estää tutkitusti ihon vanhenemista. Puolukassa on kversetiiniä, jolla on tutkimusten mukaan ihoa kiinteyttävä vaikutus. Vänttinen kertoo, että Lumene kehitti Oulun yliopiston tutkijoiden kanssa puolukan käyttöä varten menetelmän, joka on patentoitu.

Koivunmahla tulee Länsi-Suomesta

Kansanperinteessä runsaasti käytetty koivunmahla kerätään Lumenelle sellaisenaan juuri ennen koivun silmujen puhkeamista Länsi-Suomesta ja kylmäkuljetetaan tehtaalle.

Mahla pakastetaan tulevaa käyttöä varten ja se sulatetaan juuri ennen käyttöä. Koivunmahla on ihonhoitotuotteena kosteuttava.

– Luonnonmukainen mahlamme kerätään aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Koivunmahla on tehokas ainesosa kuivan ihon elinvoiman palauttamiseen. Lumenen koivunmahla saa ihon näyttämään virkistyneeltä ja raikkaalta, Vänttinen kertoo.

Ksylitolin käytön edelläkävijä

Kymmenisen vuotta sitten Lumene alkoi tutkia, miten kauraa voitaisiin käyttää ihonhoidossa. Yritys aloitti yhteistyön Fazer Myllyn kanssa. Lumene käyttää tuotteissaan Fazerin kauraöljyä, joka on valmistettu hellävaraisella uuttomenetelmällä. Kauraa on käytetty ihonhoitotuotteiden valmistuksessa Lumenella nyt reilut viisi vuotta. Kauralla on antioksidanttisia ja ihoa rauhoittavia ominaisuuksia sen sisältämien hyvien rasvahappojen, E-vitamiinin ja avenantramidien ansiosta.

Fazer hyödyntää kaurasta myös kuoret, joista se valmistaa patentoidulla menetelmällä ksylitolia. Lumene kiinnostui mahdollisuudesta ja alkoi käyttää Fazer Xylitolia ensimmäisenä Suomessa kosmetiikassa. Vänttinen iloitsee hienosta innovaatiosta. Lumene ottikin muutama vuosi sitten ensimmäisenä kosmetiikkayrityksenä koko maailmassa käyttöön tuotteissaan kaurasta valmistetun ksylitolin.

Vänttinen kertoo, että Lumene toi aikanaan kosmetiikkaan myös antioksidanttisen pakurikäävän. Yksi mielenkiintoinen ja mahdollinen luonnontuoteryhmä olisivat hänen mukaansa myös sienet. Lumenella on hyödynnetty myös lampaankääpää sen rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi. Sieniä voisi hyödyntää enemmänkin.