Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki kesäkuussa 2023

Tulevissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painotetaan ekologista kestävyyttä terveysnäkökulman rinnalla. Suositukset ovat valmistumassa kesäkuussa 2023.

Ruokatottumukset linkittyvät vahvasti kansallisiin terveyshaasteisiin kuten lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Suomalaiset syövät suosituksiin nähden edelleen liian vähän kasviksia ja suurin osa liikaa punaista ja prosessoitua lihaa.

Nykyinen ruuantuotanto on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde, se vähentää luonnon monimuotoisuutta, rehevöittää vesistöjä, aiheuttaa kemikaalikuormitusta ja on suuri maa- ja vesivarojen käyttäjä.

Suomalaisen ruokavalion kasvihuonekaasupäästöistä noin puolet syntyy Suomessa ja puolet ulkomailla. Ruuankulutuksen vaikutukset lajien vähenemiseen kohdistuvat lähes kokonaan ulkomaille. Eniten ekosysteemejä tuhoaa pellonraivaus.

Suomessa erityisesti peltoihin lannoitteina lisätty typpi ja fosfori rehevöittävät sisävesiä ja Itämerta. Toisaalta Suomessa kalastettu villikala poistaa vesistöistä ravinteita ja vähentää rehevöitymistä. Myös Suomeen tuodut tuotteet voivat aiheuttavat rehevöitymistä ja pohjavesien pilaantumista tuotantomaassaan.

Suomalaisen ruokavalion vesijalanjälki kohdistuu lähes kokonaan ulkomaille vähäsateisille ja lämpimille alueille, joissa kastelu vaatii paljon makeaa vettä.

Ruuantuotannon ympäristövaikutukset ovat monimutkaisia ja niiden arviointimenetelmät vielä osittain rajoittuneita. Tutkijayhteisö on kuitenkin yksimielinen kasvipainotteisen ruokavalion hyödyistä sekä terveydelle että planeetalle.

https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022